Deputatul Florin Iordache figurează în stenogramele dosarului Mihai Vlasov, trimis în judecată pentru dare de mită

Plimbările deputatului de Olt Florin Iordache pe la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), la sfârşitul lunii ianuarie 2015 şi în luna aprilie, au şi o explicaţie pe care parlamentarul nu a vrut să o dea până la capăt presei: numele său figurează în dosarul în care procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Mihail Vlasov, avocat în Baroul Iaşi, fost preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită.

Potrivit unui comunicat al DNA, Mihail Vlasov, în calitate de preşedinte al Colegiului de Conducere al CCIR, i-a solicitat unui membru al Parlamentului (deputat) să îi susţină interesele prin promovarea unui proiect de act normativ intitulat ‘Lege privind registratorii comerciali şi activitatea de înregistrare în registrul comerţului’, potrivit evz.ro. 

În a doua jumătate a lunii februarie 2013, după finalizarea textului, Mihail Vlasov i-a înmânat deputatului Florin Iordache proiectul legislativ privind  registratorul comercial, iar acesta din urmă s-a ocupat de identificarea unor parlamentari care să susţină respectiva iniţiativă legislativă din dispoziţia preşedintelui CCIR, spun procurorii.

Fiind audiat în calitate de martor la data de 29.01.2015, deputatul Florin Iordache a declarat faptul că „nu își amintește cum a intrat în posesia sa această propunere legislativă, dar este cert că el nu a elaborat conţinutul acesteia, doar și l-a însuşit”. În declaraţia dată, martorul a omis să spună faptul că a primit acest text de lege de la inculpatul Mihail Vlasov, însă din conţinutul convorbirilor telefonice redate în cauză reiese faptul că deputatul Florin Iordache a fost cel care s-a ocupat de identificarea semnatarilor propunerii legislative. Mai mult, Mihail Vlasov îi dădea indicaţii acestuia prin telefon privind apartenenţa politică a posibililor semnatari, dar şi ordinea în care parlamentarii să semneze proiectul legislativ.

Florin Iordache: Da! Da, eu vin şi te iau de la birou. Da’ până atunci, până ne vedem, eu am scos asta, am îmbrăcat-o, e…cu adresă, cu de toate, i-am făcut bucătăria la lege…

Mihail Vlasov: Da!

Florin Iordache: Şi am lăsat-o acum cinci minute lu’ MIRCEA TOADER, acu’ cinci minute, o juma’ de oră. Dă-i un bip să… să… că zicea că să se audă cu tine, ce şi cum. I-am explicat ce şi cum…

Mihail Vlasov: Da. Bine!

Florin Iordache: Da? Că… Mai strâng dup-aia, restu’ mai… Mă mai ocup astăzi să le strâng, restu’… de semnături.

Mihail Vlasov: Bine. Bine….”

În cursul aceleiaşi zile, la ora 10:30:17 l-a contactat din nou pe deputatul Florin Iordache căruia i-a solicitat ca propunerea legislativă să fie semnată într-o anumită ordine:

Mihail Vlasov: Alo, Florine!

Florin Iordache: Ia zi!

Mihail Vlasov: Da’ n-aş vrea ca prima se… Ă, ă…Originalu’ e la el, nu?

Florin Iordache: Da.

Mihail Vlasov:  N-aş vrea ca prima semnătură să fie a lui.

Florin Iordache: Nu, mă, păi, prima… prima o…e… Oricum deasupra îl pun pe VAINER, nu aşa am zis?

Mihail Vlasov: Păi, da! Eu zic să-l pui pe VAINER, să te pui pe tine, să pui pe Alina Go…şi dup-aia trebuia să-l pui pe el. Îi dau telefon…

Florin Iordache: Lasă-l, mă, că îl semnează…Semnează mai jos în aia…

Mihail Vlasov: Da.

Florin Iordache: Deasupra lui, că nu-i o problemă!

Mihail Vlasov: Da, da. Îi spun.

Florin Iordache: Da.

Mihail Vlasov: Da. Da. E…

Florin Iordache: Da’ important e ca să… Da.

Mihail Vlasov: Da, îi dau tele… Dacă semnează, bine, m-am gândit dacă nu semnează nu mai insistăm la niciun PDL-ist. Dă-i dracu! Că nu ştii care e cu CHIORU’, care nu-i…”

La scurt timp, la ora 10:56:11 l-a contactat din nou pe deputatul Florin Iordache căruia i-a indicat parlamentarii care urmează să semneze propunerea legislativă (vol. 4, filele 148-149):

Mihail Vlasov: Dă-i telefon!  „O iau s-o dau la alte…” Ca să fie semnătura lui ultima sau să renunţăm la ea. S-o semneze Vainer, Mircea Grosaru…

Florin Iordache:  Da.

Mihail Vlasov: Alina Gorghiu.

Florin Iordache: Da, mă, să văd că…

Mihail Vlasov: Notează-ţi pe hârtie.

Florin Iordache: Da, mă, îi ştiu. Aşa!

Mihail Vlasov: Deci, Grosaru, Vainer…

Florin Iordache: Da.

Mihail Vlasov: ALINA GORGHIU…

Florin Iordache: Da. Da.

Mihail Vlasov:  Ă…Tu!

Florin Iordache: Da.

Mihail Vlasov: Şi TONI, TONI GREBLĂ.

Florin Iordache:  Păi, pe TONI nu-l mai am.

Mihail Vlasov: Nu-l mai ai, a plecat?

Florin Iordache: A plecat.

Mihail Vlasov: Păi, pune pe altcineva de la Senat, de-al no… Pe ION CHELARU.

Florin Iordache: Da.

Mihail Vlasov: Pe IONIŢĂ CHELARU.

Florin Iordache: Îhâm! Bine.

Mihail Vlasov: Da.

Florin Iordache: Hai să văd, să iau…

Mihail Vlasov: Da’ să fie şi-un senator! Ca să fie şi-un senator, ştii!

Florin Iordache: Da, mă, da. Nu-i o problemă asta! Da.

Mihail Vlasov: Da. Pune-l pe IONIŢĂ CHELARU. Nu-i o problemă, da’ aşa-i normal.

Florin Iordache: Da, da.

Mihail Vlasov:  Şi am să-ţi spun, după ce semnezi şi tu, şi ăia toţi, şi semnează şi MIRCEA, am şi-un PPDD-ist, da’ nu ştiu la care să mă opresc, la un avocat, ăla care mi l-a recomandat ăsta, da’ am şi pe altcineva, da.

Florin Iordache: Îhâm.

Mihail Vlasov: Eu nu-i cunosc!

Florin Iordache: Bine.

Mihail Vlasov: Eu nu-i cunosc deloc, dar ă, ă… Da. Bine.

Florin Iordache: Găsim! Hai că găsesc şi… că… da. Bine.

Mihail Vlasov: Hai!

Florin Iordache: Bine! Bine, Mi… Bine! Pa, pa!

Mihail Vlasov: Hai că azi s-o avem cu semnăturile! Când o ai, să-mi faci şi mie o copie, te rog frumos!

Florin Iordache: Da, Mişule! Fără probleme! Pa, pa!”

Din interceptările telefonice nu lipsesc nume precum Victor Ponta, Vasile Blaga, Alin Gorghiu sau Mircea Grosaru. De altfel, Groşaru i-a pretins lui Vlasov ca, în schimbul serviciului, să fie numit arbitru în cadrul Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă CCIR.

Interesul lui Mihai Vlasov era ca Registrul Comerţului, care în prezent funcţionează pe lângă Ministrul Justiţiei, să treacă înapoi sub umbrela Camerei de Comerţ, acolo unde a şi fost înfiinţat. Miza era, se pare, banii încasaţi de Registrul Comerţului. În anii trecuţi încasările Registrului Comerţului s-au ridicat la 100-130 milioane lei numai din taxele colectate de la societăţile comerciale. În plus, Registrul Comerţului derulează şi proiecte finanţate pe fonduri europene substanţiale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here