Vremea rea a făcut prăpăd la Voineasa. Peste 100 de gospodării, afectate de inundaţii

Vremea rea a făcut prăpăd, duminică seară, în localitatea Voineasa din judeţul Olt, unde ploaia repezită a afectat, în doar două ore, peste 100 de gospodării, peste 30 de case fiind inundate, două dintre locuinţele afectate fiind distruse în totalitate. Pompierii au intervenit toată noaptea şi toată ziua de luni pentru a scoate apa din casele oamenilor. Vântul puternic şi grindina căzută au afectat, la rândul lor, peste 150 de hectare de terenuri agricole şi peste 40 de hectare de grădini.

Județul Olt s-a aflat, în seara zilei de duminică, pentru aproximativ două ore, sub incidența unei avertizări meteo cod galben de ploi și intensificări de scurtă durată ale vântului. Deşi zi caniculară în Olt, potopul a venit din senin asupra satului Racoviţa din comuna Voineasa. În scurtă vreme, ploaia repezită a umplut curţile oamenilor cu apă care a crescut văzând cu ochii. Zeci de case, anexe gospodăreşti şi beciuri au fost inundate rapid. Două locuinţe au fost distruse aproape în totalitate.

„Inundaţiile au afectat 36 de case, 40 de anexe gospodărești, 32 de beciuri, iar alte două case au fost distruse”, se arată într-un raport al Comitetului Local pentru Situații de Urgență Voineasa. De asemenea, vântul puternic și grindina au afectat, la rândul lor, 150 de hectare de teren agricol și 40,8 hectare de grădini.

Pompierii din Balş şi din Slatina au intervenit toată noaptea, dar şi pe parcursul zilei de luni, pentru a scoate apa din locuinţele şi din curţile oamenilor. La faţa locului s-au aflat prefectul judeţului, Silviu Neacşu, dar şi şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Olt, lt. col. Adrian Tănase, care au coordonat acţiunile de salvare.

„Precipitațiile abundente au afectat mare parte din satul Racovița, comuna Voineasa, echipajele Gărzii Balș intervenind, începând de la ora 19.30, pentru asanarea apei din case, anexe gospodărești și curți ale cetățenilor. Pompierii din Balș au fost sprijiniți și de echipaje de la Detașamentul Slatina. În total peste 30 de pompieri au acționat cu motopompe și autospeciale de intervenție pentru evacuarea apei și limitarea pagubelor produse de precipitațiile abundente”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Olt, plutonierul major Alin Băsăşteanu.

În perioada următoare, o comise interinstituțională se va deplasa în teren pentru o evaluare exactă a pagubelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here