LECŢII DE LOGOPEDIE CU CARMEN ŞERBAN / Când are nevoie copilul de logoped?

În primul rând, logopedia are rolul de a ajuta persoanele cu probleme de comunicare orală. Logopedul evaluează și încearcă să trateze dificultățile de vorbire ale persoanelor de orice vârstă, cu scopul de a le determina să-și utilizeze la maximum potențialul de comunicare verbală.

 

Un copil are nevoie de logoped dacă nu pronunță bine unul sau mai multe sunete (dislalie), dacă vorbește prea rar (tărăgănat) sau prea rapid (tahilalie/bradilalie), dacă se bâlbâie (balbism) sau are o vorbire nazalizată (rinolalie), dacă folosește un număr redus de cuvinte (întărziere în dezvoltarea limbajului ), dacă are dificultăți în corelarea sunetului cu litera corespunzătoare, deci nu scrie corect (dislexie/disgrafie). 

Ce oferim? 

Practic, prima vizită la logoped constă în testarea copilului, ca logopedul să depisteze problema. După o primă constatare a tulburărilor de limbaj, copiii logopaţi sunt programaţi pentru terapia logopedică. Primul moment al terapiei tulburărilor de limbaj îl constituie examinarea complexă a copilului depistat. Altă sarcină, la fel de importantă în terapia logopedică, este elaborarea și aplicarea programelor de recuperare și terapia logopedică în funcție de diagnostic. De asemenea, logopedul stabilește diagnosticul și supervizează activitățile de terapie cognitivă, ludoterapie, terapia psihomotricității și abilitate manuală, organizarea și formarea autonomiei personale și sociale. 

Corectarea problemelor de vorbire se face individual, cu tehnici speciale pentru copii prin joc (ludoterapie), povestiri, desen, vocalizări (metoda Hanan).

Cum e vizita la logoped?

La prima vizită, copilul va fi testat. Testul cuprinde anumite poezioare, cuvinte cheie alese de logoped în funcţie de ce problemă a observat părintele că are micuţul.

Tratamentul constă în probe practice. Dacă micuţul are probleme cu articularea sau cu fluenţa, terapistul îi va arăta copilului cum se pronunţă corect sunetele şi apoi îi va cere să îl imite. Acest lucru înseamnă să imite modul în care se mişca buzele, gura şi limba în timpul pronunţiei.

În cabinetul logopedului se află oglinzi, pentru ca micuţul să se uite la propriile mişcări. Pentru a face terapia mai placută şi în funcţie de vârsta copilului, logopedul va folosi diferite jocuri, imagini, forme etc. De multe ori, pentru ca micuţul să înveţe mai repede şi mai eficient cum să-şi mişte buzele şi limba în timpul pronunţiei, va fi ajutat cu creioane ţinute în gură sau va fi învăţat să facă diferite exerciţii cu limba. 

Cât dureaza terapia?

Depinde de cât de gravă este problema. Se prea poate ca micuţul să se ducă la logoped o dată pe săptămână sau chiar de mai multe ori. Tratamentul poate dura câteva săptămâni, câteva luni sau chiar ani întregi.

Dacă micuţul are o problemă de pronunţie, cel mai bun tratament este practica, practica şi iar practica. Copilul trebuie determinat să repete acasă ceeea ce a învăţat la logoped. Ar fi bine ar exersa în oglindă câteva minute înainte de culcare.

• Profesor logoped Carmen Adriana Şerban, C.J.R.A.E. Slatina

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here