Primarul Slatinei scapă de arestul la domiciliu: Curtea Supremă l-a pus sub control judiciar

Primarul suspendat al Slatinei, Minel Prina, scapă de arestul la domiciliu dispus de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în dosarul în care este judecat, alături de fostul ministru al Finanţelor Darius Vâlcov, pentru fapte de corupţie. Potrivit reprezentanţilor Prefecturii Olt, ordinul prin care Prina a fost suspendat din funcţia de primar îşi pierde obiectul, astfel că edilul se poate întoarce la serviciu.

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) au dispus, miercuri, înlocuirea arestului la domiciliu cu măsura controlului judiciar în cazul lui Minel Prina, acuzat de complicitate la trafic de influenţă în dosarul în care fostul ministru al Finanţelor Darius Vâlcov a fost trimis în judecată pentru trafic de influenţă, spălare de bani şi operaţiuni financiare sau acte de comerţ incompatibile cu funcţiile ocupate. Prina se afla arestat la domiciliu din luna martie. Suspendat de Prefectura Olt din funcţia de primar, edilul se va putea întoarce la serviciu întrucât ordinul de suspendare era valabil doar pe timpul arestului la domiciliu.
 
De arestul la domiciliu a scăpat şi Lucian Şuşală, directorul SC Imobiliare Consloc SRL Slatina, magistraţii Curţii Supreme stabilind şi în cazul său plasarea sub control judiciar. 
 
Totodată, judecătorii Înaltei Curţi au dispus menţinerea arestului preventiv în cazul lui Darius Vâlcov.
„Înalta Curte a decis, miercuri, înlocuirea arestului la domiciliu cu măsura controlului judiciar pentru Minel Prina şi pentru Lucian Şuşală. Deci toţi inculpaţii, cu excepţia lui Darius Vâlcov, care rămâne în arest preventiv, respectiv Prina, Şuşală, Bogdan Timofte şi Cristian Tomescu, se află sub control judiciar”, a declarat apărătorul acestora, avocatul Radu Ţuluca.
 

Solicitarea apărării s-a întemeiat pe excepţia de neconstituționalitate ridicată față de dispozițiile articolului 222 din Codul de procedură penală, admisă de Curtea Constituţională din cauza faptului că nu există o limită maximă până la care se poate întinde măsura arestului la domicilliu. 

 

Cei aflaţi sub control judiciar trebuie să respecte mai multe obligaţii. Ei trebuie să se prezinte la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori sunt chemaţi, să informeze de îndată organul judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinţei, să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea acestora, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori sunt chemaţi. De asemenea, inculpaţii trebuie să nu depăşească limita teritorială a ţării fără încuviinţarea prealabilă a instanţei de judecată, să nu se apropie de ceilalţi inculpaţi, de martorii sau de persoanele faţă de care cauza a fost disjunsă şi să nu comunice cu aceştia direct sau indirect, pe nicio cale.

Fostul ministru al Finanţelor Darius Vâlcov, aflat în arest preventiv, a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru trafic de influenţă, spălare de bani şi operaţiuni financiare sau acte de comerţ incompatibile cu funcţiile ocupate de acesta, de primar, senator şi ministru.
 

În acelaşi dosar, procurorii DNA l-au trimis în judecată pe primarul suspendat al Slatinei, Minel Florin Prina, pentru complicitate la trafic de influenţă şi complicitate la spălare de bani. Directorul SC Imobiliare Consloc SRL (administrată de Primăria Slatina), Lucian Petruţ Şuşală este şi el judecat în acelaşi dosar pentru complicitate la trafic de influenţă, complicitate la spălare de bani şi complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată, iar oamenii de afaceri Petre Bogdan Timofte şi Constantin Cristian Tomescu – pentru complicitate la trafic de influenţă, spălare de bani şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut că, în cursul anului 2009, administratorul unei societăți comerciale l-a contactat pe inculpatul Darius Bogdan Vâlcov, pe atunci primar al municipiului Slatina, căruia i-a propus ca, în schimbul oferirii sprijinului în influențarea factorilor de decizie din cadrul unei autorități contractante (SC Compania de Apă Olt SA), în vederea câștigării unor licitații de lucrări pentru obiective situate în Slatina şi orașele Scornicești, Piatra Olt și Drăgănești, să îi dea 20% din valoarea sumelor încasate (fără TVA), conform contractelor de execuție a respectivelor lucrări. „Propunerea a fost făcută în contextul în care, în luna noiembrie 2008, fusese aprobat la nivel guvernamental proiectul «Extinderea și reabilitarea sistemelor de apă și apă uzată în județul Olt», al cărui beneficiar final era SC Compania de Apă Olt SA, operator regional, finanțarea fiind asigurată, majoritar, din fonduri europene nerambursabile. În cadrul acestui proiect au fost încheiate trei contracte, respectiv «Reabilitarea și extinderea rețelei de apă și canalizare în orașele Scornicești și Potcoava», «Reabilitarea și extinderea rețelei de apă și canalizare în municipiul Slatina» și «Reabilitarea și extinderea rețelei de apă și canalizare în orașele Drăgănești-Olt și Piatra-Olt». Cu ocazia derulării procedurilor de licitație referitoare la atribuirea celor trei contracte, membrii comisiei au procedat, la îndemnul inculpatului Vâlcov Bogdan Darius, în mod abuziv, la eliminarea din caietul de sarcini a unor condiții de eligibilitate în scopul favorizării firmei omului de afaceri (Teodor Barna – n.r.). În urma acceptării propunerii făcute, firma omului de afaceri a câștigat licitațiile organizate în cadrul proiectului «Extinderea și reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă și apă uzată în județul Olt», fiind semnate contracte, cu Compania de Apă Olt, pentru mai multe lucrări, de 78.201.552,15 lei”, se arată în rechizitoriu.

Administratorul societății și inculpatul Darius Vâlcov au stabilit, de comun acord, ca sumele de bani să-i fie remise acestuia din urmă, în numerar, în lei și numai la sediul firmei. Astfel, în baza acestei înțelegeri, în perioada ianuarie-martie 2011, inculpatul Darius Vâlcov s-a prezentat periodic la sediul firmei omului de afaceri, unde a primit de la acesta suma totală de 1.200.000 lei (în trei tranșe a câte 400.000 lei fiecare), remiterea fiind realizată ori de câte ori contractantul Compania De Apă Olt efectua plăți în contul societății. Procurorii spun că, în perioada aprilie-decembrie 2011, inculpatul Vâlcov Bogdan Darius a primit de la omul de afaceri, prin intermediul inculpatului Prina Minel Florin, suma totală de 2.500.000 lei (în 5 tranșe a câte 500.000 lei fiecare), sume remise acestuia din urmă în municipiul Slatina.
„În perioada 2012- 2013, inculpatul Vâlcov Bogdan Darius a primit de la omul de afaceri, prin intermediul mai multor firme, suma de 3.080.000 lei. În scopul disimulării provenienței ilegale a banilor, inculpatul Vâlcov Bogdan Darius a inițiat și derulat, cu ajutorul celorlalți inculpați și a altor persoane interpuse, un mecanism financiar fictiv între firma omului de afaceri și o altă firmă, prin încheierea a trei contracte fictive de furnizare de bunuri/servicii, fără ca această societate să presteze vreun serviciu în virtutea contractelor special încheiate în acest sens”, se mai arată în rechizitoriu.
De aici, transferul sumelor de bani a fost realizat cu sprijinul și prin intermediul inculpaților Lucian Sușală, Petre-Bogdan Timofte, Cristian Tomescu și a altor oameni de afaceri, persoane de încredere din anturajul primarului și viceprimarului municipiului Slatina, administratori ai unor societăți comerciale, care au creat un circuit de documente financiar-contabile fictive, pentru a disimula proveniența și destinația reală a sumelor de bani, potrivit procurprilor.
Contractele încheiate între aceste firme, precum și facturile emise în baza acestor contracte erau fictive, atestând împrejurări care nu corespund realității. „Acest mecanism a avut drept rol, pe lângă disimularea sumei de 3.080.000 lei și transferul bunurilor provenite din săvârșirea infracțiunii de trafic de influență, sub forma unor opere de artă și sub forma unor servicii, amenajări și bunuri, în beneficiul unui hotel din municipiul Slatina, pe care inculpatul Vâlcov Bogdan Darius îl deținea și controla prin interpuși”, mai spun procurorii DNA.
 

Începând cu anul 2011 și până în prezent, inculpatul Darius Vâlcov a efectuat operațiuni financiare sau acte de comerț incompatibile cu funcțiile de primar, senator și ministru, utilizând informații deținute în virtutea acestora, în legătură cu șapte firme pe care le deține în fapt și pe care le administrează, prin interpuși, obținând, astfel, pentru sine, un folos în cuantum de 2.272.200 lei.

În cauză, s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra a trei lingouri din aur, în valoare de 465.355 lei, 172 opere de artă, în valoare de 2.558.658 lei, 63.010 lire sterline, 290.334 euro și 73.077 dolari. De asemenea, s-a instituit sechestrul asigurător prin poprirea sumelor de 90.000 dolari, 1.322.950 lei și 600.000 lei. 
„Toate aceste bunuri și sume de bani au ajuns în posesia inculpatului Vâlcov Darius Bogdan, cu excepția sumei de 600.000 lei, care a rămas în contul unei societăți comerciale”, arată DNA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here