Plăţile cu cântec efectuate în cadrul celebrului de-acum proiect „Căi de formare şi ocupare în sectorul turismului alternativ – Alter Tour”, derulat de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Olt în perioada 2010 – 2013, nu sunt, se pare, singurele probleme ale acestui proiect. Dincolo de cei peste cinci miliarde de lei vechi în legătură cu care Organismul Intermediar Regional pentru Programul Operaţional Sectorial „Dezvoltarea Resurselor Umane” (OIR POS DRU) – Regiunea Centru a decis că au fost cheltuiţi în afara condiţiilor prevăzute în documente, totul ar putea sări în aer dacă se va dovedi că contractul de finanţare a fost semnat ilegal de cel care avea să ajungă cel dintâi manager al proiectului, Cristinel Cîrloganu, actualul director executiv al AJOFM Olt.
Contractul de finanţare nr. E 3649, în valoare de 16.900.050 lei, a fost semnat în data de 20 mai 2010 de către Ana Cristina Zevedei, director general al Autorităţii de Management pentru Programul Operaţional Sectorial „Dezvoltarea Resurselor Umane” (AMPOSDRU), şi actualul şef al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Olt, Cristinel Cîrloganu, care atunci şi-a pus iscălitura în calitate de director coordonator al instituţiei. Or, surse din cadrul AJOFM susţin că omul nu era, la acea dată, director coordonator şi că, în plus, se afla în concediu medical.
Stă mărturie certificatul de concediu medical seria CCMAC, nr. 0672439, eliberat, în data de 30.04.2010, de un medic de la Secţia TBC a Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, document valabil pentru toată luna mai 2010. De altfel, Cîrloganu s-a aflat în concediu de boală din octombrie 2009 până în iunie 2010, o manevră menită să-i conserve postul de şef al AJOFM Olt atunci când PSD a rupt relaţiile cu PDL şi a ieşit de la guvernare. Problema este că, între timp, instituţia a fost reprezentată de o altă persoană. Perioada este una confuză, astfel că trebuie s-o luăm pas cu pas.
Legal sau nu?
Ca să fenteze Ordonanţa 37/2009, adoptată de Guvernul Boc pentru a schimba toţi directorii executivi ai instituţiilor publice susţinuţi de PSD, Cristinel Cîrloganu i-a cerut bunului său prieten Silviu Bian, preşedintele de atunci al Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), să-l mute pe funcţia de şef al Serviciului Juridic din cadrul AJOFM. Cererea sa a fost înregistrată la ANOFM în 15 mai 2009, solicitarea fiindu-i îndeplinită de Bian prin Ordinul 362 din 22.05.2009, prin care lui Cîrloganu i se modifică raporturile de serviciu prin „mutarea definitivă în funcţia publică de conducere de şef serviciu – Juridic, relaţii cu publicul, control măsuri active, resurse umane şi salarizare – consilier clasa I, grad profesional superior…”.
La doar trei zile după emiterea acestui ordin, Cîrloganu ajunge din nou în fruntea AJOFM Olt, fiind numit, în condiţiile noii Ordonanţe 37/2009, director coordonator al instituţiei. În octombrie 2009, PSD, care guverna atunci împreună cu PDL, se supără pe aliaţi şi iese de la guvernare. În aceeaşi lună, de teamă să nu-şi piardă postul, Cîrloganu intră în concediu medical prelungit. În ciuda faptului că se afla în concediu de boală şi că AJOFM Olt era reprezentată de altcineva în acel timp, Cîrloganu semnează, la 20 mai 2010, contractul de finanţare al proiectului „Căi de formare şi ocupare în sectorul turismului alternativ – Alter Tour”, finanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) 2007 – 2013 şi având drept obiectiv general facilitarea şi creşterea accesului pe piaţa muncii a persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă. La doar câteva zile după ce a semnat contractul, în 1 iunie 2010, el revine la muncă, dar pe postul de şef la Resurse Umane. Abia în septembrie 2010 el revine în funcţia de şef al instituţiei, după ce Ordonanţa 37/2009 fusese declarată neconstituţională de judecătorii Curţii Constituţionale.
Revenirea are loc prin Ordinul 702/2.09.2010 semnat de acelaşi amic Bian. Curios este că, în solicitarea de revenire pe postul de director executiv, Cristinel Cîrloganu susţine că „încetarea activităţii mele din funcţia de director executiv a avut loc ca efect direct şi nemijlocit al aplicării OUG 37/2009, declarată ca fiind neconstituţională, ale cărei prevederi au fost prelungite prin OUG 105/2009, de asemenea neconstituţională”, „uitând” că, de fapt, el renunţase de bună voie şi nesilit de nimeni la funcţia de director executiv, printr-o cerere căreia şeful de-atunci al ANOFM îi dăduse curs. Probabil că de această solicitare nu a suflat un cuvânt nici la Curtea de Apel Craiova, căreia i s-a adresat pentru repunerea în funcţia ocupată anterior.
Alte suspiciuni
Există, aşadar, o serie de elemente neclare în cariera profesională din această perioadă a actualului şef al AJOFM Olt care reclamă o verificare amănunţită a modului în care a fost semnat, totuşi, contractul de finanţare a proiectului de aproape cinci milioane de euro. Este timpul să reamintim că, dincolo de suspiciunile legate de legalitatea semnării contractului, după finalizarea proiectului, Organismul Intermediar Regional pentru Programul Operaţional Sectorial „Dezvoltarea Resurselor Umane” (OIR POS DRU) – Regiunea Centru a decis că peste cinci miliarde de lei vechi au fost cheltuiţi în afara condiţiilor prevăzute de proiect, drept pentru care cere socoteală partenerului principal, AJOFM Olt. Şi nu cere doar socoteală, ci şi banii despre cheltuirea cărora OIR POS DRU – Regiunea Centru spune că, deşi în documentele oficiale pare în regulă, nu a întrunit condiţiile de eligibilitate. AJOFM a atacat în instanţa de contencios-administrativ şi fiscal decizia, cerând anularea ei.
Dosarul se află înregistrat la Tribunalul Olt şi are primul termen judecată data de 23 iunie 2015. În dosar apare ca intervenient în nume propriu SC Technical Traning SRL Bucureşti, partener privat în proiect la care au ajuns cei peste cinci miliarde de lei vechi şi despre care Gazeta Nouă a dat amănunte într-o anchetă anterioară (din aceşti bani şi-a tras partea şi senatorul PNL de Neamţ Eugen Nazare Ţapu, fost secretar de stat în Ministerul Economiei, fost subprefect şi fost consilier judeţean în Neamţ, care până în 2013 a controlat 35% din acţiunile firmei şi care acum este coleg de partid cu Cîrloganu).
De altfel, sursele noastre spun că partenerii în proiect au fost selectaţi după ce şi-a dat acceptul Silviu Bian, care ulterior avea să fie arestat şi condamnat definitiv la închisoare cu executare pentru luare de mită. De-a lungul derulării, proiectul a fost traversat de mai multe scandaluri în privinţa managerilor schimbaţi de Cîrloganu şi a firmelor către care s-a externalizat, ulterior, managementul, nu o dată rufele murdare fiind spălate în presă şi în instanţe de judecată. Suspiciuni planează şi asupra altor proiecte derulate de AJOFM Olt. Despre acestea, într-o ediţie viitoare.
Sursa: Gazeta Nouă