Deputatul de Olt Dumitru Niculescu: Firmele neplătitoare de TVA nu au redus preţurile la produsele alimentare

Deputatul de Olt Dumitru Niculescu atrage atenţia ministrului Finanţelor că firmele neplătitoare de TVA nu au redus preţurile la produsele alimentare după ce guvernul a redus taxa pe valoarea adevărată de la 24% la 9% la aceste produse.
 
Demnitarul l-a interpelat, recent, în Parlament pe ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, arătându-i că firmele neplătitoare de TVA care nu vând produsele alimentare cu taxă pe valoarea adăugată îşi sporesc veniturile, majorându-şi adaosul comercial, fără să scadă preţurile practicate către consumatorii finali. Cel puţin în judeţul Olt, afirmă Dumitru Niculescu, sunt de trei ori mai multe firme neplătitoare de TVA decât cele care plătesc taxa pe valoare adăugată.
 
„La magazinele de la colţul blocului, preţurile alimentelor şi ale băuturilor non-alcoolice nu s-au redus de la 24% la 9%. Micile magazine se aprovizionează cu produse alimentare la preţuri mai mici, pentru că mulţi furnizori au redus preţurile de vânzare ca urmare a diminuării TVA, dar le vând tot cu preţurile dinainte de reducerea taxei pe valoarea adăugată. Astfel, îşi majorează adaosul comercial şi câştigă ceva mai mult decât înainte de reducerea TVA prin faptul că menţin aceleaşi preţuri la alimente, pe motiv că nu sunt plătitoare de TVA, cetăţeanul fiind cel dezavantajat”, a concluzionat deputatul Dumitru Niculescu.
 
În aceste condiţii, demnitarul îi cere ministrului Finanţelor să găsească posibilitatea legală prin care să remedieze această situaţie, „care îl dezavantajează pe cumpărător, la rândul său contribuabil”. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here