Ziua Drapelului Naţional, marcată la Slatina de autorităţile judeţului printr-o ceremonie militară şi religioasă pe platoul din faţa Prefecturii Olt, a fost sărbătorită şi de câţiva soldaţi americani de la baza NATO de la Deveselu.
Manifestarea a început prin prezentarea onorului de Garda de Onoare prefectului de Olt Silviu Neacşu. Un sobor de preoţi au susţinut, apoi, o slujbă religioasă în amintirea celor care şi-au dat viaţa în lupte pentru apărarea independenţei şi suveranităţii României, după care Drapelul Naţional a fost ridicat pe catarg. Evenimentul s-a încheiat cu o defilare militară a efectivelor militare participante.
La manifestare au participat şi câţiva militari americani cantonaţi la baza NATO de la Deveselu, la invitaţia autorităţilor judeţene. Militarii au stat lângă personalităţile judeţului şi au aplaudat în rând cu publicul parada militarilor români.
La eveniment au mai participat subprefectul Emanuel Oproiu, Pavel Belinski, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Olt, noul primar interimar al Slatinei, Emil Popa, viceprimarul Cristian Bircea, şefi ai unor instituţii publice deconcentrate, comandanţii unităţilor militarizate, reprezentanţi ai Asociaţiei Veteranilor de Război – Filiala Olt, delegaţii ale principalelor partide politice etc.
Ziua Drapelului Național a fost instituită pentru a marca ziua de 26 iunie1848, când Guvernul revoluționar a decretat ca Tricolorul – roșu, galben și albastru – să reprezinte steagul național al tuturor românilor. Cele trei culori împărțite în mod egal reprezintă principiul egalității, orientarea culorilor în sus semnifică verticalitatea, cifra trei este numărul perfect, pe lângă țara noastră mai existând alte trei țări europene tradiționale cu steagul tripartit în mod egal și vertical: Franța, Italia și Belgia.
Ziua de 26 iunie a fost proclamată Ziua Drapelului Național prin Legea nr. 96 din 20 mai1998. Conform legii, această zi este marcată de către autoritățile publice și de celelalte instituții ale statului prin organizarea unor programe și manifestări cultural-educative, cu caracter evocator sau științific, consacrate istoriei patriei, precum și prin ceremonii militare specifice, organizate în cadrul unităților Ministerului Apărării Naționale și ale Ministerului de Interne.