Sute de biserici din Olt primesc sprijin financiar de la Consiliul Judeţean. Care este valoarea totală

155 de biserici şi mănăstiri vor primi sprijin financiar de la Consiliul Judeţean Olt în valoare totală de un milion de lei. Consilierii judeţeni au aprobat, săptămâna trecută, un proiect de hotărâre care cuprinde condiţiile în care se acordă sprijinul şi lista cu unităţile de cult beneficiare.

Suma cea mai mare, 11.000 de lei, o va primi Mănăstirea Strehareţi, iar suma cea mai mică, de 1.200 lei, va reveni Parohiei Doba I, din satul Doba, comuna Pleşoiu. Cea mai mare parte a bisericilor prevăzute în listă primesc între 6.100 lie şi 9.100 lei. Banii vor fi daţi de Consiliul Judeţean pe baza unui contract încheiat cu fiecare unitate de cult, sumele urmând a fi cheltuite pentru realizarea unor obiective cuprinse în documentaţiile prezentate o dată cu solicitările.

Contractul de finanţare cuprinde foarte multe obligaţii pentru beneficiari, care vor trebui să justifice extrem de amănunţit cheltuirea banilor. De pildă, „pentru lucrări de pictură sau procurări de materiale de la particulari, chitanţele de mână prin care se atestă plata vor cuprinde în mod obligatoriu numele şi prenumele vânzătorului în clar, precum şi seria și numărul actului de identitate al acestuia. Chitanțele vor fi certificate de primarul localității pe raza căreia se află unitatea de cult solicitantă sau de un împuternicit al acestuia”. De asemenea, „dacă pe factură se menţionează execuţia unei anumite lucrări, se va ataşa obligatoriu situaţia de lucrări. Valoarea situaţiei de lucrări trebuie să coincidă cu valoarea facturilor”.

Pentru lucrările de pictură bisericească se vor trimite o copie a documentului de plată şi o copie a ordinului de plată prin care s-au virat impozitul pe venit, contribuţiile individuale de asigurări sociale, asigurări sociale de sănătate şi asigurări de şomaj, conform legii, în cazul în care lucrările de pictură sunt executate ca activitate dependentă, de un pictor angajat de unitatea de cult, prin contract de prestări de servicii încheiat în baza Codului civil. Pentru lucrările de pictură de restaurare bisericească executate de către o persoană fizică autorizată se vor trimite documentele justificative prevăzute de lege, se mai arată în contract.

Proiectul a fost adoptat fără votul consilierilor PNL, aripa PDL, care au cerut lămuriri despre criteriile ce au stat la baza acordării sprijinul financiar şi la valoarea sumelor acordate fiecărei unităţi de cult. Explicaţiile primite din partea preşedintelui CJ Olt, Paul Stănescu, nu i-a mulţumit pe aleşi, care s-au abţinut de la vor, spre deosebire de colegii lor liberali, aripa PNL, care au votat proiectul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here