Peste 1.000 de elevi au învăţat să mănânce sănătos în cadrul unei campanii derulate de Prefectura Olt

Prefectura Olt anunță închiderea cu succes a campaniei de promovare a alimentaţiei sănătoase în unităţile de învăţământ preuniversitar din judeţ „Lecții pentru sănătate“, derulată în colaborare cu mai multe instituţii publice creşterea gradului de informare în rândul elevilor, părinţilor, profesorilor şi agenţilor economici cu privire la adoptarea unei alimentaţii sănătoase. De informaţiile puse la dispoziţie de organizatori au beneficiat peste 1.000 de elevi, susţine prefectura.

Desfășurată pe parcusul anului școlar 2014 – 2015, în colaborare cu Direcţia de Sănătate Publică Olt, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor şi Inspectoratul Şcolar Judeţean, acțiunea a avut drept obiectiv general creşterea gradului de informare în rândul elevilor, părinţilor, profesorilor şi agenţilor economici cu privire la adoptarea unei alimentaţii sănătoase, respectarea normelor de igienă şi obligaţiile ce revin agenţilor economici care comercializează produse în incinta unităţilor de învăţământ şi în zonele adiacente. 

Scopul proiectului a fost adoptarea de comportamente pentru un stil de viaţă sănătos, încă de la vârste mici (7 – 14 ani). Timp de șapte luni, membrii echipei de proiect s-au adresat unui număr de 1066 de elevi (473 din ciclul de învățământ primar și 538 din cel gimnazial).

„În cadrul sesiunilor de informare, elevilor li s-a explicat ce consecinţe negative poate avea consumul excesiv de grăsimi, sare, zahăr, îndulcitori şi aditivi alimentari, în detrimentul compuşilor cu efect benefic, cum ar fi fibre, vitamine sau minerale și au fost distribuite și aplicate aproximativ 500 de materiale informative și chestionare de specialitate”, a declarat, marţi, prin intermediul unui comunicat de presă, prefectul judeţului, Silviu Neacşu.

Organizatorii susţin că, în urma campaniei, elevii şi-au îmbunătăţit nivelului de cunoştinţe şi şi-au creat deprinderi sănătoase în alegerea alimentelor. Părinţii au fost şi ei informaţi în legătură cu importanţa adoptării unui stil de viaţă sănătos în menţinerea sănătăţii copiilor, prin intermediul acestora, purtători de mesaje, cadrele didactice au fost încurajate să aleagă educaţia pentru sănătate şi igienă ca activitate extracurriculară sau opţională, iar agenţii economici care comercializează produse în incinta unităţilor de învăţământ şi în zonele adiacente au fost, şi ei, informaţi cu privire la obligaţiile ce le revin.

„Considerăm, așadar, că efectul acțiunii noaste a fost unul pozitiv. Având în vedere preocupările comune ale instituțiilor partenere în domeniul educaţiei pentru sănătate și văzând dorința elevilor și deschiderea cadrelor didactice față de astfel de «lecții pentru sănătate», dorim să derulăm astfel de campanii și în anii școlari viitori, cu lărgirea grupului țintă, care să cuprindă elevi cu vârste între 6 şi 16 ani”, a mai reliefat Silviu Neacşu.

Deși destinate elevilor din învățământul preuniversitar, la sesiunile de informare și-au manifestat intenția de a fi prezenţi și au participat peste 50 de elevi din învățământul liceal. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here