Cei mai bogaţi constructori din Olt. Firmele care au avut contracte cu Primăria Slatina, în top

2014 a fost un an foarte bun pentru constructorii marin din Olt, cu precădere pentru firmele care au derulat contracte cu Primăria Slatina. Potrivit informaţiilor contabile depuse la Fisc, în top se află societatea administrată de tatăl lui Adi Barbu, un apropiat al tandemului Minel Prina – Darius Vâlcov, foşti primari ai Slatinei, dar şi firma omului de afaceri Cristian Tomescu, SC Cafmin SRL, aflat în relaţii foarte bune cu primarul demisionar Minel Prina.

Cel mai mare profit net a fost înregistrat, anul trecut, de SC Panadria SRL Găneasa, administrată de tatăl lui Adi Barbu, un apropiat al foştilor primari al Slatinei Darius Vâlcov şi Minel Prina. Potrivit bilanţului depus la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), societatea a încheiat anul 2014 cu un profit net de peste 5,1 milioane de lei, la o cifră de afaceri de peste 30 de milioane de lei. Profitul firmei a fost cu peste 2,1 milioane de lei mai mare decât cel înregistrat în 2013. SC Panadria SRL este considerată o firmă de casă a Primăriei Slatina.

Un statut similar îl are şi SC Cafmin SRL, care anul trecut a înregistrat un profit de aproape 4,4 milioane de lei, dublu faţă anul anterior, şi o cifră de afaceri de peste 27,5 milioane de lei. Societatea aparţine omului de afaceri Cristian Tomescu, care a trecut de la comerţ în magazine la lucrări de construcţii a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale după ce a intrat în relaţii cu Vâlcov şi Prina, primind mai multe contracte de la Primăria Slatina. Unul dintre cele mai mari contracte a fost cel privind amenajarea clubului nautic şi de agrement de la Plaja Olt, în valoare de peste 22,7 milioane de lei, câştigat în 2013 şi finalizat în urmă cu două săptămâni. SC Cafmin SRL a „prins” mai multe contracte în perioada 2010 – 2015, printre care se numără cel privind reabilitarea  terenului la stadionul 1 Mai (2010 – în valoare de peste două milioane de lei), reabilitarea şi extinderea Liceului cu Program Sportiv (2011 – peste 3,3 milioane de lei), reabilitarea străzilor Ecateria Teodorescu, Artileriei şi bulevardul AI Cuza (2011 – peste 8,1 milioane lei), reabilitarea şi modernizarea grădinii Zoologice (2012 – aproape 4,3 milioane de lei) şi reabilitarea străzilor Unirii, Libertăţii şi Crişan (2012 – peste 3,1 milioane de lei). La nici doi ani de la finalizarea lucrărilor de reabilitare, strada Unirii a fost din nou băgată în lucrări, în urmă cu circa două luni. Reprezentanţii primăriei nu au vrut să dea presei lămuriri cu motivul acestor lucrări, dar îl ştim noi: executantul nu a respectat condiţiile tehnice prevăzute în documentaţie, verificările ulterioare descoperind acest neajuns. 

SC Cafmin SRL este una şi aceeaşi firmă care în urmă cu câţiva ani a ridicat vila care avea să intre în proprietatea fostului primar Minel Prina. În prezent, patronul firmei este judecat pentru complicitate la trafic de influenţă, spălare de bani şi fals în înscrisuri sub semnătură privată în dosarul în care Prina şi Vâlcov dau socoteală în faţa instanţei pentru săvârşirea unor fapte de corupţie în perioada în care conduceau Primăria Slatina, aceea în care lui Tomescu i se atribuiau contracte de lucrări cu valori foarte mari.

Un profit de peste patru milioane de lei a înregistrat şi omul de afaceri Octavian Bălţoi cu SC Grup Primacons SRL, de 10 ori mai mare decât cel din 2013. Bălţoi derulează, din 2013, un contract extrem de important cu Consiliul Judeţean Olt, cel referitor la construirea depozitului de deşeuri menajere de la Bălteni, în valoare de peste 35 de milioane de lei, dar şi Bursa de Cereale de la Corabia, în valoare de peste 3,6 milioane de lei.

La mare distanţă de câştigurile nete al acestor constructori, dar cu câştiguri, totuşi, frumoase, se situează firmele Condor Păduraru SRL, administrată de omul de afaceri Sorin Păduraru, cu un profit de de peste 2,6 milioane de lei în 2014, Padrino SRL Slătioara, patronată de Mircea Zăvelcă, cu un net de peste 2,5 milioane de lei, SC Business New Era Creativ SRL, fosta Marsilva SRL, patronată de Marian Florescu, cu peste 1,5 milioane de lei câştig, SC Roxana Miranliv SRL, condusă de omul de afaceri Mircea Ungureanu, cu un profit de 1,3 milioane de lei şi SC Scadt SA, controlată de familia senatorului UNPR Ion Toma, care în 2014 a rămas, după cheltuieli, cu peste 100.000 de lei. 

Cu profituri extrem de mici s-au pricopsit firme de construcţii precum SC Celulobloc SA, a omului de afaceri Constantin Deaconu (40.267 lei) sau SC General Construct SRL, care aparţine familiei vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Olt Pavel Belinski, care a înregistrat un profit de numai 596 de lei.

La polul opus, adică societăţi pe pierderi, avem firme precum SC Delta Star SRL, controlată de Ioan Ciugulea, fost preşedinte al PNL Olt şi vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Olt, actualmente lider al ALDE Olt, societate care, aflată în insolvenţă, în 2013 a avut pierderi de 291.000 de lei, iar în 2014 – de peste 1,6 milioane de lei, sau Oltcons SA, a fostului subprefect de Olt Mircea Argeşanu, cu pierderi de peste 347.000 de lei în 2014.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here