Fostul ministru de Interne al României Doru Viorel Ursu, la Slatina: „Şi eu am plagiat”

Fostul ministru de Interne în Guvernul Petre Roman, Doru Viorel Ursu, şi-a lansat, joi, la Slatina, un volum de memorii despre perioada istorică 1989 – 1991, în care sunt cuprinse informaţii despre procesul şi execuţia Ceauşeştilor, dar şi despre mineriadele din Piaţa Universităţii, carte despre care autorul recunoaşte cinstit că este un plagiat. Nu unul în sensul strict al cuvântului, însă, precum cele care au aprins scandaluri de proporţii în viaţa politică din ultimii ani, ci unul care presupune autenticitatea istoriei: „Am copiat istoria”.

 
Evenimentul, care se înscrie într-un turneu pentru promovarea volumului intitulat „Arta sinuciderii”, a avut loc la Biblioteca Judeţeană „Ion Minulescu”, unde, după o scurtă prezentare a biografiei autorului făcută de directorul instituţiei-gazdă, Florin Cârstea, şi după o scurtă prezentare a cărţii făcută de avocata Ana Maria Cristina Săndulescu, prietenă a autorului, Doru Viorel Ursu a ţinut, după cum îi este obiceiul, o adevărată lecţie de istorie nu doar narată, ci, în primul rând, trăită. 
 
Istoria recentă redată în volum este privită dintr-o perspectivă proprie, o istorie „necosmetizată, bazată pe documente de arhivă” şi „însoţită de o analiză lucidă, la obiect, despre rolul şi rostul României în lume” şi despre „războiul românilor cu românii”, după cum s-a exprimat Ana Maria Cristina Săndulescu. 
 
În volum autorul vorbeşte, frust, despre ceea ce s-a întâmplat cu adevărat în timpul revoltei populare din 1989 şi în primii doi ani care i-au urmat acesteia, dând la o parte vălurile manipulărilor, falsurile care au acoperit adevărul istoric. De altfel, autorul a declarat la Slatina că volumul este un plagiat, dar nu în sensul furtului intelectual, ci în sensul păstrării originalităţii istoriei. „Recunosc, şi eu am plagiat. Am plagiat istoria poporului român. Am curajul să recunosc că şi mie mi-au scris cartea alţii, iar eu doar am semnat-o: mi-au scris-o românii”, a spus fostul ministru de Interne, ironizând într-un fel plagiatele care au făcut obiectul unor scandaluri de proporţii în România ultimilor ani şi pe autorii lor, printre care se numără şi premierul Victor Ponta.
 
Fostul ministru a povestit, joi, auditorului slătinean scurte fragmente din mandatul său de şef al Internelor, arătând că şi-a depus în trei rânduri demisia, prima oară în timpul protestelor din stradă care erau rodul luptei din putere şi opoziţie, când a refuzat să ia parte uneia sau alteia dintre părţi, argumentând că „eu sunt ministru şi unei părţi, şi celeilalte”
 
Doru Viorel Ursu arată prin cartea sa lipsa de unitate a românilor măcinaţi de interese meschine care duc la un soi de sinucidere ca neam. El a spus că are planificate alte două cărţi, una care se va numi „Arta trădării la români”, iar cealalaltă „Arta distrugerii la români”.  
 
Slatina a fost ultimul punct din Oltenia în care fostul demnitar şi-a lansat cartea, urmând să repete evenimentul în mai multe localităţi din Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here