Peste 1.000 de persoane din Olt au cerut alte carduri de sănătate. Zeci de oameni refuză documentul

Peste 1.000 de persoane din Olt au solicitat, până în prezent, un alt card de sănătate din diverse motive, iar alte peste 60 de persoane au ales să refuze documentul electronic din motive religioase sau de conştiinţă. La nivelul judeţului Olt au fost activate până acum peste 165.000 de carduri.
 
Potrivit celei mai noi statistici a Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Olt, până în prezent instituţia a primit 1.086 de solicitări pentru eliberarea de carduri-duplicat, după ce originalele fie au fost pierdute, fie au fost deteriorate sau, pur şi simplu, nu au fost primite de titulari. De asemenea, continuă să apară persoane care refuză cardul naţional de sănătate din motive religioase sau de conştiinţă, până în prezent 64 de oameni declarându-şi dezacordul cu utilizarea cardului. Cei aflaţi într-o astfel de situaţie pot beneficia de servicii medicale în baza unei adeverinţe pe care o eliberează Casa de Asigurări de Sănătate.
 
Începând cu data de 1 mai 2015, cardul de sănătate a devenit unicul instrument de validare şi decontare a serviciilor medicale în sistemul asigurărilor sociale de sănătate pentru asiguraţii care au intrat în posesia lui. Pentru o perioadă limitată de timp, asiguraţii care nu au intrat încă în posesia cardului de sănătate sau, din diverse motive, nu îl pot prezenta, vor primi servicii medicale în baza verificării calităţii de asigurat în aplicaţia pe care furnizorii de servicii medicale o au la dispoziţie pe site ul CNAS. Această reglementare are scopul de a asigura accesul la servicii medicale tuturor persoanelor asigurate, a precizat preşedintele CAS Olt, Florin Valentin Ciocan.
 

„Ordinul Ministrului Sănătăţii şi al preşedintelui CNAS nr.557/246/2015 şi Ordinul preşedintelui CNAS nr.248/2015 reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate. CNAS a solicitat furnizorilor de servicii medicale să respecte legislaţia în vigoare şi să acorde serviciile cu card de sănătate celor care l-au primit, dar şi fără card de sănătate celor care înca nu au intrat în posesia lui”, explicat preşedintele CAS Olt.

Casei de Asigurări de Sănătate Olt i-au fost returnate de la Poşta Română 10.047 de carduri naţionale de sănătate, titularii neputând fi găsiţi la domiciliu de către poştaşi. Dintre acestea, 7.865 au fost predate medicilor de familie spre a le înmâna asiguraţilor, iar 1540 de carduri au fost predate titularilor prin intermediul ghişeelor CAS. În prezent, Casa de Asigurări de Sănătate Olt mai are pe stoc de distribuit numai 642 de carduri de sănătate, potrivit reprezentanţilor instituţiei.

La nivelul judeţului Olt au fost activate, până acum, 165.803 de carduri. Procesul de tipărire şi distribuire a cardurilor de sănătate continuă pentru persoanele care împlinesc vârsta de 18 ani şi/sau dobândesc calitatea de asigurat. Reamintim că nu este necesar ca aceste persoane să solicite tipărirea cardurilor, acestea fiind generate automat din sistem, iar asiguraţii le vor primi acasă prin serviciile poştale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here