Mai mulţi olteni vor pleca la muncă în Israel, în construcţii. Cum au reuşit şi ce salarii vor primi

Mai multe persoane din judeţul Olt care îndeplinesc condiţiile impuse de autorităţile israeliene în cadrul unei acţiuni oficiale de selectare de forţă de muncă vor pleca la muncă în Israel. Ele au susţinut o probă de lucru. Salariile pornesc de la un brut de peste 1.500 de dolari. 
 
Este vorba de 10 olteni care urmează să semneze contractele de muncă şi care vor pleca în Ţara Sfântă în august, potrivit reprezentanţilor Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Olt, citaţi de Gazeta Nouă.
 
La compartimentul EURES din cadrul AJOFM Olt au fost depuse 28 de dosare, dar patru dintre solicitanţi nu îndeplineau condiţiile cerute de autorităţile israeliene, iar 14 nu au putut trece de probele de lucru la care au fost supuşi. „Zece persoane au luat proba de lucru şi au făcut şi analizele medicale şi or să plece în Israel la începutul lui august. Am avut 28 de dosare, dintre care patru au fost respinse de către israelieni pe motiv că acele persoane au mai lucrat şi înainte. Aceştia nu au mai putut participa la proba de lucru. Deci au rămas 24. Din aceştia, s-au prezentat la proba de lucru 17. Ulterior, şapte dintre ei au renunţat şi în final doar zece au trecut proba de lucru. Aceştia urmează să-şi facă paşaportul şi să-şi ia viza. De aceste formalităţi se vor ocupa israelienii. În prezent, mai avem două dosare înregistrate, persoanele urmând să susţină proba de lucru”, a declarat Elena Ţane, consilier EURES în cadrul AJOFM Olt, citată de Gazeta Nouă.
 

Cetăţenii români pot obţine locuri de muncă în construcţii, în Israel, angajările putându-se face în baza protocolului privind recrutarea muncitorilor români pentru lucrări temporare în domeniul construcţiilor în Statul Israel, încheiat la 24 iunie 2014 între Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice din România şi Ministerul Afacerilor Interne din Israel, anunţă, miercuri, prin intermediul unui comunicat de presă, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Olt. „Protocolul este pus în aplicare de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă din România şi Autoritatea pentru Populaţie, Emigrare şi Frontieră din Israel”, se mai arată în documentul citat.

Persoanele interesate trebuie să aibă calificare şi experienţă în meseriile de dulgheri pentru cofraje de construcţie industrializată, fierari – betonişti, îndoirea fierului şi zidari – faianţari, specializaţi în acoperirea podelelor şi pereţilor cu faianţă (în cele trei specializări se cere cunoaşterea citirii planurilor de construcţii este obligatorie) şi zidari – tencuitori pentru lucrări de tencuit.

Cei interesaţi trebuie să nu fi lucrat anterior în Israel, să nu aibă rude de gradul I care lucrează deja în această ţară, cu excepţia fraţilor, să nu aibă cazier judiciar, să fie apţi psihic şi fizic de muncă intensă în condiţiile climatice specifice statului de destinaţie, inclusiv muncă la înălţime şi manipulare de greutăţi şi să nu sufere de anumite boli cronice.

Contractele de muncă se încheie pentru o perioadă de un an, cu posibilitatea de prelungire până la o durată maximă de 63 de luni. Salariu lunar minim brut estimat este de 1.540 de dolari americani.

Persoanele interesate se pot înscrie la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Olt, având asupra lor următoarele documente o cerere tip, curriculum vitae, declaraţie – tip bilingvă, copie după cartea de identitate, copie după paşaport, copii după actele de studii şi de calificare (toate paginile scrise), după caz, copii după documentele care atestă experienţa sau vechimea în muncă, după caz şi cazier judiciar valabil, în original.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here