Canicula bagă autorităţile din Olt în ALERTĂ MAXIMĂ: Ce măsuri sunt luate chiar în acest moment

Extinderea valului de căldură şi asupra judeţului Olt, care de marţi intră sub Cod Galben de caniculă, a declanşat starea de alertă la nivelul autorităţilor judeţului, care intensifică măsurile privind protecţia populaţiei. Prefectul Silviu Neacşu a verificat personal, în aceste zile toate punctele de prim-ajutor amenajate oraşele din Olt.
 
Prefectul județului Olt, Silviu Neacşu, care are şi calitatea de președinte al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, a solicitat, luni, primarilor să activeze locurile de prim-ajutor şi punctele de distribuţie a apei potabile. Edilii trebuie să avertizeze populaţia cu privire la întreruperea lucrului în aer liber în miezul zilei. O altă măsură este adaptarea, dacă situaţia o impune, a programului serviciilor publice astfel încât deplasarea populaţiei către acestea să se facă în afara intervalelor orare cu temperaturi extreme. Organizatorii de evenimente sportive, culturale sau comerciale trebuie să fie informaţi cu privire la durata şi intensitatea caniculei, pentru a lua măsurile adecvate şi, dacă se impune, trebuie să suspende astfel de acţiuni care nu se desfăşoară în spaţii climatizate corespunzător.
 
Autorităţile locale trebuie, totodată, să se îngrijească de aplicarea măsurilor de prevenire a riscurilor la persoanele vulnerabile şi de interzicerea utilizării focului deschis, informând cetăţenii cu privire la riscurile ce pot apărea în cazul incendierii miriştiilor, lizierelor şi a suprafeţelor pe care se află vegetaţie uscată sau alte resturi vegetale.

Totodată, prefectul județului a solicitat instituțiilor publice cu roluri și atribuții specifice acestei perioade vigilență maximă și luarea tuturor măsurilor necesare pentru limitarea efectelor caniculei.

Prefectul judeţului va verifica personal, marţi, dacă punctele de prim-ajutor din municipii şi oraşe funcţionează corespunzător. La Slatina au fost stabilite 15 astfel de puncte de prim-ajutor, la Caracal – trei, la Balș – patru, câte un singur punct la Corabia, Scornicești şi Drăgănești-Olt şi câte două puncte la Piatra Olt şi Potcoava.

Atenționarea meteorologică a fost transmisă și celor 33 de farmacii partenere în cadrul Parteneriatului „De la oameni pentru oameni“, derulat de Prefectura Olt, Inspectoratul pentru Situații de Urgență și Colegiul Farmaciștilor Olt (lista farmaciilor poate fi consultată AICI). În cadrul acestor puncte de sprijin pe timp de caniculă farmaciile partenere vor acorda apă, măsurarea indicelui glicemic, a tensiunii arteriale şi un minim prim-ajutor până la venirea ambulanţelor, acolo unde este cazul, în primul rând persoanelor vârstnice, cardiacilor, diabeticilor, persoanelor cu probleme respiratorii, copiilor, dar şi cetăţenilor care sunt sensibili la caniculă.

Prefectura Olt a transmis tuturor acestor farmacii partenere, dar şi tuturor primăriilor din judeţ, o serie de recomandări pentru populație pe timp de caniculă, dar și măsuri care trebuie luate pentru limitarea creșterii temperaturii în locuințe, pentru a fi prezentate cetăţenilor.
 
La rândul ei, Direcţia de Sănătate Publică Olt recomandă populaţiei următoarele măsuri pentru prevenirea incidentelor în timpul perioadelor cu temperaturi extreme:
 

• Evitaţi, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11 – 18; 

• Ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depaşeşte 320 C; 

• Dacă nu aveţi aer condiţionat în locuinţă, la locul de muncă, petreceţi 2-3 ore zilnic în spaţii care beneficiază de aer condiţionat (cinematografe, spaţii publice, magazine); 

• Purtaţi pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise; 

• Pe parcursul zilei faceţi duşuri calduţe, fără a vă şterge de apă; 

• Beţi zilnic între 1,5 – 2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute. 

• Nu consumaţi alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii; 

• Evitaţi băuturile cu conţinut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri racoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice; 

• Consumaţi fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deorece acestea conţin o mare cantitate de apă; 

• O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă; 

• Evitaţi activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, gradinarit, etc). 

• Aveţi grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi) oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.