Lichidatorul Gheorghe Rîciu n-a avut nas pentru miliardele scurse ilegal din SC IGO SA Caracal

Aflat în procedura de reorganizare judiciară ani la rând, operatorul de apă-canal Caracal, SC IGO SA, a fost furat de zeci şi zeci de miliarde de lei vechi chiar sub nasul administratorului judiciar desemnat de judecătorul sindic, Phoenix SPRL, controlată de Gheorghe Rîciu. După ce a intrat, ulterior, în faliment, Rîciu şi-a umflat muşchii nu în faţa hoţilor pe care trebuia să-i dea pe mâna legii, ci în faţa muncitorilor simpli care au rămas fără locurile de muncă şi care umblă şi acum să-şi primească drepturile salariale de care au fost văduviţi.

Lichidator judiciar cu state vechi, dar şi cu un prost renume generat de câteva cazuri suspecte în domeniul falimentului, Gheorghe Rîciu, desemnat de instanţă administrator judiciar în dosarul de reorganizare judiciară a SC IGO SA Caracal, nu a mirosit nimic, zice-se, în perioada în care administratorul special desemnat de Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor, Stelian Veselin, fost director general al unităţii (dobândirea acestor calităţi a fost ea însăşi una cu cântec), semna contracte de sponsorizare de ordinul zecilor de miliarde de lei vechi către fosta echipă de fotbal FC Caracal, în care Veselin însuşi era implicat.

În 2011 şi 2012, deşi societatea se afla în insolvenţă şi creditorii mişunau în jurul ei pentru recuperarea a peste 12,6 milioane de lei, administratorul special al IGO SA semnează mai multe contracte de sponsorizare cu Asociaţia FC Caracal, unde Stelian Veselin deţinea, de asemenea, o funcţie de conducere. În baza acestor contracte, de la casieria IGO au fost ridicate, în perioada 1 noiembrie – 31 decembrie 2011, mai multe tranşe de bani în valoare totală de 1,3 miliarde de lei vechi. De asemenea, pe durata anului 2012 din casieria IGO au plecat peste un milion de lei.

Banii au fost ridicaţi de la casieria unităţii de un subordonat al lui Veselin, Victor Botezatu, care, în afară de calitatea de angajat la IGO (şef al Biroului administrativ), era şi trezorier al asociaţiei sponsorizate, dar şi administrator al SC Progres Club SRL, o firmă înfiinţată în 1997 de Asociaţia sportivă „Progresul”, în care Stelian Veselin deţinea cea mai mare participaţie, şi de numitul Botezatu. De altfel, SC Progres Club SRL avea un rol important în circuitul financiar creat de clica din jurul IGO SA – FC Caracal – Primăria Caracal. Societatea primise din partea primăriei, condusă pe atunci de Gheorghe Anghel, în folosinţă gratuită mai multe spaţii comerciale în schimbul cărora îşi luase obligaţia de a hrăni, pe cheltuială proprie, fotbaliştii. În firmă au intrat sume mari de bani plătite de IGO SA, în contul unor lucrări fictive.

Toate acestea s-au petrecut, cum spuneam, sub nasul administratorului judiciar, care avea obligaţia să supravegheze îndeaproape cum se derulează procesul de reorganizare judiciară a unităţii. Or, domnul Rîciu doar anul trecut, când IGO a intrat, în sfârşit, în faliment, şi-a făcut simţită prezenţa nu faţă de hoţi, ci faţă de peste 100 de muncitori care au rămas fără locuri de muncă şi pe care i-a purtat pe drumuri mai multă vreme până şi-au primit la zi salariile. Nu şi-au primit, însă, salariile compensatorii legale nici astăzi.

Trecut cu pete

Ne-am călca pe inimă să îi dăm crezare domnului Rîciu că n-a mirosit nimic dacă ne-ar lăsa în pace trecutul domniei-sale. Dar nu ne lasă. Pentru că a fost suspect în mai multe cazuri de faliment ale unor entităţi economice. În urma unor acţiuni succesive de inventariere, auditare şi control desfăşurate în urmă cu mai mulţi ani de reprezentanţii Ministerului Agriculturii, Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu Şişeşti” şi Agenţiei Domeniilor Statului, s-a constatat că multe dintre bunurile imobile ale Staţiunii de Cercetare şi Producţie Pomicolă Strejeşti, de falimentul căreia s-a ocupat, evident, firma domnului Rîciu, au fost vândute pe şest în plină procedură a falimentului. Din explicaţiile oferite de către reprezentantul SC Pheonix SRL comisiilor de inventariere, auditare şi control, rezulta că acesta nu a ştiut că imobilele vândute aparţineau domeniului public al statului. Ca să vezi neştiinţă pe capul lui, deşi reprezentanţi ai Agenţiei Domeniilor Statului au spus, atunci, că în acest caz a fost vorba de mai multe documente falsificate. Cazul a făcut şi obiectul unui dosar penal, dar domnul Rîciu este bine mersi.

Acelaşi domn Rîciu a fost implicat şi în falimentul SC Agromec Dobrun SA, ale cărei bunuri au fost vândute printr-o licitaţie atât de corectă, încât Serviciul pentru Investigarea Fraudelor din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Olt a propus începerea urmăririi penale în acest caz. Şi atunci Gheorghe Rîciu a scăpat într-un context despre care ar fi multe de discutat.

Infracţiuni şi artificii

Stelian Veselin & Compania (fostul primar al Caracalului Gheorghe Anghel, Victor Botezatu, alţi doi subordonaţi ai lui Veselin, Petre Neacşu şi Artemiza Pisică, precum şi un fost lucrător la Garda Financiară care deţinea o funcţie de conducere la FC Caracal) au fost trimişi în judecată pentru delapidare cu consecinţe deosebit de grave, evaziune fiscală, abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, fals material, uz de fals şi evaziune fiscală. Botezatu mai este judecat într-un dosar de evaziune fiscală, infracţiune săvârşită în cadrul firmei către care IGO a trimis mai multe tranşe de bani, SC Progres Club SRL.

În prezent, domnul Rîciu, care n-a văzut şi n-a auzit nimic din ceea ce s-a petrecut chiar sub ochii lui, este, din nou, bine mersi. El se ocupă, liniştit, de vânzarea ultimelor bunuri care au aparţinut SC IGO SA. În paralel, se căzneşte să recupereze în instanţă sumele de bani pe care SC IGO SA le avea de recuperat de la persoane fizice şi juridice, deşi, susţin surse care cunosc istoria IGO, nu prea mai găseşte documente contabile care să ateste valoarea acestor creanţe. Asta pentru că ele ar fi fost umflate artificial, astfel încât instanţa, indusă în eroare, să nu declanşeze falimentul IGO. Deşi tot la faliment s-a ajuns, între timp clica de mai sus şi-a umplut buzunarele cu sume imense de bani. Detalii, într-o ediţie viitoare.

Sursa: Gazeta Nouă

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here