Amenzi de peste 100 de milioane de lei vechi la agenţi economici care administrează piscine

Dintre cele şapte societăţi comerciale care au în administrare piscine şi care au fost controlate de comisiile de verificare a piscinelor, constituite, luna trecută, printr-o hotărâre a Colegiului Prefectural, două au fost sancţionate contravenţional de reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică şi Inspectoratului Teritorial de Muncă Olt.

Primele acţiuni de control ale comisiilor nou-înfiinţate au fost derulate la trei societăţi comerciale din municipiul Slatina, la două firme din Caracal şi la alţi doi operatori economici din Scorniceşti. Dacă la toţi agenţii economici controlaţi probele de apă recoltate din piscine sau bazine erau conforme din punct de vedere fizico-chimic și microbiologic (un delatiu extrem de important), membrii comisiilor au găsit şi nereguli. La un agent economic s-a constatat că nu avea încheiat contract de prestări-servicii pentru monitorizarea calității apei de îmbăiere, sens în care s-a dispus, de către reprezentanții DSP Olt, intrarea în legalitate în termen de şapte zile. O altă firmăa fost sancţionată cu amendă de 500 lei pentru lipsa Certificatelor Noțiuni fundamentale de igienă, iar o altă societate a fost amendată cu nu mai puţin de 10.000 lei de inspectorii ITM pentru muncă la negru.

Firmelor „călcate” li s-a pus în vedere completarea instruirii din punct de vedere al securității și sănătății în muncă, stabilirea și luarea măsurilor pentru acordarea primului ajutor, încheierea de contracte individuale de muncă şi respectarea prevederilor legale privind munca suplimentară și repausul săptămânal.

„Verificările au fost efectuate în conformitate cu prevederile Ordinului Ministrului Sănătăţii nr.119/2014, Ordonanţa Guvernului nr.21/1992 privind protecţia consumatorilor, republicată şi prevederile Legii nr.108/1999 privind înfiinţarea şi organizarea Inspecţiei Muncii, republicată. Activitatea de verificare a piscinelor, ştrandurilor şi bazinelor de înot este în desfăşurare, o nouă informare în acest sens urmând a fi transmisă în cursul săptămânii viitoare”, a declarat prefectul de Olt, Silviu Neacşu.

Mai multe comisii mixte pentru verificare piscinelor şi a bazinelor de înot au fost constituite, luna trecută, printr-o hotărâre a Colegiului Prefectural la propunerea prefectului Silviu Neacşu. Acestea sunt formate din reprezentanți ai Instituției Prefectului, Direcției de Sănătate Publică, Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor și Inspectoratului Teritorial de Muncă. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here