Judeţul Olt pierde subvenţii de peste 3,7 milioane de euro de la APIA. Află a cui este vina

Judeţul Olt pierde subvenţii agricole de peste 3,7 milioane de lei din cauza consiliilor locale care nu au concesionat sau închiriat păşunile către asociaţiile crescătorilor de animale sau către persoanele fizice cu animale înregistrate în RNE, conform Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 34/2014.

Dacă până anul trecut consiliile locale au putut depune cereri pentru acordarea subvenţiei aferente păşunilor, de anul acesta administraţia publică locală nu mai are acest drept, singurii care pot beneficia de banii alocaţi anual la acest capitol fiind asociaţiile crescătorilor de animale, persoane fizice sau juridice având animalele înscrise în Registrul Naţional al Exploataţiilor (RNE). Din motive lesne de bănuit în majoritatea cazurilor, autorităţile nu au concesionat sau închiriat păşunile crescătorilor de animale care îndeplinesc condiţiile legale, astfel că pentru circa 22.000 de hectare de pajişti se pierd, anul acesta, subvenţiile care ar fi trebuit să se ridice la peste 3,7 milioane de euro, potrivit unor surse din cadrul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură.

„Este cert că primăriile care beneficiau de aceste subvenţii înainte şi care nu mai pot beneficia de ele acum nu au găsit persoanele potrivite cărora să le închirieze păşunile, dacă înţelegeţi ce vreau să zic. Aşa că se pierde atâta bănet doar pentru că nu s-au găsit oamenii potriviţi”, au declarat sursele citate.

Potrivit articolului 9, alin. 1 din OUG 34/2013, „pentru punerea în valoare a pajiştilor aflate în domeniul public al comunelor, oraşelor, respectiv al municipiilor şi pentru folosirea eficientă a acestora, unităţile administrativ-teritoriale, prin primari, în conformitate cu hotărârile consiliilor locale, în baza cererilor crescătorilor de animale, persoane fizice sau juridice având animalele înscrise în RNE, încheie contracte de concesiune/închiriere, în condiţiile legii, pentru suprafeţele de pajişti disponibile, proporţional cu efectivele de animale deţinute în exploataţie, pe o perioadă de maximum 5 ani”.

De asemenea, la alin. 3 şi 4 se stipulează că „consiliile locale ale comunelor, oraşelor, respectiv ale municipiilor vor dispune cu privire la iniţierea procedurii de concesionare/închiriere până la data de 1 martie a fiecărui an, în baza hotărârii consiliului local al comunei, oraşului, respectiv al municipiului şi că „anual, până la data de 1 martie, primarii comunelor, oraşelor, respectiv ai municipiilor verifică respectarea încărcăturii de animale/ha/contract, în corelare cu suprafeţele utilizate, şi stabilesc disponibilul de pajişti ce pot face obiectul concesionării/închirierii ulterioare”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here