Omul de afaceri Cristian Tomescu va încasa subvenţii agricole de sute de mii de euro prin interpuşi

Deşi, atras de subvenţiile oferite de Uniunea Europeană şi statul român în domeniul agricol, a cumpărat SC Agromec Scorniceşti SA, preluând, o dată cu firma, toate contractele de arendă pe care aceasta le avea în derulare, omul de afaceri Cristian Tomescu, patronul SC Cafmin SRL, solicită plata pe suprafaţă la APIA Olt nu sub semnătura sa, deşi avea tot dreptul să facă asta, ci printr-un interpus. Dacă lucrurile vor merge în sensul dorit, Tomescu va primi de la APIA sute de mii de euro în primul lui an ca „fermier”.

Cumpărând SC Agromec Scorniceşti SA, cu tot cu cele peste 1.400 de hectare de teren agricol deţinut în arendă, Cristian Tomescu, de-acum „fermier” cu acte-n regulă, nu a depus el însuşi cerere pentru plata pe suprafaţă la Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură, ci solicitarea este semnată de fostul proprietar al Agromec Scorniceşti, Constantin Traşcă, un afacerist respectabil din Argeş care i-a vândut lui Tomescu afacerea. Dacă lucrurile vor decurge bine, patronul de la Cafmin va primi de la APIA peste 230.000 de euro (peste un milion de lei) în primul lui an ca „fermier”. De ce a ales să încaseze banii printr-un intermediar, cel mai probabil pe calea unei delegări, nu se ştie. Cert este că omul de afaceri se află într-o perioadă delicată a vieţii lui, fiind trimis în judecată pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la trafic de influenţă, evaziune fiscală şi spălare de bani. În plus, luat de foştii primari ai Slatinei Darius Vâlcov şi Minel Prina şi introdus în grupul infracţional care avea să toace milioane şi milioane de lei din bugetul local, Cristian Tomescu s-a obişnuit să joace ascuns.

Subvenţiile agricole a căror valoare a crescut de la un an la altul au făcut cu ochiul şi altor afacerişti care habar nu au de muncile câmpului. Printre ei se numără şi Cristian Tomescu, care a cumpărat anul acesta SC Agromec Scorniceşti SA de la argeşanul Constantin Traşcă, patronul SC Compania Teli SRL, căruia i-a plătit circa 1,2 milioane de euro. OLT-ALERT va prezenta, în curând, lista cu cei mai mari fermieri din judeţ şi sumele colosale pe care le încasează în fiecare an, printre aceştia numărându-se constructori şi comercianţi care au înfiinţat firme pe numele rudelor pentru a atrage cât mai mulţi bani din fonduri publice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here