FOTO/VIDEO Ziua Imnului Naţional al României, marcat la Slatina prin ceremoniale religioase şi militare

Ziua Imnului Naţional al României a fost marcată, miercuri, şi la Slatina, printr-o serie de manifestări organizate pe platoul din faţa Prefecturii Olt la care au participat oficialităţile administraţiei publice judeţene şi municipale, şefii unor instituţii publice deconcentrate, dar şi reprezentanţi ai principalelor partide politice.

Manifestările au debutat prezentarea drapelului de către Garda de Onoare, după care un sobor de preoţi a susţinut un ceremonial religios. Prefectul judeţului, Silviu Neacşu, a rostit apoi un discurs despre însemnătatea momentului.
 
 
Oficialităţile judeţului, în frunte cu prefectul Silviu Neacşu
 
„29 iulie este o zi de sărbătoare pentru românii de pretutindeni. Imnul Naţional al României, alături de drapelul şi stema ţării reprezintă simboluri ale valorilor şi idealurilor poporului nostru. Simbol al unităţii Revoluţiei române din anul 1848, când «Deşteaptă-te române!» a insuflat curaj, în momentele grele ale istoriei, reprezentând chemarea la unitate naţională şi strigăt pentru libertate. Îndemn neîntrerupt pentru toţi românii de a păstra cu orice preţ demnitatea naţională şi de a menţine trează starea de veghe, imnul naţional ne obligă să lăsăm moştenirile lăsate de înaintaşii noştri. Respectându-l, ne afirmăm identitatea naţională şi arătăm că suntem mândri de istoria, cultura şi spiritualitatea noastră”, a spus prefectul judeţului.
 
 
Garda de Onoare
 
Despre istoria Imnului a vorbit Aurelia Grosu de la Muzeul Judeţean Olt. Manifestările s-au încheiat printr-o defilare militară aplaudată de asistenţă. Data de 29 iulie a fost proclamată, în 1998, drept Ziua Imnului Naţional al României – ‘Deşteaptă-te române!’, simbol al unităţii Revoluţiei Române de la 1848. 
 

Veterani de război

„Deşteaptă-te române!” a fost cântat pentru prima dată în 29 iulie 1848,în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea. La originea Imnului Naţional al României se află poemul patriotic „Un răsunet” de Andrei Mureşanu, pe o melodie culeasă de Anton Pann. 

Interzis de regimurile totalitare timp de aproape o jumătate de secol, „Deşteaptă-te române!” a fost ales, imediat după Revoluţia din Decembrie 1989, ca Imn Naţional al României, fiind consacrat prin Constituţia din 1991

[iframe width=”420″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/OUYUDhhmGzk” frameborder=”0″ allowfullscreen ]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here