Funcţionar public de 27 de ani la primăria din Bochum, Germania, după ce emigrat în această ţară, slătineanul Dumitru Mugurel Crăciunică, fost consilier local al Slatinei, actual consilier judeţean şi viitor candidat la funcţia de primar al oraşului-reşedinţă de judeţ, a răspuns întrebărilor ale OLT-ALERT în cadrul unui dialog, vorbind despre diferenţele majore dintre administraţia publică românească şi cea germană, despre deficienţele instituţionale şi politice ale României şi despre cauzele acestora, despre ceea ce ar trebui să ne definească pentru a îndrepta lucrurile, despre realităţile judeţului Olt şi despre intenţiile sale în perspectiva candidaturii la funcţia de primar al Slatinei.
OLT-ALERT:Domnule Dumitru Mugurel Crăciunică, aţi ales în urmă cu câţiva ani să vă implicaţi în politica românească, intrând în PP-DD. Cu experienţa pe care aţi acumulat-o în zeci de ani în cadrul uneia dintre cele mai eficiente administraţii publice la nivel nu doar european, vă rugăm să evidenţiaţi diferenţele dintre administraţia publică germană şi cea românească.
Dumitru Mugurel Crăciunică:Una dintre diferenţele care separă major administraţia publică din Germania de cea din România este că funcţionarii germani sunt angajaţi pe criterii foarte stricte, după ce le este verificată activitatea în locurile de muncă precedente, dar şi experienţa profesională. Niciodată acolo n-o să găseşti un angajat al primăriei care este rudă cu primarul sau cu vreun director al instituţiei ori cu altcineva care deţine un post important de conducere. De asemenea, când intri să lucrezi la primărie sau, mă rog, într-o instituţie publică, bugetată, depui un jurământ în legătură cu ceea ce vei face acolo. Apoi, îţi respecţi atribuţiunile pe care le ai ca funcţionar, eşti bine văzut. Nu îţi respecţi aceste atribuţiuni, nu eşti bine văzut. O altă diferenţă între ceea ce este acolo şi ceea ce se petrece în administraţia publică din România este că, aici, sunt foarte mulţi angajaţi care nu au absolut nimic de făcut. Sunt câţiva care, cum vine vorba, trag ca boul în jug şi sunt alţii care trag mâţa de coadă. oameni care sunt angajaţi pe pile.
Diferenţe mari între administraţia publică germană şi cea românească sunt şi la nivelul procedurilor de lucru. Şi dau aici un exemplu. Acolo durează 15 minute să îţi deschizi o firmă. Plăteşti 30 de euro şi ţi-ai făcut firma. Una la mână. Alt exemplu poate fi dat în domeniul înmatriculărilor auto. Ai certificatul maşinii şi cu scrisoarea autoturimului, plus verificarea tehnică, te duci la Înmatriculări şi ai înscris maşina. Acestea sunt domenii în care administraţia publică se implică.
În Germania aparatul bugetar a fost redus mult. Au fost cazuri în care colegi de-ai mei (m-am aflat şi eu în situaţii de genul acesta) au preluat munca altor doi sau chiar trei colegi care ori au ieşit la pensie, ori au plecat în alte servicii. Dacă îţi faci treaba cum trebuie, acolo nu te dă nimeni afară. Deci rămâi pe post toată viaţa. Dar dacă ai făcut prostii, ai zburat afară în secunda următoare. În Germania totul este monitorizat. Dacă vreau să fumez şi sunt la computer, unde am introdus programul meu că am intrat la orele 07.30, opresc calculatorul. Deci ieşi la fumat numai după ce ai oprit computerul. Ieşi la fumat de 10 ori, opreşti computerul de 10 ori. Eşti plătit la ceea ce lucrezi, cu condiţia să realizezi minimul cerut. Eu ştiu că trebuie să fac 7,48 de ore, plus jumătate de oră, sunt opt ore şi optsprezece minute pe care trebuie să mi le scot zilnic, de luni până vineri. Deci totul e monitorizat. Nu mă duc la ţigară şi stau două ore şi mai beau şi două cafele. Te-a prins că ai fumat şi nu te-ai scos din computer, ai încasat-o.
OLT-ALERT:Deci, acolo avem profesionalism, seriozitate, corectitudine.
Dumitru Mugurel Crăciunică: Exact.
OLT-ALERT: Ce ne lipseşte nouă, românilor, să ajungem la performanţă în sistemul bugetar?
Dumitru Mugurel Crăciunică:Păi, exact valorile pe care le-aţi enunţat. Pe de altă parte, în România se pune bază pe lucruri contraproductive în sistemul instituţional, cum ar fi interesele meschine ale celor care au un cuvânt de spus în instituţiile publice, să îşi aranjeze copiii, rudele în posturi bune şi aşa mai departe. Apoi, aparatul de conducere în administraţie este rupt de populaţie. E o indiferenţă crasă faţă de cetăţean foarte bine mascată la alegeri, unde se promit lucruri de care nu mai ţine nimeni seama ulterior. Ajungem, negreşit, la politică, pentru că răul general este generat de clasa politică, o clasă politică fără interese publice reale, bazată pe interese personale, pe relaţii, cumetrii şi nepotisme. O clasă politică în care domnul Ponta îşi trimite soţia în Parlamentul European şi cazul său nu este, nici pe departe, izolat. De la vârf până jos este acelaşi sistem. Tot ce se face în ţara asta de către clasa politică nu este pentru omul de rând. Dacă ajungem să îi mărim acestuia salariul, nu trebuie s-o facem cu bani din împrumuturi, de la FMI sau Banca Mondială, aşa cum se petrece acum. Trebuie să facem în aşa fel, încât să ne câştigăm banii ăştia prin eficienţă economică, prin chibzuială, prin măsuri proprii care să producă plus valoare. Dacă luăm împrumuturi să plătim salarii înseamnă că suntem ineficienţi. Şi spun asta ca negustor, pentru că am educaţie în negustorie şi pentru că am lucrat mai mulţi ani în domeniul alimentaţiei publice. Am un proiect în care cheltuiesc nouă mii de lei şi scot şapte? Păi cum vine asta? Este clar că sunt falimentar. Dar, ca să ai eficienţă economică trebuie să ai resurse, şi materiale, dar şi umane. Ajungem, aşadar, şi la educaţie. La noi au dispărut şcolile profesionale, o pierdere imensă, un capital care cu greu mai poate fi acum recuperat, dacă mai este posibil acest lucru.
OLT-ALERT: Aşa clasă politică, aşa mase de oameni. Sau invers.
Dumitru Mugurel Crăciunică: Asta este o altă temă de discuţie, dar vina principală o are clasa politică nereformată, lipsa modelelor care să facă legi şi reguli bune. Fără acestea, lumea din România a înţeles democraţia greşit, a înţeles democraţia fără limite. Încalcă legea în Germania dacă îţi dă mâna. Mergi acolo şi jigneşte un poliţist sau încalcă regulile de circulaţe. Plăteşti negreşit. Să vă dau un exemplu clar. Să spunem că eu lucrez la Înmatriculări Auto şi încalc o regulă de circulaţie. Un coleg de la Poliţia Rutieră mă prinde şi mă chestionează în legătură cu fapta mea, iar eu încerc să îi reamintesc că suntem colegi. În timp ce eu îi spun că suntem colegi, ce naiba, el îmi repetă imperturbabil: „Plăteşti amenda cu cash sau cu cardul?”. Deci el îşi face meseria indiferent de cine se află în faţa sa.
OLT-ALERT: Bun. Facem, totuşi, parte din Uniunea Europeană, facem parte din acest club.
Dumitru Mugurel Crăciunică: Păi noi, ca stat, ca naţiune, ne facem un nume bun sau un nume prost acolo unde mergem în lume. Nu suntem în stare să ridicăm nivelul de apreciere faţă de România – ne facem de râs. Iar până acum, printre politicienii care ne-au reprezentat sau printre cei care ne reprezintă acum în Parlamentul European nu a existat şi nu există încă nume sonore care atunci când se ridică să ia cuvântul să poţi spune că se simte acest lucru. Cine să aibă o asemenea înălţime morală şi publică, doamna Grapini?
OLT-ALERT: Dacă vorbim despre reforma clasei politice româneşti trebuie să ne raportăm, direct, şi la modificarea Constituţiei României?
Dumitru Mugurel Crăciunică: România are un preşedinte ales de populaţie, de cei 18 milioane de alegători, după câte ni se spune de instituţiile de statistică. În final, cine conduce ţara, preşedintele ales de majoritate sau premierul numit de parlament, cu ajutorul celor cu interese meschine, cu ajutorul baronilor şi aşa mai departe? Deci, cel care conduce ţara (administrativ vorbind), nu este cel ales. Şi mie, în cazul României (şi am să şi explic asta) mi se pare un paradox acest lucru.
OLT-ALERT: Dar astea sunt prerogativele constituţionale existente. Şi în Germania este la fel.
Dumitru Mugurel Crăciunică: Să explic ceea spuneam că trebuie explicat în cazul României. Noi când vorbim de Angela Merkel şi de preşedintele Germaniei, Gauck, într-adevăr, Merkel trece peste preşedinte, care reprezintă Germania la anumite întâlniri de nivelul lui. Asta se doreşte şi în România. Dar dacă facem comparaţia între Angela Merkel şi Victor Viorel Ponta, este o diferenţă uriaşă. În primul rând de mentalitate. N-o să vezi la Angela Merkel vile şi viluţe, proprietăţi şi afaceri dubioase. Ea are doar un apartament în care se va muta când nu va mai fi cancelar al Germaniei. Salariul pe care l-a primit în această calitate l-a pus, probabil, într-un cont al ei din care va trăi ulterior. Ea n-a făcut afaceri, având, înainte de a ajunge în această înaltă funcţie, fel de fel de canale dubioase prin care să îşi fi tras bani, aşa cum este acuzat că a făcut actualul premier al României.
OLT-ALERT: Am observat că în şedinţele Consiliului Judeţean încercaţi să fiţi activ, cerând mereu informaţii suplimentare de la reprezentanţii executivului despre unele proiecte de hotărâri supuse dezbaterii. Am mai observat că unii dintre colegii dumneavoastră de plen spun că aveţi astfel de reacţii la proiecte de hotărâre mai puţin importante, la care asemenea reacţii nu se susţin. Cum ar veni, nu v-aţi pricepe. Cum comentaţi?
Dumitru Mugurel Crăciunică: În primul rând, nu există proiecte de hotărâre fără importanţă sau de mică importanţă. Toate aceste documente publice au importanţa lor, pentru că astfel nu ar face obiectul dezbaterilor publice în plenul legislativelor locale. Consider că înrebările mele în plen sunt legitime. Mi s-a spus pe holurile instituţiei că, dacă am întrebări, să le pun la comisie. Păi, eu sunt singurul care nu lipsesc de la nici o întrunire a comisiei şi vin de la 2000 de kilometri pentru a nu lipsi de la aceste întruniri şi de la şedinţele Consiliului Judeţean.
OLT-ALERT: Cum vedeţi judeţul Olt, un judeţ eminamente agricol, din perspectiva potenţialului său economic şi administrativ?
Dumitru Mugurel Crăciunică: Este un judeţ al afacerilor.
OLT-ALERT: Şi e rău?
Dumitru Mugurel Crăciunică: Păi nici prea bine nu e, că aceste afaceri s-au făcut şi se fac pe spinarea celor săraci – şi vorbesc aici despre sectorul agricol. Oamenii au fost păcăliţi de cei care le-au luat terenurile agricole în arendă şi spun asta pentru că ştiu că există cazuri în care proprietarii terenurilor nu sunt plătiţi mereu de cei care le-au luat în arendă pământul. Păi, frate, ţi-ai luat angajamentul că îi dai omului atâtea sute de kilograme, pe alea i le dai, indiferent de situaţie. Nu ai producţie, îi dai bani, pentru că pe pământul lui faci foarte mulţi bani – asta e sigur. Aici mai e o temă de discuţie şi ea se referă la agricultura eficientă. Este o mare diferenţă între România şi celelalte state din Uniunea Europeană pe acest subiect. Cum treci graniţa dintre România şi Ungaria se vede această diferenţă, pentru că în afară agricultura se bazează, printre altele, nu pe ploi, ci pe irigaţii. La noi nu mai sunt sistemele de irigaţii care erau o dată. Bun, este nevoie de sisteme de irigaţii particulare pe care cei care fac agricultură la scară largă ar trebui să le realizeze, pentru că se primesc bani mulţi din subvenţii publice. Apoi, judeţului Olt îi lipseşte o piaţă de preluare a produselor. Ar putea fi înfiinţate fabrici de procesare în regim public-privat, unităţi pe acţiuni care să preia şi să proceseze produsele agricole, apoi să le pună în vânzare pe piaţă. Dar asta presupune politici substanţiale care să regleze piaţa autohtonă în aşa fel, încât producătorul român să aibă aceleaşi drepturi şi avantaje ca cel străin care a intrat pe piaţa noastră.
OLT-ALERT: Aţi anunţat, în premieră, prin intermediul OLT-ALERT, că intenţionaţi ca la alegerile locale de anul viitor să candidaţi la funcţia de primar al municipiului Slatina. În ce calitate veţi candida: ca reprezentant al unei formaţiuni politice sau ca independent?
Dumitru Mugurel Crăciunică: Dacă nu voi fi susţinut de UNPR, atunci ca independent. Deci din partea UNPR sau ca independent. Deocamdată nu intră în discuţie o altă formaţiune politică, iar discuţii în partid, în contextul în care PP-DD a fuzionat cu UNPR, încă nu au avut loc.
OLT-ALERT: Să spunem că veţi ajunge primar de pe poziţia de candidat independent, cum vă veţi descurca cu Sistemul, cu majoritatea legislativă care, este evident, nu va fi de partea dumneavoastră, ci de partea formaţiunii politice care va aduna cele mai multe voturi?
Dumitru Mugurel Crăciunică: Primul şi primul lucru pe care îl voi face va fi să vedem situaţia financiară reală a oraşului, astfel ca, dacă bugetul are pierderi, să le eliminăm. Am înţeles că dvs. vă referiţi la sistem, la puterea politică, adică. Păi un primar ales de populaţie este şeful legitim al unei comunităţi. Ce să îi facă lui sistemul de care vorbiţi? Pe mine nu mă interesează ce a făcut Vâlcov sau Prina înainte, cu pavele şi străzi făcute de firme de casă ale primăriei sau alte asemenea lucruri. Pe mine mă interesează ce pot să fac eu pentru populaţie, şi aici voi avea la îndemână un program bine stabilit, care nu se va baza pe cuvinte electorale goale, umflate, pe promisiuni fără spate. Deci proiectele mele personale pe care le voi pune în aplicare.
OLT-ALERT: Cum vă veţi pune în aplicare proiectele personale domnule Crăciunică? Dacă veţi candida independent şi veţi şi câştiga funcţia de primar veţi avea împotrivă majoritatea consiliului local care va funcţiona ca un zid împotriva dumneavoastră pentru că, aşa cum se ştie, grupurile politice din legislative, de la parlament până la ultimul consiliu local din ţară, se supun politicilor de partid şi ordinelor liderilor politici.
Dumitru Mugurel Crăciunică: Voi încerca să îi conving şi pe acei oameni în legătură cu utilitatea reală a unor proiecte, făcând apel cu precădere la calitatea lor de aleşi locali, şi nu de reprezentanţi ai unui partid sau altul. Bun, dacă un consilier nu înţelege că ceea ce am pus eu pe hârtie, ca primar, este util pentru comunitate, dacă el nu înţelege acest lucru nu ai ce să îi faci. Dar dacă vine partidul şi îi spune ce să voteze şi ce să nu voteze, asta este democraţie? Ce personalitate mai are omul acesta, pentru ce a candidat el şi pentru ce a fost ales de populaţie? Eu vorbesc din perspectiva în care lucrurile se vor schimba şi la noi. Hai să mergem pe ideea dumneavoastră, că, dacă voi fi ales primar, nu voi putea face nimic din cauza unui consiliu local de neclintit. Voi ieşi în stradă, voi arăta oamenilor realitatea şi voi cere sprijinul populaţiei. Eu sunt convins că vor exista piedici, dar dacă nimeni nu vine să încerce să schimbe lucrurile în bine, atunci totul este pierdut nu doar pentru acest oraş, dar pentru întreaga ţară a cărei populaţie se află într-o continuă scădere.
OLT-ALERT: Vă mulţumim.
Dumitru Mugurel Crăciunică: Şi eu vă mulţumesc.
Omul pare de treaba si destept si cred ca el nu vine,dupa o viata in Germania,sa fure din banii slatinenilor asa cum au facut valcov si prina.In plus,imi place judecata lui.Se cunoaste anii petrecuti printre oameni responsabili,printre nemti
Pai UNPR il are pe Emil Albota,nu?Deci nea Craciunica,singura posibilitate e sa intri in bataia electorala ca independent ca sa te convingi ca nici un independent nu ar putea castiga primaria Slatina.Masina de vot a partidelor importante va functiona si de aceasta data ca unsa,cu oameni bine stabiliti in sectiile de votare care sunt sigur ca nu vor avea mare grija ca procesul de vot sa se desfasoare in deplina legalitate,ci vor avea si alte griji dictate de partid.Totusi,succes
Mai avem noi un neamt pe care l-am ales presedinte al Romaniei si care vedem ca mai mult sta prin concediu decat face ce a zis ca va face.In orice caz,omu nu se vede mai ceva ca Elodia.Pe de alta parte,nu stiu cine e Craciunica asta,dar parca i-as da votul ca ai nostri ca brazii care au condus orasul pana acum s/au dovedit toti a fi hoti.Si ce hoti