Ziua Jandarmeriei Rurale, marcată de jandarmii olteni printr-o expoziţie foto-documentară

Inspectoratul Judeţean de Jandarmi (IJJ) Olt a marcat, marţi, 122 ani de la înfiinţarea Jandarmeriei Rurale în România printr-o expoziţie foto-documentară organizată la sediul unităţii.

 
Jandarmilor olteni le-a fost prezentate fotografii de arhivă şi mai multe materiale documentare privind istoricul, organizarea şi rolul structurilor rurale de jandarmi.
 

Promulgată la data de 1 septembrie 1893, în urma unui decret al Regelui Carol I, Legea Gendarmeriei Rurale, împreună cu Regulamentul de Aplicare al acesteia, statua Jandarmeria ca un corp militar de elită, şi cel mai important, ca instituţie naţională.

Astfel, în anul 1893, sub comanda generalului de brigadă Mihail Rasty, nou înfiinţatul Inspectoratul General al Jandarmeriei coordona o structură alcătuită din patru Inspectorate de circumscripţie la Bucureşti, Iaşi, Craiova şi Galaţi, câte o companie în fiecare judeţ, secţii de jandarmerie, precum şi posturi de jandarmi la sate.

 

„De la înfiinţare şi până în 1949, când a fost desfiinţată, instituţia Jandarmeriei Rurale a cunoscut transformări şi evoluţii, dar în esenţă a răspuns necesităţilor societăţii de a avea o forţă de poliţie în mediul rural, unde trăia 80% din populaţia ţării, forţă care să apere ordinea publică, averea şi libertăţile cetăţenilor, să vegheze la respectarea şi aplicarea legilor”, a precizat purtătorul de cuvânt al IJJ Olt, locotenent-colonelul Emanuel Botan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here