Pregătiri pentru începerea noului an şcolar în Olt: Ce probleme întâmpină unităţile de învăţământ

Toţi directorii unităţilor de învăţământ din Olt şi reprezentanţii autorităţilor publice locale au participat, miercuri, la o şedinţă lărgită organizată de prefectură la Slatina, în sala mare a Consiliului Judeţean, având ca subiect măsurile ce trebuie luate pentru desfăşurarea procesului instructiv-educativ în condiţii de siguranţă pe durata noului an de învăţământ care stă să înceapă. În cadrul întrunirii au fost evidenţiate rezultatele bune ale unităţilor şcolare în ceea ce priveşte îndeplinirea condiţiilor pentru obţinerea autorizaţiei sanitare de funcţionare. Totuşi, peste 150 de unităţi şcolare vor fi nevoite să funcţioneze în afara cadrului legal.

La şedinţă au participat şi reprezentanţi ai instituţiilor publice care colaborează cu şcolile pe linia asigurării siguranţei în instituţiile de învăţământ, respectiv Inspectoratul de Poliţie Judeţean, Jandarmeria, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Direcţia de Sănătate Publică şi Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, fiecare prezentând măsurile pe care unităţile şcolare şi autorităţile administraţiei publice locale trebuie să ia pentru ca procesul educativ să se desfăşoare în deplină siguranţă.

Potrivit unui raport al Direcţiei de Sănătate Publică, în acest moment din cele 559 de unităţi de învăţământ câte funcţionează în Olt, 153 nu deţin autorizaţie sanitară de funcţionare (ASF), 148 dintre ele fiind respinse pentru neîndeplinirea condiţiilor cerute de lege, iar cinci nesolicitând importanta autorizaţie.

Potrivit şefei IŞJ Olt, Felicia Man, prezentă la întâlnirea de joi, cauza principală pentru care Direcţia de Sănătate Publică nu poate elibera instituţiilor şcolare necesara autorizaţie o reprezintă lipsa sursei de apă şi apa necorespunzătoare.

„Principala cauză pentru care nu se acordă autorizaţia sanitară de funcţionare o reprezintă problema apei. 53 de instituţii de învăţământ nu au sursă de apă, iar altele 66 au apă necorespunzătoare”, a evidenţiat şefa învăţământului oltean.

Totuşi, procentul instituţiilor de învăţământ care deţin ASF este în creştere de la un an la altul, în acest an 72,62% dintre unităţile respective funcţionând legal.

„În ceea ce priveşte autorizarea sanitară a instituţiilor de învăţământ s-au făcut paşi importanţi şi sunt convinsă că până anul viitor procentul unităţilor şcolare care vor deţine autorizaţie va creşte”, a spus Felicia Man, rugând primarii ca, atunci când se construiesc bugetele anuale, să aibă în vedere şi această problemă.

La această dată, 50% dintre instituţiile şcolare nu au încă asigurată aprovizionarea combustibilului necesar încălzirii pe perioada sezonului rece, iar în cazul a 25% dintre unităţi nu au fost încă efectuate operaţiile de igienizare, dezinsecţie, dezinfecţie şi deratizare.

Anul şcolar 2015 – 2016 va funcţiona în Olt cu 4.680 de cadre didactice, dintre care 3.655 de dascăli titulari, restul catedrelor urmând să fie asigurate de cadrele didactice care participă la procesul de mobilitate.

Prefectul judeţului, Silviu Neacşu, care a condus, practic, şedinţa, a arătat că, pentru asigurarea unui climat de siguranţă în unităţile şcolare, este extrem de important între şefii instituţiilor de învăţământ, primarii şi şefii instituţiilor publice cu atribuţii pe linia siguranţei publice trebuie să existe o permanentă legătură pe linia informării şi a colaborării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here