FOTO / VIDEO Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Olt a primit Drapelul de Luptă pentru merite deosebite

Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Olt a primit, sâmbătă, în cadrul unui ceremonial militar şi religios organizat în faţa Prefecturii, Drapelul de Luptă, semn al onoarei de care Jandarmeria Olt şi-a câştigat-o prin acţiunile specifice acestei arme. Primirea Drapelului de Luptă a fost posibilă după ce preşedintele României, Klaus Iohannis, a semnat un decret în acest sens.

În cadrul ceremoniei, la care au participat şi efectivele Unităţii Speciale de Gardă şi Protocol a Jandarmeriei Române, după ce a fost sfinţit de un sobor de preoţi care au susţinut o slujbă religioasă în acest sens, Drapelul de Luptă a fost înmânat inspectorului-şef al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Olt, colonelul Tudor-Dorel Drejoi, de către inspectorul general al Jandarmeriei Române, generalul-maior dr. Mircea Olaru. Acesta a rostit în faţa asistenţei mesajul viceprim-ministrului şi ministrul al Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, care nu a pierdut prilejul să-şi facă publice meritele în privinţa unor iniţiative legislative privind dotarea structurilor MAI cu mijloace auto.

 
„Acesta este unul dintre cele mai importante momente din existenţa unei unităţi militare şi reprezintă, totdată, un simbol al unoarei câştigate, al curajului predecesorilor, dar şi al legământului pe care fiecare dintre dumneavoastră l-aţi fcut pentru apărarea tezaurului identitar naţional. Jandarmeria Română este una dintre cele mai importante structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, prezentă acolo unde este mai greu, fie că e vorba de evenimente publice de amploare sau de sprijinire a populaţiei în condiţii de vreme extremă. Profesionalismul şi dăruirea îi recomandă pe jandarmii români şi pentru misiuni în afara graniţelor ţării, în zone de conflict, sporind astfel prestigiul României în lume şi întărind statutul ţării de noastre de furnizor regional şi internaţional de securitate. În calitate de viceprim-ministru pentru securitate naţionale şi ministru al Afacerilor Interne, m-am angajat să fac tot ce ţine de mine pentru angajarea gradului de siguranţă şi de securitate al cetăţenilor,  fie că vorbim de zona publică sau de gestionarea situaţiilor de urgenţă. Am iniţiat şi susţinut în acest sens mai multe măsuri legislative care să consolideze statutul profesional al angajaţilor sistemului de apărare, ordine şi publică şi siguranţă naţională şi am demarat un amplu proiect de dotare cu mijloace auto a structurilor Ministerului Afacerilor Interne. Aceste măsuri erau necesare pentru întărirea instituţiilor de forţă ale statului, pentru că doar prin instituţii performante şi moderne putem să oferim cetăţenilor un serviciu public de calitate, adaptat noilor provocări generate de actualul context de securitate intern şi internaţional”, a vorbit şeful Jandarmeriei Române, transmiţând mesajul superiorului său. 
 
Momentul a luat sfârşit prin defilarea trupelor militare în faţa asistenţei din care nu au lipsit prefectul şi subprefectul judeţului, Silviu Neacşu şi Emanuel Oproiu, Marus Oprescu, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Olt, deputatul PSD Emil Moţ, şefii SRI şi DGIPI Olt şi ai unor instituţii publice deconcentrate, preşedintele ATOP Olt, consilierul judeţean Petre Idoraş etc. De asemenea, la ceremonial au participat şi şefii americani ai bazei militare a NATO de la Deveselu.

Conform Legii nr. 34 din 1995, Drapelul de Luptă se acordă marilor unităţi şi unităţilor militare, prin decret al preşedintelui României, la propunerea ministrului Apărării Naţionale, a ministrului de Interne sau a directorului Serviciului Român de Informaţii. 

Decretul de acordare a Drapelului de Luptă Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Olt a fost semnat, în data de 18 februarie, de preşedintele României.

Simbol al unităţii, al onoarei şi gloriei militare, Drapelul de Luptă este păstrat într-o vitrină sigilată, de unde este scos cu aprobarea comandantului unităţii şi numai la anumite ceremonii militare – Ziua Naţională a României, Ziua Drapelului Naţional, Ziua Imnului Naţional, Ziua Armatei, la depunerea jurământului sau la funeralii militare.

Ori de câte ori este scos, Drapelul de Luptă este apărat de Garda Drapelului, formată din 7 militari – comandantul gărzii, militarul port-drapel şi 5 însoţitori. Toţi membrii gărzii sunt înarmaţi cu muniţie de război, iar dacă integritatea Drapelului de Luptă ar fi ameninţată, garda îl apără chiar cu preţul vieţii.

[iframe width=”420″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/O7Jiy9HsI1U” frameborder=”0″ allowfullscreen ] [iframe width=”420″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/CBJsbuwkdJQ” frameborder=”0″ allowfullscreen ] [iframe width=”420″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/z-iyYeksDTo” frameborder=”0″ allowfullscreen ]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here