Pompierii din Olt au însemn heraldic propriu. Ce elemente conţine însemnul şi ce simbolizează acestea

Ministrul Afacerilor Interne a aprobat, printr-un ordin publicat în Monitorul Oficial al României, însemnul heraldic al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Olt.
 

Însemnul heraldic al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Matei Basarab” al județului Olt păstrează în compoziţie elemente din stema Ministerului Afacerilor Interne, acvila cruciată, de aur, cu capul spre dreapta, ciocul şi ghearele roşii, aripile deschise, ţinând în gheara dreaptă o spadă de argint, în stânga o ramură de măslin verde. Pe pieptul acvilei există un scut despicat şi semităiat la dextra; pe purpuriu, două topoare încrucişate în săritoare, suprapuse de o cască de pompier aşezată din profil, dedesubt o grenadă explodând, de la care pornesc în dreapta şi stânga ramuri de stejar, totul de argint. De asemenea, pe argint, o turtă portocalie, încărcată cu un triunghi albastru, alezat, iar pe albastru, un turn de argint, donjonat de un turnuleţ crenelat de acelaşi metal.

În partea inferioară, sub acvilă, se găseşte deviza scrisă cu litere negre pe o eşarfă albă: AUDACIA ET DEVOTIO (CURAJ ŞI DEVOTAMENT).
 

Semnificaţiile elementelor însumate

Casca şi topoarele sunt preluate din însemnele pompierilor militari folosite din a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Grenada explodând aminteşte de participarea pompierilor militari la Războiul pentru Cucerirea Independenţei de Stat a României. Ramurile de stejar reprezintă forţa, puterea, autoritate veche. Turta portocalie cu triunghiul albastru, alezat reprezintă protecţia civilă, iar turnul donjonat este un element preluat din stema judeţului Olt.

„Însemnele heraldice proprii, instituite şi utilizate în cadrul Ministerului Aafacerilor Interne constituie mijloace de identificare şi particularizare a structurilor şi personalului acestuia, îmbinând, prin simbolistica lor, tradiţiile de armă cu reprezentări actuale”, a explicat purtătorul de cuvânt al ISU Olt, plutonierul major Alin Băsăşteanu. 

Până la întocmirea și aprobarea însemnului heraldic propriu, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Olt folosea, conform legislației în vigoare, însemnul heraldic al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență. Începând cu data publicării în Monitorul Oficial a noului însemn heraldic, toate documentele emise de ISU Olt vor avea noul element grafic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here