Centrele APIA eliberează adeverinţe fermierilor care vor să ia credite bancare. Detalii complete

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că, începând cu data de 16 septembrie 2015, eliberează adeverinţe pentru beneficiarii Schemei de Plată Unică pe Suprafaţă si ai Plății redistributive – Campania 2015 care intenţionează să acceseze credite pentru finanţarea activităţilor curente de la băncile care au încheiat convenţii cu Agenţia.

Pot beneficia de această adeverinţă fermierii selectaţi la controlul pe teren (clasic sau teledetecţie) numai după finalizarea acestor controale. Ei trebuie să depună cereri la centrele judeţene sau locale ale APIA unde au depus solicitări pentru acordarea plăţilor pe suprafaţă, iar oficialii APIA le vor elibera adeverinţe prin care confirmă faptul că beneficiarii au depus cererea unică de plată pentru schemele de plăți directe pentru anul 2015 şi că au fost finalizate controalele şi verificările administrative, conform reglementărilor în vigoare. 
De asemenea, în adeverinţă se va menţiona suprafaţa determinată pentru plată, faptul că beneficiarul nu face obiectul excluderilor de la plată la data emiterii acesteia, precum şi că îndeplineşte condiţiile generale pentru acordarea sumelor cuvenite, în conformitate cu legislaţia în vigoare.
 

„Valoarea creditului va fi de până la 90% din suma cuvenită aferentă SAPS și Plății redistributive, respectiv 72,69 euro/hectar euro/ha pentru SAPS și 5,00 euro/hectar pentru primele 5 ha și de 46,75 euro/hectar pentru restul de 25 ha pentru Plata redistributivă”, se arată într-un comunicat al APIA.

Aceste credite sunt garantate de Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN – SA şi de Fondul Naţional de Garantare a Creditului pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii.

„În conformitate cu prevederile Ordinului ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 703/ 23.07.2013 privind aprobarea condițiilor în care se vor încheia Convențiile dintre instituțiile financiare bancare și nebancare și Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, în vederea finanțării de către acestea a activităților curente ale beneficiarilor plăților derulate prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, Banca trebuie sa respecte nivelurile costurilor aferente acordării creditelor pentru beneficiarii plăților directe, astfel încât dobânda finală aplicată beneficiarului nu poate depăși ROBOR 6M + 4%, iar comisioanele aferente creditului să fie în limita de 1%”, se mai arată în comunicat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here