Şefa Centrului „Sfântul Mihail” Caracal, sancţionată disciplinar în cazul fetei imobilizate în cămaşa de forţă

Atât şefa Centrului pentru copii cu nevoi speciale „Sfântul Mihail” din Caracal, cât şi personalul de îngrijire vor primi sancţiuni disciplinare în cazul adolescenteiimobilizate cu mâinile la spate într-o cămaşă de forţă improvizată, caz care a scandalizat opinia publică în urmă cu o săptămână, după ce imagini ale fetei în această ipostază au fost difuzate de televiziuni.

În vreme ce personalul de îngrijire şi asistenţă va fi sancţionat cu avertisment scris, şefa centrului, Daniela Zaharia, va fi pedepsită cu reducerea cu 5 la sută a salariului pe o perioadă de o lună, potrivit şefei Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului (DGASPC) Olt, Rădiţa Piroşca. „Nu s-au aplicat sancţiuni mai dure pentru că nu au mai avut alte abateri înainte şi nu a fost abuz asupra copilului. De asemenea, nu s-a mers mai departe către celelalte instituţii pentru cercetare întrucât s-a constatat că nu a fost folosită abuziv măsura restrictivă. Este o situaţie regretabilă, din păcate, pentru toţi, dar trebuie să învăţăm din asta şi altădată măsurile să fie luate în primul rând cu respectarea imaginii copilului”, a declarat Rădiţa Piroşca, citată de Gazeta Nouă.

Sancţiunile au fost aplicate întrucât personalul nu a completat o fişă specială, aşa cum cere procedura în astfel de cazuri. 
„În standardele minime obligatorii privind serviciile pentru protecţia copilului de tip rezidenţial pentru copiii cu dizabilităţi, respectiv în standardul care se referă la comportamentul copiilor cu boli grave, pe imobilizare trebuie completată o fişă, şi probabil că nu au completat-o”, a explicat Cristian Lungu, director adjunct al DGASPC Olt.
Aceasta nu este singura problemă a şefei de centru. Daniela Zaharia a fost anchetată şi de reprezentanţi ai Consiliului Judeţean după ce la această instituţie a ajuns o scrisoare anonimă în care femeii i se aduc acuzaţii extrem de grave. În scrisoare se arată, printre altele, că Daniela Zaharia s-ar purta urât cu personalul din subordine şi că şi-ar însuşi alimente care ar trebui să ajungă la copiii internaţi.
„Consiliul Judeţean a făcut acolo verificări, nouă ne-a solicitat mai multe documente în copie, şi urmează ca zilele următoare să se elaboreze un raport cu rezultatul anchetei”, a precizat Cristian Lungu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here