Admitere în avocatură 2015: Doar un candidat oltean, din 22 de persoane, a promovat examenul

Din celel 22 de persoane din Olt care şi-au încercat norocul la examenul de avocatură, sesiunea septembrie 2015, numai una a reuşit să promoveze examenul. 

 

Rezultatele examenului de primire în profesia de avocat au fost publicate, la începutul săptămânii, de Uniunea Naţională a Barourilor din Romania (UNBR). Admiterea în avocatură s-a desfăşurat în data de 14 septembrie, în Bucureşti şi în alte şase centre din ţară. Candidaţii din judeţul Olt au susţinut examenul la Craiova, în incinta Facultăţii de Drept şi Ştiinţe Sociale, din comisie făcând parte şi Mihăiţă Bubatu, decanul Baroului Olt. 22 de candidaţi s-au înscris din judeţul Olt, unul pentru a deveni avocat definitiv, iar restul pentru a deveni avocaţi stagiari. Dintre toţi, dor un candidat a promovat examenul, devenind avocat stagiar.

 

Examenul a constat, conform regulamentului de organizare, în verificarea cunoştinţelor juridice printr-un test grilă la disciplinele „Organizarea şi exercitarea profesiei de avocat”, „Drept civil”, „Drept procesual civil”, „Drept penal” şi „Drept procesual penal”. Fiecare răspuns corect a fost egal cu un punct, iar candidaţii trebuia să obţină, pentru a fi declaraţi admişi, cel puţin zece puncte la fiecare disciplină în parte şi cel puţin 70 de puncte în total.

Decanul Baroului Olt a declarat, pentru Gazeta Nouă, că rezultatele reflectă seriozitatea examenului.

„Este un examen destul de greu. Sunt candidaţi care au dat şi au intrat la INM, dar la noi nu au reuşit. Se păstrează seriozitatea şi dificultatea examenului din anii precedenţi. Practic, trebuie să fii foarte bine pregătit pentru a putea trece de acest examen grilă. Nu ştiu dacă pentru profesie este un lucru bun sau un lucru rău. Pe de o parte, e bine că ne intră în profesie oameni bine pregătiţi, dar este rău, pe de altă parte, că intră foarte puţini”, a spus Mihăiţă Bubatu.

El a adăugat că subiectele ar fi trebuit să le fie accesibile pretendenţilor la profesia de avocat.

„Am făcut parte din comisia de examen şi candidaţii, după ce au ieşit din sală, ne-au spus că subiectele au fost mai accesibile anul acesta, că ar fi avut o logică. Rezultatele demonstrează, însă, că n-au putut să treacă de examen. Anul trecut nu a intrat nimeni”, a mai spus avocatul Bubatu. 

 

Sursa: Gazeta Nouă

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here