„Pulifricii” lui Vâlcov stau la coadă pentru a se înfrupta din agonia SC Imobiliare Consloc SRL

Firmele înfiinţate şi administrate prin interpuşi de fostul primar al Slatinei şi ministru al Finanţelor Publice Darius Vâlcov s-au aliniat, şi ele, la coada creditorilor care aşteaptă să-şi recupereze banii de la SC Imobiliarea Consloc SRL, firmă aflată în subordinea Consiliului Local Slatina, intrată, de anul trecut, în procedura de reorganizare judiciară şi care urmează să intre, potrivit ultimelor semnale dinspre instanţa de contencios-administrativ, în faliment.

Printre zecile de creditori înscrişi pe lista privind recuperarea creanţelor pe care SC Imobiliare Consloc SRL le înregistrează se numără, aşadar, şi firmele pe care Darius Vâlcov le controla prin interpuşii pe care el îi numea „pulifrici”, membrii ai grupului infracţional pe care fostul ministru al Finanţelor îl crease la Slatina. Este vorba de SC Contis Company SRL, SC Contis Consulting Company SRL, dar şi de avocata Irina Alexandra Ciobanu, membru al firmei de avocatură Ciobanu şi Asociaţii, toate înfiinţate la iniţiativa deputatului Daniel Bărbulescu din ordinul lui Darius Vâlcov, potrivit procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). SC Contis Company SRL şi SC Contis Consulting Company SRL aveau sarcina să ţină contabilitatea tuturor firmelor angrenate în afacerile grupului, dar şi pe cea a firmelor care au derulat afaceri cu Primăria Slatina. Una dintre acestea era SC Imobiliare Consloc SRL, înfiinţată în urmă cu 10 ani la iniţiativa lui Vâlcov pentru a fi folosită, cum s-a dovedit mai târziu, pentru manevre de clică în domeniul imobiliar. De pildă, societatea a fost folosită de Administraţia Vâlcov în manevrele prin care vânzarea SC Aceti SRL, la care unic acţionar era tot Consiliul Local Slatina, la doar jumătate de preţ din valoarea contabilă a firmei, în favoarea unuia dintre prietenii primarului Darius Vâlcov, omul de afaceri bucureştean Ovidiu Ramba, pe atunci administrator al SC Rupiah SRL, care a achiziţionat societatea scoasă la mezat. Ca să dea o aparentă legalitate afacerii, la licitaţie a fost trimisă să participe şi SC Imobiliarea Consloc SRL, care a avut rolul de a mima licitarea.

„Vânzarea neeconomicoasă a acţiunilor S.C. Aceti S.A, al cărei capital social a fost deţinut în proporţie de 100% de Consiliul Local al municipiului Slatina, ca urmare a participării la licitaţie, ca al doilea ofertant, a SC Imobiliare Consloc SRL Slatina, al cărui asociat unic a fost tot Consiliul local al municipiului Slatina şi care nu a avut nici o intenție clară de imprimare a unui trend crescător al „pasului de licitație” a acțiunilor, astfel că, prin inacţiunea sa, vânzarea acțiunilor SC Aceti SA s-a realizat la un preț mult inferior celui de la care s-a pornit licitația. Achiziția acțiunilor de către celălalt participant la licitație s-a făcut la o valoare de 42,33% din valoarea contabilă a acestora, respectiv la valoarea totală de 465.000 mii lei față de valoarea contabilă de 1.098.345,30 lei, aspect care a condus la nerealizarea de venituri din vânzarea acțiunilor în sumă de 633.345,30 lei”, se arată într-un raport al Curţii de Conturi.

Ultimul director al SC Imobiliare Consloc SRL a fost Lucian Şuşală, fostul şofer al lui Darius Vâlcov pe când acesta deţinea funcţia de primar al Slatinei. De altfel, Şuşală este judecat în prezent de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în dosarul de corupţie al lui Vâlcov, pentru complicitate la trafic de influenţă, complicitate la spălare de bani şi complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată. El a demisionat relativ recent de la conducerea Imobiliare Consloc în urma acestui scandal.

În ultimii ani societatea aparţinând Consiliului Local a fost administrată păgubos, deşi activitatea firmei – dezvoltare (promovare) imobiliară, publicitate, amenajarea, întreţinerea şi exploatarea parcărilor publice din Slatina, administrarea ansamblului de locuinţe pentru tineri – 600 apartamente din zona Crişan, prestări servicii şi închirieri utilaje de construcţii – trebuia să-i aducă venituri consistente. În loc de asta, societatea are acum o gaură de peste trei milioane de lei şi un plan de reorganizare gândit, semnat şi parafat de fostul şofer Şuşală înainte să intre pe mâna DNA, plan care, potrivit unor a dintre creditori, nu a dat deloc roade. Drept pentru care toată averea societăţii – parcarea supraetajată de lângă Spitalul Slatina (evaluată la 2.092.500 lei, conform raportului de evaluare realizat recent), 11 uscătorii aferente unor scări de bloc evaluate la minimum 285.120 de lei, un apartament evaluat la 50.000 euro şi două terenuri intravilane în suprafaţă de 250 mp fiecare – va trebui valorificată pentru acoperirea creanţelor din care se vor înfrupta şi pulifricii lui Vâlcov.

Pe lista creditorilor se află şi SC Prima Piaţă 2000 SA, controlată de amicul lui Vâlcov, Cristian Ghenciu, care de ani buni administrează toate pieţele şi târgul din Slatina şi care în data de 1 aprilie 2015, după ce Darius Vâlcov a fost arestat de procurorii DNA, a raportat Poliţiei furtul a patru saci cu documente contabile şi două unităţi de calculator cărora oamenii legii nu le-au mai dat de urmă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here