Descoperire NASA: Pluto are „cer” albastru şi regiuni de apă înghețată

Imagini color cu învelișul de ceață din atmosfera planetei Pluto, surprinse săptămâna trecută de misiunea New Horizons, arată că acesta are o culoare albastră, informează Mediafax.

”Cine s-ar fi aşteptat la un cer albastru în Centura Kuiper? Este splendid”, a declarat Alan Stern, investigator principal al misiunii New Horizons.

Particulele propriu-zise de ceaţă sunt probabil gri sau roșii, dar ceea ce a atras atenția echipei de cercetători este modul în care aceasta dispersează lumina albastră.

Omul de știință Carly Howett a afirmat că nuanța de albastru le poate oferi cercetătorilor informații despre dimensiunea şi compoziţia particulelor de ceaţă.

”Un cer albastru rezultă, de multe ori, din dispersia razelor solare de către particule foarte mici. Pe Pământ, acele particule sunt molecule foarte mici de azot. Pe Pluto, acestea par să fie particule mai mari – dar tot relativ mici – asemănătoare funinginei, pe care le numim <<tholine>>”, a mai spus Howett.

Sonda spațială a detectat şi numeroase mici regiuni expuse de gheaţă lichidă pe suprafaţa planetei pitice.

„Întinderi vaste de pe Pluto nu prezintă expuneri de apă îngheţată pentru că sunt camuflate, aparent, de alte gheţuri mai volatile de pe cea mai mare parte a planetei. Înţelegerea motivului pentru care apa apare exact în acele locuri şi nu în altele reprezintă o provocare pe care o aprofundăm”, a afirmat omul de știință Jason Cook.

Dezvăluirea vine după ce Alan Stern, un apreciat cercetător care lucrează pentru NASA, a declarat că aceasta va anunța joi o descoperire ”uluitoare” care are legătură cu Pluto.

„NASA nu mă lasă să vă spun ceea ce urmează să aflaţi cu toţii în cursul zilei de joi. Este extraordinar”,a  spus Alan, în timp ce prezenta cele mai recente imagini cu Pluto.

„Acea lume de acolo este vie”, ar mai fi spus Stern, potrivit The Guardian.

„Are un ciclu meteorologic, are ceaţă în atmosferă, este activă din punct de vedere geologic… În fiecare săptămână rămân perplex”, a mai spus acesta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here