AGENDA FERMIERULUI / Stare agro-meteo judeţeană. Despăgubiri pentru pierderile cauzate de secetă

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ – 14 – 20 Octombrie 2015

 

Caracteristici meteorologice

În acest interval va predomina un regim termic al aerului pe ansamblu normal, în aproape toată ţara.

Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 5…17C, limite apropiate de mediile multianuale, în cea mai mare parte a regiunilor agricole.

Temperatura maximă a aerului va oscila între 9…23°C, în majoritatea zonelor de cultură.

Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între 1…12°C la nivelul întregii ţări, cele mai scăzute valori fiind posibile în zonele depresionare.

Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm se va situa între 7…18°C, favorabilă desfăşurării proceselor de creştere şi dezvoltare ale culturilor de toamnă semănate până în prezent.

Se prognozează precipitaţii sub formă de ploi locale, însoţite de intensificări temporare ale vântului, în aproape toate zonele de cultură.

 

Caracteristici agrometeorologice

Rezerva de umiditate în stratul de sol 0-20 cm / ogor, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în aproape toată ţara, cu excepţia unor suprafeţe agricole din nordul şi estul Moldovei, centrul şi sud-estul Dobrogei, precum şi estul Munteniei, unde se vor înregistra deficite de apă în sol, seceta pedologică fiind moderată şi puternică.

 

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Ca urmare, procesele de germinare, răsărire şi înfrunzire la culturile de toamnă (rapiţă, orz şi grâu), precum şi cele de maturare la speciile pomi-viticole se vor desfăşura pe ansamblu normal, în aproape toată ţara. Totodată, menţinerea temperaturilor din aer şi sol mai scăzute decât în mod obişnuit din zonele depresionare vor determina o încetinire a ritmurilor de vegetaţie.

Orzul şi grâul de toamnă semănate în epoca optimă vor parcurge fazele de germinare-răsărire (10-100%) şi apariţia primelor frunze (10-50%).

La rapiţă se vor continua germinarea-răsărirea (10-100%) şi formarea primelor frunze (4-8 frunze), cu o stare de vegetaţie a culturilor în general medie şi bună.

Porumbul ajuns la maturitatea tehnologică (100%) se va recolta de pe ultimele suprafeţe, la nivelul întregii ţări.

Sfecla de zahăr va înregistra uscarea aparatului foliar şi maturitatea tehnologică (10-100%), iar la cartof se vor definitiva lucrările de recoltare.

În plantaţiile pomicole şi viticole se vor semnala fazele de maturare a lemnului, îngălbenire şi cădere a frunzelor, continuându-se recoltarea fructelor.

În zilele cu precipitaţii, lucrările agricole în câmp (eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arat, pregătirea patului germinativ, semănat, recoltare) vor fi întrerupte temporar.

 

Recomandări de specialitate

 Continuarea lucrărilor de recoltare, transport şi depozitare ale produselor agricole de sezon;

 Eliberarea suprafeţelor agricole de resturile vegetale;

 Urgentarea pregătirii patului germinativ şi semănatul culturilor de toamnă în epoca optimă, îndeosebi pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului;

 Efectuarea lucrărilor de întreţinere în vii şi livezi.

 

 

Aproape 29.000 de fermieri vor primi despăgubiri pentru pierderile cauzate de secetă

 

De despăgubirile pe care guvernul le va acorda pentru acoperirea pierderilor pricinuite de seceta din această vară vor beneficia 28.949 de fermieri din Olt, potrivit centralizării datelor efectuale de autorităţile judeţului şi transmise Ministerului Agriculturii.

 

La efectuarea şi centralizarea datelor au lucrat comisiile locale special constituite la nivelul fiecărei primării şi Comisia judeţeană formată din reprezentanţi ai Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană (DAJ), Camera Agricolă Judeţeană şi din trei consultanţi financiari. Suprafaţa calamitată la nivelul judeţului este de 148.265,57 de hectare, valoare estimată a fi primită de cei 28.949 de beneficiari depăşind un milion de lei.

„S-a centralizat suprafaţa din toate unităţile administrativ-teritoriale din judeţ şi am reuşit să ne încadrăm în termenul dat, la 30 septembrie Prefectura Olt transmiţând suprafaţa la Bucureşti. S-a calculat o pierdere de venit cauzată de secetă, în funcţie de producţia medie din perioada 2012-2014 şi preţurile medii. Pierderile sunt diferite în funcţie de cultură”, a declarat directorul DAJ Olt, Dan Ioan Bărăgan.

 

 

FAO: Preturilor la produsele agro-alimentare vor fi mai mici pentru mai mult timp

 

Produse agricole trec printr-o perioada de preturi mai mici si mai putin volatile, potrivit Indicelui preturilor alimentelor publicat recent de FAO. Dupa mai multe cresteri dramatice ale preturilor, incepand din 2007 pana la inceputul anului 2011, preturile cerealelor si ale uleiului vegetal s-au stabilizat in prezent pe o traiectorie constanta, intr-o usoara scadere. Principalele cauze sunt stocurile mai mari, pretul mai mic al petrolului si cresterea puternica a dolarului american.

Indicele „FAO Food Price” a scazut in luna august la minimul din ultimii sase ani. Cu toate acestea, noile cifre publicate in 8 octombrie arata o usoara crestere, cu aproximativ doua treimi de procent, fata de nivelul din august, ajungand la 165,3 puncte. Cu toate acestea ramane in continuare cu 18,9 % mai mic decat anul trecut.

Nu toate grupele de alimente beneficiaza de o tendinta asemanatoare. Astfel, preturile la orez tind sa se modifice independent fata de cel al cerealelor, in timp ce preturile zaharului au fost intotdeauna volatile, dupa ce acest produs a pierdut si a catigat mai mult de jumatate din valoare de peste 12 de ori incepand cu 1990. Carnea si produsele lactate au tendinte asemanatoare, chiar daca mai exista din cand in cand decalaje.

Cereale se afla in prezent in centrul tendintei de scadere a preturilor, ca urmare a mai multor ani de recolte robuste in intreaga lume, precum si cresterii posibilitatilor de stocare. Astfel de rezerve de precautie sunt acum lent derulate, iar stocurile de cereale la nivel mondial vor inchide probabil sezonul 2016 la 638 milioane de tone, in scadere cu patru milioane de tone, conform previziunilor FAO. 

Intre timp, productia mondiala de cereale preconizata pentru acest an a fost ajustata la 2.534 miliarde de tone, cu sase milioane de tone mai putin decat prognoza de luna trecuta, si cu 0,9 la suta sub nivelul record din anul 2014. Aceasta scadere a fost cauzata in principal de productia redusa de porumb din SUA, pentru care preturile au scazut la jumatate fata de luna iulie 2012.

Cu toate acestea, autorii studiului FAO avertizeaza ca reducerea preturilor la produsele agroalimentare, desi ajuta la stabilitatea pietei alimentare, are si un impact negativ in sectorul producatorilor prin reducerea veniturilor agricultorilor.

Marjele mai mici de profit pentru agricultorii din mediul rural vor duce deasemenea la reducerea investitiilor in exploatatii, iar tocmai aceasta lipsa de investitii in inbunatatirea fermeleor a fost evidentiata ca fiind in mare parte vinovata pentru cresterea preturilor din ultimul deceniu. Cu toate acestea, profiturile mici obtinute vor necesita mai multe stimulente pentru investitii in agricultura si servicii economice rurale, pornind de la credite, pana la infrastructura si instalatii de depozitare.

In timp ce productia globala este robusta si stocurile sunt inca ridicate, volumul de cereale comercializate la nivel international este in scadere, iar previziunile indica aproximativ 364 milioane de tone pentru sezonul 2015/16, in scadere cu 2,9% fata de perioada anterioara. Tendinta de scadere este determinata de grau, in cea mai mare parte din cauza importurilor scazute din Asia. In acelasi timp, comert cu porumb, grau, orez si soia este gata sa creasca cu 19%, ajungand la un nivel record, datorat in mare parte cresterii cererii din China pentru o materie prima mai ieftina pentru hrana animalelor, energie si numeroase sectoare industriale. De asemenea, productia totala de peste este prevazuta sa creasca cu 2,6% in acest an, ca urmare a acvaculturii care a inceput sa se extinda de doua ori mai repede fata de rata normala de pana in prezent. (Sursa: gazetadeagricultura.info)

 

 

 

Garantarea creditelor pentru finantarea sistemelor de irigatii prin Sub-masura 4.3 din noul PNDR

 

FNGCIMM sprijina proiectele Organizatiilor si Federatiilor Utilizatorilor de Apa pentru Irigatii (OUAI/FOUAI) prin garantarea creditelor necesare implementarii proiectelor de investitii! 

In vederea sustinerii implementarii proiectelor finantate din Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR), FNGCIMM a initiat demersuri catre Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) in vederea includerii Organizatiilor si Federatiilor Utilizatorilor de Apa pentru Irigatii (OUAI/FOUAI) in categoria beneficiari eligibili conform Legii nr.218/2005 privind stimularea absorbtiei fondurilor SAPARD, Fondul european agricol pentru dezvoltare rurala, Fondul european pentru pescuit, Fondul european de garantare agricola, prin preluarea riscului de creditare de catre fondurile de garantare, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Ca urmare, acest demers s-a materializat prin incheierea unui act aditional la Conventia de implementare in derulare incheiata intre FNGCIMM si MADR. 

Astfel, in baza prevederilor Legii nr. 218/2005, rep., cu modificarile si completarile ulterioare, incepand cu data de 01.10.2015, FNGCIMM acorda garantii in procent de maxim 100%, beneficiarilor eligibili de tipul Organizatiilor si Federatiilor Utilizatorilor de Apa pentru Irigatii (OUAI/FOUAI) pentru creditele destinate implementarii proiectelor finantate din PNDR, contractate de la institutiile de credit partenere. Tipurile de proiecte eligibile pentru finantare sunt: proiecte pentru sistemele de irigatii aferente statiilor de punere sub presiune(SPP) precum si proiecte destinate amenajarii sistemelor de irigatii aferente statiilor de pompare si repompare (SPA, SRP), finantate in cadrul Sub-masurii 4.3 – Investitii pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole si silvice. 

Va informam ca aceasta categorie de beneficiari, respectiv (OUAI/FOUAI), a fost si este sprijinita de catre FNGCIMM prin emiterea scrisorilor pentru garantarea avansului acordat de AFIR in baza prevederilor OUG nr.79/2009 privind reglementarea unor masuri pentru stimularea absorbtiei fondurilor alocate prin Programul National de Dezvoltare Rurala pentru renovarea si dezvoltarea spatiului rural prin cresterea calitatii vietii si diversificarii economiei in zonele rurale, cu modificarile si completarile ulterioare.

• Rubrică susţinută de Direcţia pentru Agricultură a Judeţului Olt

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here