Şase bărbaţi din localitatea Iancu Jianu, cercetaţi penal pentru furt de lemne din pădure

Şase persoane din localitatea Iancu Jianu vor intra pe mâinile organelor de cercetare penală după ce jandarmii le-au prins cu zeci de arbori tăiaţi ilegal. 

Cei în cauză au fost depistaţi la sfârşitul săptămânii trecute de către o patrulă de jandarmi din cadrul Secţiei Balş în timp ce transportau în mai multe căruţe material lemnos tăiat ilegal din pădurea Iancu Jianu, zonă forestieră ce aparţine Ocolului Silvic Balş. 

De la aceştia s-a recuperat şi lăsat în custodia organelor silvice cantitatea de aproximativ şapte metri cubi de material lemnos din speciile cer şi gârniţă. 

„Luni, 12 octombrie a.c. Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Olt a înaintat organelor de urmărire penală competente, în vederea continuării cercetărilor, actele de sesizare sub aspectul săvârşirii de infracţiuni la regimul silvic („tăierea fără drept de arbori” şi „furtul de arbori din păduri” fapte prevăzute şi pedepsite de art. 108 şi art. 110 din Legea nr. 46/2008 – Codul silvic, actualizat) faţă de şase persoane din localitatea Iancu Jianu, judeţul Olt. Tot luni, Ocolul Silvic Balş a comunicat unităţii noastre că, în urma activităţilor de inventariere/cubare efectuate la faţa locului, a rezultat că au fost tăiaţi ilegal 45 de arbori de diferite specii, prejudiciul total cauzat fiind de 3765,74 lei”, a declarat purtătorul de cuvânt al IJJ Olt, locotenent-colonelul Emanuel Botan.

Începând cu data de 13 iulie 2015, în urma modificării şi completării Codului Silvic prin Legea nr. 133/2015, ofiţerii şi subofiţerii din Jandarmeria Română au primit competenţa de a constata infracţiuni silvice şi de a efectua controlul circulaţiei materialelor lemnoase.

„Materialele lemnoase, indiferent de provenienţa lor, se transportă numai însoţite de documente specifice de transport, din care să rezulte cu certitudine legalitatea provenienţei acestora. Materialele lemnoase găsite în circulaţie fără documentele specifice de transport, cu documente specifice de transport a căror valabilitate a expirat sau care nu au înscrisă provenienţa legală se confiscă şi se valorifică potrivit legii. În executarea atribuţiilor prevăzute de lege, jandarmii vor coopera cu lucrătorii silvici, precum şi cu reprezentanţii altor instituţii cu atribuţii în domeniu”, a mai precizat Emanuel Botan.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here