Acreala laptelui distribuit de Matra SRL unor elevi slătineni a dispărut după analiza DSVSA Olt – DOCUMENT

Funcţionarii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Olt au emis un buletin de analiză favorabil firmei distribuitoare de produse alimentare în şcolile din Olt, în cadrul programului „Corn şi lapte”, SC Matra SRL, după ce specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică au fost sesizaţi că o parte din laptele ajuns într-o şcoală din Slatina este „acru”. Verificând sesizarea, funcţionarii de la Serviciul Control în Sănătate Publică au ajuns la concluzia că laptele „prezenta separarea zerului şi miros de acru”. Asta până când o probă de lapte a ajuns la DSVSA Olt.

După ce OLT-ALERT a dezvăluit, săptămâna trecută, că firma care distribuie elevilor din Olt produse lactate şi de panificaţie în cadrul programului guvernamental „Corn şi lapte”, SC Matra SRL, a livrat şi lapte cu probleme la Şcoala „Constantin Brâncoveanu” din Slatina, informaţie bazată pe un document al Direcţiei de Sănătate Publică, compania a primit de la DSVSA buletin de analiză din care reiese că laptele era bun. În aceste condiţii, concluziile celor două instituţii publice se bat cap în cap, deoarece, chiar dacă „nu s-au înregistrat cazuri de boli digestive în colectivitate”, aşa cum se arată în raportul DSP, documentul mai relevă că laptele „prezenta separarea zerului şi miros de acru”. 

„S-a înregistrat o sesizare în perioada menţionată (luna trecută – n.r.) la Şcoala «Constantin Brâncoveanu» din Slatina ce privea calitatea organileptică a 15 cutii cu lapte UHT SIM 1,8% grăsime x 200 ml, lot 271 cu termen de valabilitate 26.12.2015, lapte ce prezenta separarea zerului şi miros de acru”, se arată în documentul citat.

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică i-au cerut distribuitorului documente privind calitatea, respectiv buletinul de analiză microbiologică a lotului de lapte incriminat, dar şi o informare asupra cauzelor care au favorizat acest incident. Potrivit oficialilor DSP, firma distribuitoare „nu a transmis până la această dată nici unul dintre documentele solicitate (data fiind 12.10.2015, când raportul a fost transmis Prefecturii Olt – n.r.)”. Ulterior, după ce informaţiile au fost publicate de OLT-ALERT, DSP a revenit spunând că, după ce prefectura a fost informată, SC Matra SRL Scorniceşti ar fi pus la dispoziţia instituţiei documente din care reiese că laptele era conform. 

„Ulterior informării transmise către Instituţia Prefectului jud. Olt în data de 12.10.2015, distribuitorul SC Matra SRL Scorniceşti a transmis către DSP – SCSP Olt următoarele documente: în data de 13.10.2015 au fost primite declaraţia de conformitate şi buletinul de analiză nr. 22.466/10.07.2015 pentru lapte UHT 200 ml, produs de SC Simultan SRL, din lotul incriminat, LOT 271/TV 24.12.2015, emis de DSVSA Timiş – rezultate conforme;

În data de 14.10.2015 a fost prmit buletinul de analiză 21.968/12.10.2015 pentru lapte UHT 200 ml, produs de SC Simultan SRL, din lotul incriminat, LOT 271/TV 24.12.2015, emis de DSVSA Olt – rezultate conforme”, potrivit DSP Olt.

Raportul potrivit căruia laptele distribuit de SC Matra SRL avea probleme până să fie analizat de DSVSA

 

În acest context se pune întrebarea unde a dispărut laptele „ce prezenta separarea zerului şi miros de acru” şi dacă nu cumva la DSVSA Olt a ajuns pentru analiză probe din alt lapte.

Firma în discuţie, care aparţine omului de afaceri Lucian Petrache Ionescu, cunoscut pentru numărul mare de contracte încheiate cu Ministerul Apărării Naţionale, distribuie elevilor, printre altele, lapte UHT semidegresat 1,8% SIM produs de SC Simultan SRL din localitatea Făget, judeţul Timiş, de unde provine şi laptele la care facem referire. De altfel, nu este pentru prima oară când numele producătorului din Timiş este asociat cu astfel de cazuri. În urmă cu doi ani, reprezentanţii mai multor şcoli din Arad reclamau că elevii primiseră în mai multe rânduri lapte stricat. Autorităţile au impus atunci retragerea a peste 32.000 de cutii din două loturi. Cea care administra firma distribuitoare a spus că laptele fusese produs de SC Simultan SRL Timiş.

Nu mai departe de săptămâna trecut, elevii mai multor şcoli din Gorj au primit, de asemenea, lapte alterat. Potrivit presei locale, laptele ar proveni dintr-un depozit situat tot în judeţul Timiş.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here