Ploile îi împiedică pe funcţionarii APIA Olt să-i controleze pe fermierii care au cerut plata pe suprafaţă

Ploile care au căzut în ultima perioadă împiedică derularea controalele în teren pe care specialiştii Agenţiei pentru Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) Olt le-au demarat la mijlocul lunii trecute. Asta în ciuda faptului că termenul pentru finalizarea verificărilor expiră la finele acestei săptămâni. Colac peste pupăză, mai mulţi funcţionari ai instituţiei au fost detaşaţi, la solicitarea şefilor de la Bucureşti, în alte judeţe codaşe la verificări.
 
Primele ferme care au scăpat de controale au fost cele zootehnice, însă la sfârşitul săptămânii trecute APIA Olt mai avea de controlat nu mai puţin de 7.000 de parcele cuprinse în 16 ferme supuse verificărilor clasice şi de 170 de ferme la care se verifică respectarea normelor de eco-condiţionalitate. Situaţia nu este deloc una roză ţinând cont că ploile continuă săptămâna aceasta şi că termenul limită pentru finalizarea controalelor este 30 octombrie. 
 
„Mai avem 16 ferme din cele 90 supuse, anul acesta, controlului şi 170 din cele 245 la care controlăm respectarea normelor de eco-condiţionalitate şi problema este că nu putem intra pe teren, foarte umed de la ploile căzute în ultima perioadă. Nu poţi intra nici cu tractorul, cu atât mai puţin cu piciorul, iar noi trebuie să dăm puncte, să măsurăm, să verificăm. La eco-condiţionalitate trebuie să mergem şi acasă la oameni, la cei cu animale, să verificăm dacă au fosă septică, decantor pentru urină, platformă pentru gunoiul de grajd, dacă au caiet cu program de fertilizare, dacă respectă programul şi aşa mai departe”, se plângea directorul APIA Olt, Marinel Oaşă, la finele săptămânii trecute. 
 
Acesta este supărat că începerea verificărilor a fost mult întârziată anul acesta, ca, de afltfel, întreg calendarul acţiunilor, începând cu primirea cererilor de plată pe suprafaţă, totul din cauza evenimentelor petrecute, la sfârşitul anului trecut, la nivelul conducerii firmei de IT cu care APIA are contract, SIVECO, după ce preşedinta companiei, Irina Socol, a fost arestată şi trimisă în judecată pentru evaziune fiscală în domeniul comercializării de programe informatice. Colac peste pupăză, aproape toţi funcţionarii însărcinaţi cu controlul au fost detaşaţi, la ordinul şefilor de la Bucureşti, în alte judeţe rămase în urmă cu verificările fermierilor, pentru a da o mână de ajutor colegilor mai lenţi. 
 
„Am 12 oameni detaşaţi în alte judeţe care au rămas în urmă cu controalele şi nu este prima oară când mergem în alte zone. În fiecare an am fost solicitaţi să trimitem echipe în alte judeţe precum Suceava, Gorj, Cluj, Timiş, Constanţa, maramureş, Harghita etc. Şi ne-am făcut treaba şi la noi în judeţ. Dar acum avem problemele astea cu ploile, iar termenul de finalizare este 30 octombrie, pentru ca apoi să înceapă acordarea avansurilor”, a mai spus directorul APIA Olt.
 
Peste 3.500 de fermieri din Olt vor fi verificaţi, în total, anul acesta de specialiştii APIA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here