Percheziţii DIICOT în Olt, la persoane suspectate de fraude informatice şi spălare de bani

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Vâlcea au efectuat, joi, 41 de percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Vâlcea (în Drăgăşani şi în localităţi limitrofe) şi Olt şi în Bucureşti, în cadrul a două dosare penale vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de fals informatic, fraudă informatică şi spălare de bani. În Olt, percheziţiile s-au efectuat în localităţile Vitomireşti şi Dobroteasa, una dintre persoanele vizate din această localitate fiind dusă la audieri. Valoarea prejudiciului cauzat este de peste 500.000 de euro.
În cauză, există suspiciunea rezonabilă că cursul anului 2014, mai multe persoane de pe raza municipiului Drăgăşani au constituit un grup infracţional organizat în scopul săvârşirii unor infracţiuni de fraudă informatică şi fals informatic.

Potrivit procurorilor, activitatea infracţională consta în postarea, pe diferite site-uri comerciale, a unor anunţuri de vânzare având ca obiecte diferite produse (în general telefoane mobile, autoturisme, tractoare, etc) pe care în fapt nu le deţineau. Sumele de bani obţinute ca urmare a inducerii în eroare a victimelor, cetăţeni străini, efectuată prin postarea anunţurilor de vânzare a bunurilor fictive erau virate de către membrii grupării în conturi bancare deschise în Polonia, fiind ulterior transferate prin sistemul on line banking în conturi din România.

Ca urmare a documentării activităţii infracţionale a rezultat că grupul infracţional era structurat pe 3 paliere. Primul palier era format din membri ai grupării care aveau rolul de a racola persoane care erau dispuse să se deplaseze în Polonia pentru a deschide conturi bancare pe care să le pună la dispoziţia coordonatorilor. Ulterior, membrii grupului retrăgeau respectivele sume de bani virate din conturile din Polonia, în conturile bancare din România.

Al doilea palier era format din persoane care aveau rolul de a lansa ofertele fictive de bunuri pe diferite site-uri de profil, de a crea adrese de mail introducând date fictive, de a crea pagini false de internet, copii ale unor pagini ale unor companii cunoscute de tranzacţii on line şi de a coresponda cu victimele prin intermediul poştei electronice, inducându-le în eroare, în vederea transferării banilor.

Al treilea palier era format din persoanele, denumite „săgeţi”, racolate să deschidă conturi bancare în Polonia pe care le puneau la dispoziţia coordonatorilor, primind în schimb diferite sume de bani pentru această activitate.

Valoarea prejudiciului cauzat este de peste 500.000 de euro.

„Cu ocazia percheziţiilor au fost găsite şi ridicate 10 carduri bancare şi 2 tokenuri pentru efectuarea de tranzacţii online, 4.590 de euro,15.650 de lei, o puşcă, un pistol de airsoft, 19 hard-diskuri, 2 unităţi centrale, 22 de laptopuri, 6 tablete şi un Ipad. De asemenea, au fost ridicate 66 de telefoane mobile, 64 de cartele SIM 12 pachete-suporţi cartele SIM, 17 stick-uri de memorie, 8 carduri de memorie, 5 modem-uri pentru internet, 141 de suporţi optici, 2 ordine de plată şi alte documente şi 4 pacheţele din staniol cu fragmente de cannabis”, se arată într-un comunicat al DIICOT.

La sediul DIICOT- Biroul Teritorial Vâlcea au fost duse, în vederea audierii, un număr de 36 de persoane, una dintre acestea fiind din localitatea Dobroteasa – Olt.

Acţiunea a fost efectuată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Vâlcea.

Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul ofiţerilor de poliţie din cadrul structurilor de combatere a criminalităţii organizate Vâlcea, Piteşti, Craiova, Gorj, Olt şi Sibiu, precum şi cu cel al lucrătorilor din cadrul SAS.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here