Comisia regională de mediu a PNL s-a întrunit la Slatina. Lucrările, conduse de Sulfina Barbu şi Lucia Varga

Foştii miniştri de Mediu Sulfina Barbu (2004 – 2007) şi Lucia Varga (pe timpul guvernării USL) s-au aflat, vineri, la Slatina, unde au coordonat lucrările Comisiei de mediu, ape şi silvicultură a PNL la nivel regional, în calitate de co-preşedinţi ai acestui organism. Ele au punctat, într-o conferinţă de presă care a precedat dezbaterile comisiei, problemele cu care se confruntă în prezent mediul înconjurător şi implementarea programelor finanţate din fonduri europene la nivel local.
 
Dezbaterile, pe regiuni, din cadrul Comisiei de mediu, ape şi silvicultură a PNL au rolul de a revizui programul de guvernare al PNL pe acest segment plecând de la realităţile din teren.
 
„La începutul anului am fost în ţară şi am configurat acest proiect de program de guvernare, dar acum vrem să îl aducem în acord cu realităţile din teren, şi anume la firul ierbii, cu situaţia reală din fiecare judeţ din România, pentru că între timp lucrurile s-au schimbat, s-au modificat, sunt proiecte care au fost implementate, care, din păcate, s-au oprit şi vrem să fie exact în acord cu realitatea din teren”, a declarat Sulfina Barbu. Aceasta a criticat politizarea instituţiilor de mediu, birocratizarea autorităţilor de reglementare şi control şi gradul scăzut al absorbţiei fondurilor europene în domeniu. 
 
Unul dintre proiectele importante ale comisiei este implicarea în rezolvarea problemelor existente la nivelul mediului al specialiştilor care nu sunt deocamdată folosiţi în politicile publice în acest domeniu de actovitate. „Un obiectiv extrem de important este acela de a deschide comisia către specialişti, şi mă refer la specialiştii care sunt în organizaţii neguvernamentale, în asociaţiile patronale, în societatea civilă. Din păcate, domeniul mediului este domeniul din care specialiştii au plecat. astfel că, acum, există din partea instituţiilor de control mai degrabă o tăcere, mai degrabă o activitate birocratică şi mai puţin o activitate constructivă, aceea de îndrumare şi control”, a reliefat Lucia Varga.
 
Cei doi co-preşedinţi ai Comisiei de mediu, ape şi silvicultură din PNL au făcut referiri şi la neajunsurile mediului la nivel local. 
Ultima dezbatere va fi la nivel naţional la Bucureşti pentru revizuirea programului de guvernare al PNL pe domeniul mediu, ape şi silvicultură, amintind de fenomenul de deşertificare care ameninţă sudul ţării, dar şi de programe de almentare cu apă şi canalizare finanţate din fonduri europene care se vor pierde în Olt din cauza „corupţiei”.
 
Aceste dezbateri regionale ale comisiei vor culmina cu o ultimă dezbatere la nivel naţional, la Bucureşti.
 
La întâlnirea cu jurnaliştii au participat şi cei doi co-preşedinţi ai PNL Olt, Siminica Mirea şi Gigel Sorinel Ştirbu, precum şi Florin Homorean, lider la nivel local al Comisiei de mediu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here