ANRE ia de guler CEZ în cazul facturilor în avans. De ce nu se sperie furnizorul de energie electrică

Controlul Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în Energie (ANRE) derulat în această perioadă la furnizorul de energie electrică pentru regiunea Olteniei, CEZ SA, pe tema facturării consumului estimat, nu pare să îi sperie pe reprezentanţii companiei, deşi furnizorul de gaze naturale GDF Suez a fost sancţionat cu amendă pentru acelaşi abuz. De altfel, reprezentanţii CEZ au tratat cu spatele somaţiile prin care ANRE le-a cerut să renunţe la facturarea în avans a energiei electrice. Secretul din spatele aroganţei celor de la CEZ stă în persoane influente la nivel înalt, inclusiv la cel la care se elaborează şi se adoptă legi şi regulamente. Aşa se explică de ce însăşi Legea energiei electrice, ba chiar şi Regulamentul de furnizare a energiei electrice la clienţii finali le sunt favorabile celor de la CEZ România.

CEZ a fost somată oficial luna trecută de către ANRE să renunţe la practica facturării în avans a consumului de energie, companiei impunându-i-se şi un termen de 30 de zile pentru a răspunde acestei somaţii. Preşedintele ANRE, Niculae Havrileţ, le-a sugerat celor de la CEZ să recunoască faptul că au greşit şi să accepte o amendă din partea Autorităţii, în caz contrar distribuitorul de energie urmând să suporte un control amănunţit din partea ANRE.

„Direcţia generală piaţă de energie electrică din cadrul ANRE a luat act de aspectele semnalate privind practicile SC CEZ SA de a transmite consumatorilor facturi în care este indicată o sumă totală de plată formată din consum curent plus consum estimat pe luni înainte şi a transmis companiei o notificare oficială prin care solicită acesteia să remedieze situaţia creată şi să renunţe la acest fel de practici, care contravin reglementărilor în vigoare. În cazul în care SC CEZ SA nu se conformează, în cel mai scurt timp, solicitării transmise, Direcţia generală piaţă de energie electrică se va adresa Direcţiei generale control din cadrul ANRE pentru efectuarea unei acţiuni de control în vederea verificării modului în care sunt respectate reglementările din domeniul energiei. Atunci va fi foarte clar cine are dreptate şi cum stă situaţia cu adevărat”, arăta, luna trecută, preşedintele ANRE.

CEZ a tratat cu spatele somaţia lui Havrileţ, de vreme ce autoritatea condusă de acesta şi-a trimis reprezentanţii în control.

„Activitatea de furnizare a energiei electrice la clienţii finali trebuie să fie în concordanţă cu prevederile cadrului de reglementare în vigoare, inclusiv cele privind introducerea estimărilor de consum în factură, iar pentru verificarea modului în care sunt respectate reglementările emise, Direcţia Generală Control din cadrul ANRE desfăşoară în această perioadă o acţiune de control la compania CEZ”, au declarat reprezentanţi ai autorităţii, citaţi de economica.net.

Întâmplător sau nu, controlul este demarat la nici o lună de când Gazeta Nouă publica un articol prin care dezvăluia procedurile prin care CEZ reuşeşte să-şi păcălească clienţii, cu precădere pe consumatorii casnici.
De ce nu se teme CEZ SA

Adevărul este că, cel mai probabil, furnizorul de energie electrică a avut lobby-şti foarte buni pe lângă semnatarii proiectului Legii energiei sau poate chiar trecere directă către unii dintre aceştia de vreme ce legea nu conţine prevederi exacte la modul de facturare a energiei furnizate. Ciudat este şi că, deşi de-a lungul ultimilor ani, societatea civilă, inclusiv cea din Olt, a ridicat în mai multe rânduri această problemă, cerând ca CEZ să revină asupra facturării clasice, pe baza energiei consumate, şi deşi cetăţenii au primit promisiuni din partea unor factori de decizie că doleanţele le vor fi ascultate şi rezolvate la o viitoare modificare a legii, acest lucru nu s-a întâmplat. Aici ar putea fi tras la răspundere şi Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de Servicii şi Industrii din Camera Deputaţilor, care în 24 septembrie 2014 promitea la Slatina, în cadrul unei întâlniri cu reprezentanţii pensionarilor din Olt, că plata energiei în avans va dispărea prin modificarea Legii 123/2012 privind energia electrică şi gazele naturale.

„Încălcarea noilor prevederi legale poate duce până la pierderea licenţei de distribuţie”,afirma, atunci, Iulian Iancu.

Ei bine, la nici o lună legea era modificată, dar prevederile care îi favorizează pe cehii de la CEZ au rămas în picioare. Mai mult, practica facturării în avans este îngăduită şi de Ordinul 64 din 16 iulie 2014 prin care însuşi şeful Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în Energie, Niculae Havrileţ, a aprobat Regulamentul de furnizare a energiei electrice la clienţii finali. La capitolul VII care se referă la „facturarea energiei electrice şi încasarea contravalorii serviciului prestat”, acest act normativ nu este la fel de clar ca în cazul gazelor naturale, pentru care este prevăzută facturarea lunară.

Potrivit articolului 72 privind principiile de facturare a energiei electrice, alin (1), „Factura pentru energia electrică furnizată se emite, de regulă, după fiecare interval de facturare, cu excepţia cazului în care, prin contract, părţile implicate au convenit o altă periodicitate de emitere a facturii”. De asemenea, la aliniatul (2) se arată că „Intervalul de facturare este, de regulă, o lună, iar periodicitatea de emitere a facturilor, pentru cazurile de excepţie prevăzute la alin. (1), nu trebuie să depăşească 3 luni”.
•••

În aceste condiţii, poziţia pe care ANRE o afişează faţă de CEZ este un pic paradoxală. Amenda cu care autoritatea ce reglementează piaţa energiei ameninţă furnizorul de electricitate este, şi ea, un soi de frecţie la un picior de lemn dacă ţinem cont că sancţiunea maximă nu sare de 250.000 de lei şi că CEZ Distribuţie a înregistrat, anul trecut, un profit net de 43 de milioane de lei, la o cifră de afaceri netă de peste 832 de milioane de lei, iar CEZ Vânzare a avut în 2014 un profit net de aproape 76 milioane lei şi o cifră de afaceri de peste 1,3 miliarde de lei. Singura soluţie este o nouă modificare a legii prin care în actul normativ să fie introduse prevederi exacte la acest capitol.

1 COMENTARIU

  1. Fratilor ce nu intelegeti/ V-a prostit Geta? Geta directoarea de la CEZ Slatina? Chiar nU mai stiti cine este aceasta fiinta? Ati uitat cum dadea din buric pe mese? Acum este mare directoare a CEZ-ului. ANRE-ul pe-asta trebuie s-o ancheteze – s-o vada cum trateaza clientii -profesionalismul este o rusine pt aceasta fiara intruchipata in trup de femeie, aroganta este punctul ei forte
    Cum puteti crede ca legea este de partea cehilor? Facturarea energiei se poate face si in varianta estimata insa la cererea clientului, nu la pumnul plin de aur furat al ui Anghel Geta- directoarea CEZ-ului care habar nu are sa explice o factura emisa de compania care o conduce
    ANRE-ul trebuie doar sa verifice cu putina atentie atat CEZ Distributie cat si CEZ Vanzare.Toate facturile emise de companiile astea doua sunt calculate in detrimentul clientilor, pe langa facturile de energie sa se verifice toate facturile care le-au emis – facturile de avize, facturile de deconectare si reconectare, facturile pentru serviciul de conectare la reteaua electrica, facturile pentru eliberarea copiilor avizelor … prin toate facturile care le-au emis ne-au inselat si ne-au ras in nas prin diverse dame precum directoarea Anghel Geta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.