DOCUMENT Afaceri murdare de ordinul miliardelor de lei vechi pe seama câinilor fără stăpân din Slatina

Deşi nu a câştigat o licitaţie publică pentru serviciile prestate în 2014 şi 2015 pentru Primăria Slatina, în ciuda faptului că instituţia a organizat licitaţii pentru acest tip de activităţi, SC Utilitar Docsanvet SRL, firma de casă a Administraţiei Minel Prina, a încasat, într-un an de zile, de la bugetul local, peste 2,1 miliarde de lei vechi pentru servicii de gestionare a câinilor fără stăpân. Reprezentanţii Federaţiei Naţionale pentru Protecţia Animalelor susţin însă că serviciile pentru care SC Utilitar Docsanvet SRL a încasat banii nu au fost efectuate în întregime. Din contra, la adăpostul canin de la Sărăceşti a fost iadul pe pământ pentru bietele patrupede.

SC Utilitar Docsanvet SRL, deţinută de doi asociaţi, Valeriu Burciulescu, care controlează 5% din acţiuni, şi David Stăniloiu, care deţine restul pachetului de 95%, a fost înfiinţată cu doar câteva luni înainte de a furniza servicii de ecarisaj către Primăria Slatina. De fapt, compania, controlată, de fapt, prin interpuşi, de o rudă a fostului primar Minel Prina, a fost special creată pentru a se racorda la bugetul public al Slatinei, potrivit surselor OLT-ALERT din primăria municipiului-reşedinţă de judeţ. Pentru această „reuşită”, Primăria Slatina a anulat în mai multe rânduri licitaţia privind concesionarea serviciului de ecarisaj, aflat în sarcina Direcţiei de Administrare a Domeniului Public şi Privat al primăriei. O asemenea licitaţie a fost în octombrie 2013, o alta a fost în martie 2014. La aceasta din urmă s-au prezentat două firme, una fiind chiar Utilitar Docsanvet SRL, însă cel mai bine s-a clasat cealaltă, drept pentru care licitaţia a fost, evident, anulată. Şi de atunci serviciile au fost atribuite, prin încredinţare directă, companiei care s-a născut fix pentru banii pe care primăria urma să îi cheltuie la acest capitol. 

Prima plată, în valoare de 7.625 de lei, s-a făcut către SC Utilitar Docsanvet SRL în 29 mai 2014, când s-a plătit factura 01/30.04.2014 eliberată pentru servicii de capturare şi transport al patrupedelor fără stăpân. Aceeaşi valoare a mai fost plătită în 25.07.2014, pentru aceleaşi servicii prestate în baza comenzii 46.685/19.05.2014. Începând cu contractul 33.993/08.04.2014, serviciile SC Utilitar Docsanvet SRL se diversifică, compania de casă a primăriei trecând la tratamente medicale, eutanasiere, deparazitare, vaccinare antirabică, triere şi înregistrare a câinilor vagabonzi pentru care firma încasează sume din ce în ce mai mari de bani. Prin ordinele de plată 3741/30.10.2014, 4546/29.12.2014 şi 664/26.02.2015, Primăria Slatina face plăţi în valoare de 19.688 în baza contractului 75.034/11.08.2014 privind lucrări de curăţenie şi igienizare. Alte trei plăţi, în valoare totală de 25.335 de lei, sunt efectuate în baza contractului 77.679/19.08.2014. Aici apare (surpriză) acelaşi OP 4546/29.12.2014, cu o valoare diferită, de 6.385 de lei. 

Urmează mai multe contracte de diferite valori şi achitate în mai multe tranşe, plăţi care, până în septembrie 2015, au totalizat 211.688 de lei. Specificăm că, o mică parte din suma totală a intrat în conturile unei firme cu sediul social în localitatea Bobiceşti şi punct de lucru în Slatina. Este vorba de SC Berăria la Emil SRL care administrează o cârciumă cu acelaşi nume din cartierul slătinean Steaua şi care, în ciuda activităţii principale, ajunsese să furnizeze hrană pentru câinii capturaţi şi „cazaţi” la adăpostul de la Sărăceşti. Patronată de o anume Ştefana Brad şi administrată de Emil-Ilie Brad, SC Berăria la Emil SRL prestat servicii în baza a două referate ale Primăriei Slatina, unul întocmit în decembrie 2014, altul în 11 februarie 2015, încasând sume de aproape 7.000 de lei la fiecare factură eliberată. Şi relaţia acestei firme cu Primăria Slatina, mai precis cu Direcţia de Administrare a Domeniului Public şi Privat, are o poveste cu substrat, întrucât ea se conturează în perioada în care şef al acestei direcţii era Bogdan Apostoliceanu, unul dintre apropiaţii fostului primar al Slatinei Darius Vâlcov, care, pentru a favoriza firma de la Bobiceşti, a reziliat contractul cu o firmă specializată în aceste servicii. La începutul anului 2015, imediat după ce Apostoliceanu a fost mutat de la conducerea DADPP la cea a Loctrans SA, înlocuitoarea acestuia, Mirela Pătru, a rupt relaţia cu firma specializată în baruri şi alte activităţii de servire a băuturilor, aceste atribuţii revenind altei societăţi comerciale.

Bomba. să-i spunem aşa, vine în toată această poveste din partea Alianţei pentru Combaterea Abuzurilor Braşov şi a Federaţiei Naţionale pentru Protecţia Animalelor, ai căror reprezentanţi au dezvăluit nu demult că autorităţile plătesc bani buni pentru servicii de ecarisaj care în realitate nu se efectuează. „În timp ce în conturile firmei care prestează aceste servicii intră regulat bani publici, câinii adăpostiţi la Sărăceşti sunt lăsaţi să moară pe capete, în chinuri groaznice, prin înfometare”, spuneau reprezentanţii celor două entităţi care apără drepturile animalelor. Drept pentru care

preşedintele Alianţei pentru Combaterea Abuzurilor, Claudiu Dumitriu, a depus, anul trecut, o plângere la Poliţia Slatina împotriva lui Bogdan Apostoliceanu, a administratorului SC Utilitar Docsanvet SRL, David Stăniloiu, şi a unui angajat al firmei, Ionel Dobre, punând la dispoziţia oamenilor legii dovezi ale infracţiunilor de „ucidere a animalelor, cu intenţie, fără drept”şi „abuz în serviciu”. În ciuda materialului probator evident, dosarul a fost casat anul acesta de Parchetul de pe lângă Judecătoria Slatina, prin străduinţa procuroului Liviu Bălan, mutat de la DIICOT Craiova la parchetul slătinean după ce a fost sancţionat disciplinar de Consiliul Superior al Magistraturii pentru încălcarea Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor. Mai precis, procurorul Bălan a încălcat prevederile articolului 99, litera g din lege (refuzul nejustificat de a îndeplini o îndatorire de serviciu) şi litera t (exercitarea funcţiei cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă). Contestată la prim-procurorul parchetului, soluţia procurorului de caz a fost infirmată, instanţa de judecată confirmând redeschiderea urmăririi penale pe numele celor trei indivizi.

Abia acum, după plecarea lui Minel Prina din fruntea administraţiei, urmare a dosarului în care foştii primari Darius Vâlcov şi Minel Prina sunt judecaţi de ÎCCJ pentru fapte de corupţie, Utilitar Docsanvet SRL va pierde robinetul banilor publici, actuala administraţie luând hotărârea de a se îngriji singură de soarta câinilor fără stăpân. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here