Zeci de copii cu păduchi la Şcoala Valea Mare. Conducerea şcolii a ţinut totul ascuns de instituţiile abilitate

Peste 30 de copii care frecventează cursurile Şcolii Gimnaziale din localitatea Valea Mare ar fi fost descoperiţi, săptămâna trecută, cu păduchi, informează Gazeta Nouă. Conducerea şcolii a ţinut totul ascuns, deşi procedura o obliga să anunţe imediat cazul. Reprezentanţii unităţii de învăţământ şi cei ai primăriei se contrazic asupra numărului exact de copii infestaţi cu pediculoză. Dacă se constată că scandalul a fost unul real, Direcţie de Sănătate Publică ar putea închide, temporar, şcoala.
 
Deşi mamele mai multor copii susţin că numărul elevilor infestaţi cu păduchi a fost de peste 30, directoarea şcolii, Cristina Opriţescu, afirmă că ea ştie că doar 10 copii au avut păduchi, în vreme ce asistenta de igienă din cadrul Primăriei Valea Mare, Iuliana Gogiu, spune că ea a identificat, în timpul unui control derulat în data de 13 noiembrie, doar trei cazuri, acestea fiind raportate la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Olt.
 

Mama unei fetiţe din clasa a VIII-a spune că îi este teamă să-şi mai trimită copilul la şcoală. „Fata mea este în clasa a VIII-a şi îmi este frică să o mai trimit la şcoală, pentru că are părul foarte lung. Două fete din clasa a VIII-a au fost găsite cu păduchi, dar nu s-au luat măsuri. Astfel de cazuri sunt şi la alte clase, sunt foarte mulţi copiii cu păduchi în întreaga şcoală şi chiar la grădiniţă. Şi în cursul zilei de luni, s-a efectuat un control”, a spus, nemulţumită, mămica, citată de Gazeta Nouă.

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică au precizat că, dacă povestea va fi confirmată în varianta părinţilor, este posibil ca şcoala din Valea Mare să fie închisă. 
 

„Inspecţia de Control din cadrul DSP Olt vine în control la sesizare. Oamenii de aici sunt singurii care au ca sarcină propunerea de suspendare până la închiderea obiectivului, în condiţiile în care cele reclamate se dovedesc a fi reale. În plus, se pot aplica măsuri contravenţionale. Dacă s-au raportat trei cazuri şi ele sunt 30, înseamnă că cineva a vrut să ascundă ceva. Faptul că directorul ştie că sunt mai multe cazuri şi nu a avut un punct de vedere este inadmisibil. Suntem în mileniul trei, ascundem că avem Tuberculoză, că avem Hepatită. Directorul ar fi trebuit să anunţe toate instituţiile. Şi zece cazuri sunt multe, copiii au familii, păduchii circulă”, a declarat Marinela Madan, medic şef în cadrul DSP Olt, citată de Gazeta Nouă. 

 

Acesta este acum un caz izolat, dar după vacanţa de vară aproape 200 de elevi din Olt au fost depistaţi cu păduchi la şcoală de personalul medical care a efectuat triajul epidemiologic. Autorităţile au luat însă măsuri, astfel că în scurt timp toate cazurile au fost rezolvate. „Infestarea cu aceşti paraziţi este favorizată de neglijarea regulilor minime de igienă individuală”, preciza, atunci, Gabriela Gogiu, purtător de cuvânt al DSP Olt.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here