DSP Olt, campanie împotriva fumatului de Ziua Naţională fără Tutun. Riscuri şi avantaje

Direcţia de Sănătate Publică Olt derulează, în această perioadă, campania „Învinge dependența de tutun! Recâștigă-ți sănătatea!”, prin care marchează Ziua Naţională fără Tutun, sărbătorită în fiecare an la 19 noiembrie. 

 
Campania, derulată în perioada 15 noiembrie – 30 noiembrie, are ca obiective informarea şi conştientizarea populaţiei asupra riscurilor asociate consumului de tutun, creşterea numărului de persoane care nu încep să fumeze şi a celor care renunţă la fumat şi protecţia faţă de expunerea la fumul de tutun. 
 
„Ziua Naţională fără Tutun, marcată în fiecare an în a 3-a zi de joi a lunii noiembrie, oferă cadrul informării şi sensibilizării populaţiei cu privire la riscurile generate de consumul de tutun, precum şi a populaţiei nefumătoare cu privire la riscurile la care se supune prin inhalarea fumului de ţigară, aşa-numitul «fumat pasiv». Încurajarea populaţiei nefumătoare în a-şi solicita dreptul la un aer fără fum de ţigară, prin respectarea prevederilor legale în vigoare este un alt scop al campaniei”, a declarat purtătorul de cuvânt al DSP Olt, Gabriela Gogiu. 
În România se fumează, zilnic, peste cinci milioane de pachete de ţigări, iar aproximativ 85% dintre pacienţii cu cancer bronhopulmonar sunt fumători, potrivit Societăţii Române de Pneumologie. Totodată, studiile au arătat că 89% dintre fumătorii din ţara noastră şi-ar dori să reducă numărul ţigărilor sau să renunţe complet la fumat.
 
Fumatul, risc major pentru sănătate, este asociat cu 30% dintre decesele prin cancer, 90% dintre decesele prin cancer pulmonar, 25% dintre decesele prin boli coronariene, 85% dintre decesele prin boli pulmonare cronice obstructive şi cu 25% dintre decesele prin boli cerebrovasculare.
Printre numeroasele avantaje ale renunțării la fumat se numără creșterea speranței de viață, scăderea riscului producerii unui infarct miocardic şi a riscului formării unei tumori cancerigene, un mod de viață mult mai sănătos şi, evident, mai mulți bani în buzunar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here