Efectul #Colectiv: Amenzi record de peste 230.000 de lei de la ISU Olt pentru nereguli în cluburi şi baruri

În baza planului de măsuri privind controalele de prevenire a situaţiilor de urgenţă la obiective cu afluenţă de persoane din categoria cluburilor, barurilor, discotecilor, cinematografelor și sălilor de spectacole din judeţ, pompierii olteni au desfăşurat, luna aceasta, zeci de controale neanunţate în mai multe localităţi din judeţ. Verificările s-au lăsat cu amenzi record de peste 230.000 de lei, sancţiuni aplicate în mai puţin de trei săptămâni pentru nereguli care ar fi putut duce la catastrofe similare incendiului din Clubul Coletiv din Bucureşti, soldat cu sute de victime, dintre care 60 de morţi.

Cele aproape 40 de controale inopinate au avut loc, în perioada 6 – 22 noembrie, la nivelul localităţilor Slatina, Caracal, Brâncoveni, Curtișoara, Găneasa, Găvănești, Iancu Jianu, Leleasca, Teslui și Vulturești. Șapte dintre obiectivele vizate au fost găsite închise. În cadrul controalelor, inspectorii de prevenire ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Olt au depistat 154 de încălcări ale normelor de apărare împotriva incendiilor, 26 dintre acestea fiind soluționate pe timpul controalelor. Au fost aplicat 43 de sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 230.500 lei. Acțiunile de control au fost desfășurate cu sprijinul Inspectoratului Județean de Poliției și Inspectoratului Județean de Jandarmi. 
 

Principalele nereguli identificate în teren au constat în lipsa autorizaţiei de securitate la incendiu, deficienţe privind existenţa şi funcţionalitatea mijloacelor tehnice de apărare împotriva incendiilor, organizarea activităţii de apărare împotriva incendiilor, nerespectarea reglementărilor referitoare la utilizarea focului deschis şi a efectelor speciale artistice/pirotehnice, nereguli din punct de vedere al prevenirii situațiilor de urgență, cu caracter tehnic. 

„Deficienţele constatate la spaţiile controlate în intervalul 06 – 22 noiembrie a.c., nu s-au încadrat în categoria celor prevăzute în Hotărârea de Guvern nr.915 /2015 privind stabilirea criteriilor pentru oprirea funcționării ori utilizării construcțiilor sau amenajărilor determinate de încălcarea gravă a cerinței de securitate la incendiu în ceea ce privește periclitarea vieții ocupanților și forțelor de intervenție, neasigurarea stabilității elementelor portante, respectiv a limitării propagării focului și fumului în interiorul edificiului și la vecinătăți”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Olt, plutonierul major Dan Nedeloiu.

Astfel de controale au fost demarate după teribilul incendiu petrecut în urmă cu aproape o lună în Clubul Colectiv din Capitală, care s-a soldat cu sute de victime, dintre care 60 de tineri au pierit, unii dintre ei chiar în timpul nenorocirii, alţii după tragicul incident, în spitale din Bucureşti şi din Occident. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here