Agenţia de Plăţi va derula controale la cei peste 15.700 fermieri olteni afectaţi de secetă

Cei peste 15.700 de fermieri din Olt care şi-au depus documentele pentru acordarea ajutorului financiar în urma pagubelor agricole cauzate de seceta din acest an urmează să fie verificaţi de reprezentanţii Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură. Ei au avut termen până pe 2 decembrie să-şi depună cererile privind compensarea pagubelor. 

În urma acţiunilor întreprinse de comisiile locale şi Comisia Judeţeană, s-a stabilit că suprafaţa calamitată la nivelul judeţului ajunge la aproximativ 149.000 de hectare, cu 29.700 de păgubiţi. Procedura a continuat cu o nouă etapă, iar de la 1 noiembrie APIA Olt a început să primească cereri pentru schema de ajutor privind compensarea efectelor generate de seceta din această vară.

Directorul executiv adjunct al APIA Olt, George Dumitrescu, a explicat că termenul de depunere pentru aceste cereri a fost prelungit până pe 2 decembrie.

„Ultima zi de depunere a fost 2 decembrie, ora 24.00. S-a prelungit practic cu două zile termenul, pentru că au fost sărbătorile legale. Până miercuri, în jurul prânzului, aveam primite 15.797 cereri, dar ne aşteptăm să mai avem peste o mie de solicitări depuse în cele câteva ore. Iniţial s-a spus că la nivelul judeţului sunt peste 29.700 de fermieri afectaţi, dar nu au venit toţi. Toate dosarele au fost primite, au fost întorşi doar cei care au avut documentele incomplete, dar aceştia au revenit”, a spus Dumitrescu.

Acesta a precizat că toţi cei care au solicitat acest ajutor vor fi controlaţi de reprezentanţii APIA Olt până la finalul acestui an.

„Începând de joi demarăm controalele administrative la toţi cei care au depus astfel de cereri. Verificările se vor întinde până la finalul anului. Cinci la sută dintre societăţile care au solicitat acest ajutor vor avea controale la datele din bilanţul contabil. Trebuie să vedem dacă există o corelaţie între declaraţiile depuse la APIA şi cele din contabilitate”, a spus Dumitrescu.

Reprezentanţii APIA Olt susţin că, la nivelul judeţului, nu există culturi calamitate de secetă sută la sută. Procentul de calamitare la nivelul judeţului variază între 30% şi 80%. 

Plata compensatorie se va acorda diferenţiat, în funcţie de procentul de calamitare înscris în procesele verbale de constatare şi evaluare a pagubelor şi de categoria beneficiarului, având în vedere că în cazul persoanelor juridice costurile de producţie sunt substanţial mărite, cheltuielile fiind mai mari cu input-urile necesare respectării tuturor verigilor tehnologice. Totodată se va ţine cont dacă fermierul este înregistrat fiscal ca plătitori de TVA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here