Şeful Urgenţelor din Spitalul Caracal, medicul Hariton Laibăr, urmărit penal pentru neglijenţă în serviciu şi fals

Şeful Compartimentului de Primire Urgenţe din cadrul Spitalului Municipal Caracal, medicul Hariton Laibăr, va fi urmărit penal pentru a doua oară într-un dosar în care i se aduc acuzaţii de neglijenţă în serviciu şi fals material în înscrisuri oficiale după ce, în urmă cu trei ani, a lăsat beteag la mână un coleg de breaslă, asupra căruia a intervenit chirurgical fără să aibă competenţele profesionale necesare. Scos basma curată, în primă fază, atât de organismele medicale, cât şi de organele de cercetare penale din Caracal, şeful Urgenţelor este pe cale să plătească, totuşi, pentru fapta sa. De altfel, pe linie medicală el a fost, într-un final, sancţionat, pentru că victima a fost extrem de insistentă în a i se face dreptate. Recent, la plângerea acesteia şi instanţa de judecată a decis redeschiderea dosarului pe care Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal l-a clasat cu o uşurinţă suspectă, după ce cauza trecuse şi pe la procurorul Iacob Niculăiţă, condamnat ulterior la închisoare cu executare pentru trafic de influenţă. 

Este vorba de medicul pensionar Ionel Voicu, care, după un accident petrecut în gospodărie în urmă cu trei ani, s-a prezentat la Compartimentul Primire Urgenţe Caracal cu o plagă tăiată de flex la nivelul antebraţului stâng. El a fost preluat de doctorul Hariton Laibăr, care a examinat plaga şi a hotărât să intervină de unul singur, deşi, neavând competenţe profesionale în domeniu, încălca, prin acţiunea sa, procedurile medicale. În loc să se însănătoşească după operaţie, pacientul şi-a dat seama că starea sa de sănătate se înrăutăţeşte. El a ajuns în cele din urmă, cu o mare întârziere, la un spital din Bucureşti, unde a aflat că îi fusese secţionat un nerv, fiind supus unei noi intervenţii chirurgicale. Pentru că nu s-a intervenit profesionist de prima oară şi pentru că, ulterior, nu a fost trimis la un spital cu medici specializaţi în chirurgie plastică, pacientul a rămas cu o infirmitate la mâna stângă. 

Cazul, prezentat cu lux de amănunte de Gazeta Nouă, a cunoscut o schimbare neaşteptată pentru medicul Hariton Laibăr, care fusese scos din culpă atât de Comisia de Disciplină a Colegiului Medicilor Olt, deşi punctul de vedere al unuia dintre medicii specialişti indica vinovăţia acestuia, cât şi de Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal, unde persoana vătămată a depus plângere împotriva şefului Urgenţelor pentru neglijenţă în serviciu şi fals material în înscrisuri oficiale. Mai exact, victima doctorului Laibăr a descoperit că, după ce cazul a luat amploare, acesta i-ar fi falsificat fişa medicală, încercând astfel să îşi acopere culpa. 

Clasare suspectă

Dosarul penal 194/P/2013 a ajuns iniţial pe masa procurorului Iacob Niculăiţă, care nu s-a mai putut ocupa de cercetări fiind el însuşi cercetat, judecat şi, ulterior, condamnat la închisoare cu executare pentru trafic de influenţă într-o altă cauză. Cazul a fost preluat de procurorul Mariana Mihaela Măceşeanu, care, la capătul a doi ani de aşa-zise cercetări, a clasat cauza. Cu o uşurinţă suspectă, am spune noi. „Examinând actele şi lucrările efectuate în dosarul cu numărul de mai sus privind plângerea formulată de Voicu Ionel (…), dispun clasarea cauzei având ca obiect infracţiunile de neglijenţă în serviciu, prevăzută de art. 298 C.p., şi fals material în înscrisuri oficiale, prevăzută de art. 320, alin. 1 şi 2 C.p., întrucât faptele nu există”, se arată în ordonanţa de clasare care poartă data de 3 martie 2015. Decizia a fost luată de procurora Mariana Mihaela Măceşeanu după ce aceasta, în aceeaşi zi, a respins petentului, cu o uşurinţă la fel de suspectă şi utilizând argumente superficiale, o solicitare privind efectuarea unei expertize grafologice asupra documentului medical în discuţie. Iată cum şi-a argumentat procurora decizia într-o cauză în care expertiza grafologică era cea mai în măsură să confirme sau să infirme acuzaţia de fals: „Referitor la infracţiunea de fals material în înscrisuri oficiale, cu privire la care se solicită efectuarea unei expertize grafologice, se apreciază că, pentru dovedirea elementului de fapt care constituie obiectul probei, au fost administrate suficiente probe pentru o justă soluţionare a cauzei, motiv pentru care solicitarea persoanei vătămate urmează a fi respinsă, ca neîntemeiată”. Contestată la conducerea instituţiei, soluţia procurorului a fost menţinută de şeful Parchetului Caracal. Argumentele procurorilor nu au avut însă nici o şansă în faţa magistraţilor de la Judecătoria Caracal, care au desfiinţat ordonanţa de clasare şi au întors dosarul la parchet pentru completarea urmăririi penale. „Admite plângerea formulată de petentul Voicu Ionel, pronunţată în contradictoriu cu intimatul Laibăr Hariton, împotriva soluţiilor de clasare dispuse prin ordonanţa din data de 03.03.2015 pronunţată în dosarul penal nr. 194/P/2013 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Caracal, menţinută prin soluţia Prim Procurorului pronunţată în dosarul 34/II/2/2015. În baza art. 341 alin.6 lit. b. din Codul de procedură penală, desfiinţează ordonanţa de clasare din data de 03.03.2015 pronunţată în cauza penală nr. 194/P/2013 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Caracal, menţinută prin soluţia Prim Procurorului pronunţată în dosarul 34/II/2/2015 şi trimite cauza Parchetului de pe lângă Judecătoria Caracal pentru completarea urmăririi penale cu privire la infracţiunile de neglijenţă în serviciu prevăzută de art.298 Cod penal şi fals material în înscrisuri oficiale, prevăzută de art.320 alin1 şi 2 Cod penal”, se arată în hotărârea Judecătoriei Caracal, care este definitivă.

Confirmare

Decizia instanţei de judecată vine în continuarea sancţiunii aplicate medicului Hariton Laibăr de Comisia Superioară de Disciplină a Colegiului Medicilor din România, unde dr. Ionel Voicu a contestat soluţia Colegiului Medicilor Olt, care l-a scos nevinovat pe şeful Urgenţelor Caracal. Constatând că în acest caz au existat abateri de la normele de etică profesională şi deontologie medicală, precum şi de la regulile de bună practică profesională, Comisia Superioară de Disciplină l-a sancţionat pe Hariton Laibăr cu avertisment, obligându-l totodată să urmeze cursuri de perfecţionare în chirurgie plastică, pentru ca, în viitor, momentele prin care a trecut şi trece încă fostul său pacient să nu se mai repete în alte cazuri. 

În prezent, Ionel Voicu face eforturi să se recupereze. Cu toate acestea, el spune că, la trei ani de la accident, încă nu îşi simte două dintre degetele mâinii stângi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here