Sindicatul de la Utalim, plângere la DNA împotriva conducerii. Sindicaliştii fac referire şi la Dedeman SRL

Sindicatul de la SC Utalim SA Slatina (fosta Întreprindere de Utilaj Alimentar) a depus la Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Craiova o plângere în care solicită verificarea legalităţii în privinţa modului în care, în urmă cu 15 ani, s-a făcut privatizarea societăţii. Sindicaliştii mai cer procurorilor să verifice cât de legală a fost vânzarea acţiunilor deţinute la societate de SIF Oltenia, dar şi legalitatea unei importante tranzacţii pe care conducerea Utalim a făcut-o cu Dedeman SRL în urmă cu patru ani.

Conducerea sindicatului susţine că pachetul de acţiuni deţinut de stat la societate a fost vândut contra unei sume subevaluate şi că cei care au devenit proprietarii firmei nu au urmărit decât revânzarea fabricii pe bucăţi.

Reprezentanţii Sindicatului „Uranus” susţin că, în urmă cu mai bine de 15 ani, după ce UTALIM a acumulat datorii mari, Fondul Proprietăţii de Stat a hotărât să scoată la vânzare pachetul de acţiuni deţinut la societatea din Slatina, respectiv 199.818 acţiuni reprezentând 41,3288% din pachetul total, acţiuni care, după mai multe licitaţii, ar fi fost vândute la un preţ de 16 ori mai mic decât valoarea reală. 

 

„În 1999, UTALIM este cuprinsă în Lista nr. 18 cu societăţile comerciale ce urmau să fie privatizate, iar în data de 13.12.1999, Direcţia Teritorială Dolj a FPS a întocmit nota privind propunerea de vânzare a acţiunilor deţinute la societatea slătineană. Determinarea preţului de ofertă de vânzare a acţiunilor s-a făcut prin raport de evaluare simplificat pe baza activului net contabil, rezultând un preţ de pornire propus de FPS de 105.000 lei/acţiune. Pachetul a fost însă achiziţionat la un preţ de 16 ori mai mic pe acţiune faţă de evaluarea iniţială, potrivit contractului de vânzare-cumpărare nr. DJ/15/29.05.2000. La această valoare s-a ajuns după mai multe licitaţii”, se arată în plângerea depusă la DNA Craiova. 

În document se face referire la Gheorghe Rîcă, fost patron al firmei care a achiziţionat pachetul de acţiuni de la stat, decedat, la fiul acestuia, Seor Veroniu Rîcă, actualul proprietar al Utalim, dar şi la fostul şef al Direcţiei Teritoriale Dolj a FPS, Ştefan Boicea, care a semnat contractul de vânzare-cumpărare.
 
Sindicaliştii mai cer verificarea modului în care SIF Oltenia, fost acţionar majoritar al Utalim SA, şi-a vândut acţiunile. De asemenea, dacă vor da curs plângerii, procurorii DNA ar urma să verifice şi legalitatea mai multor tranzacţii pe care conducerea Utalim le-a făcut în ultimii ani. Printre acestea se numără şi cea realizată cu SC Dedeman SRL, care în 2011 a cumpărat un teren de 27.000 de metri pătraţi în incinta societăţii slătinene, locul pe care ulterior a fost ridicat magazinul Dedeman. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here