Amenzi de zeci de mii de lei de la Protecţia Consumatorilor Olt în prag de Sărbători

În perioada premergătoare Sărbătorilor de iarnă, funcţionarii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Olt au verificat zeci de agenţi economici care comercializează produse alimentare şi au aplicat peste 30 de amenzi în valoare de peste 30.000 de lei.
 

Din cei 34 de operatori economici verificaţi, la 22 au fost constatate abateri de la legislaţia din domeniul protecţiei consumatorilor. Comisarii de la protecţia Consumatorilor au descoperit abateri ca neafişarea preţurilor în mod vizibil şi într-o formă neechivocă, uşor de citit, neafişarea preţului pe unitatea de măsură la produsele alimentare comercializate şi neafişarea la loc vizibil a orarele de funcţionare ale unităţilor. Urmare a deficienţelor constatate s-au aplicat 20 de amenzi în valoare totală de 13.500 lei şi două avertismente. 

Reprezentanţii CJPC Olt derulează şi o acţiune tematică de control privind modul de respectare a prevederilor legale privind protecţia consumatorilor la comercializarea produselor din carne. Controlul urmăreşte în principal calitatea produselor din carne existente la comercializare prin verificarea existenţei documentelor de provenienţă, încadrării în data durabilităţii minimale, verificarea proprietăţilor organoleptice, condiţiile de depozitare, amenajarea unităţilor şi dotarea cu depozite şi vitrine frigorifice. Modul de informare a consumatorilor prin înscrierea elementelor de identificare şi caracterizare, conform prevederilor legale în vigoare, modul de afişare a preţului de vânzare şi a preţului pe unitatea de măsură, dar şi modul de desfăşurare a promoţiilor sunt, şi ele, în atenţia celor de la Protecţia Consumatorilor.
 
Deja au fost verificaţi 24 de comercianţi, la 13 dintre aceştia fiind decoperite abateri pedepsite cu amenzi în valoare totală de 18.000 de lei. „Urmare a deficienţelor constatate s-au aplicat 11 amenzi în valoare totală de 18.000 lei şi două avertismente, fiind oprite temporar de la comercializare 25 kg de produse din carne, în valoare de 198 lei”, a declarat Angelica Filotie, comisar şef adjunct al CJPC Olt.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here