Restaurante din Slatina şi Caracal, închise de pompieri pentru nereguli privind securitatea la incendiu

Patru obiective publice, printre care un restaurant din Slatina şi altul din Caracal, au fost închise, recent, de pompieri după ce aceştia au constatat, cu ocazia unor controale, că localurile încalcă grav prevederile legale în privinţa securităţii la incendiu. Restaurantul din Slatina care nu mai funcţionează este Ambasador. În timpul verificărilor în judeţ, pompierii au descoperit peste 140 de încălcări ale normelor de apărare împotriva incendiilor, pentru care s-au aplicat aproape 160 de amenzi în valoare totală de peste 300.000 de lei.
 
Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Olt au efectuat, în perioada 23 noiembrie – 6 decembrie, zeci de controale la obiective cu afluenţă de persoane din categoria cluburi, baruri, discoteci, săli de cinematograf, săli de spectacole și centre comerciale, în baza planului de măsuri privind controalele de prevenire a situaţiilor de urgenţă, pus la punct după tragedia din Clubul Colectiv. Pompierii au executat acţiuni inopinate în Slatina, Scornicești, Caracal, Corabia, Balș, Valea Mare, Gostavățu, Crîmpoia, Izbiceni şi Osica de Sus. În urma controalelor, patru obiective din Slatina și Caracal au fost închise, deoarece au fost constatate nereguli prevăzute de HG 915/2015 care stabileşte criteriilor pentru oprirea funcționării ori utilizării construcțiilor sau amenajărilor determinate de încălcarea gravă a cerinței de securitate la incendiu. Prin încălcarea prevederilor legale, firmele închise puneau în pericol viețile angajaţilor şi consumatorilor, dar şi pe cea a forțelor de intervenție, „În aceste cazuri, a fost dispusă măsura complementară de oprire a funcționării, până la intrarea în legalitate”, a precizat purtătorul de cuvânt al ISU Olt, plutonierul major Alin Băsăşteanu.
 
În cadrul controalelor, inspectorii de prevenire au depistat 146 de încălcări ale normelor de apărare împotriva incendiilor, 16 dintre acestea fiind soluționate pe timpul controalelor. Pentru neregulile constatate au fost aplicat 58 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 303.300 lei. 
 
„Principalele nereguli identificate în teren au fost lipsa autorizaţiei de securitate la incendiu, deficiențe privind organizarea activităţii de apărare împotriva incendiilor, neechiparea cu instalații de stingere a incendiilor ori de detectare, semnalizare și avertizare a incendiului etc. Toate activitățile de control desfășurate de I.S.U. Olt au ca scop asigurarea unui climat de siguranță în rândul cetățenilor și promovarea unei culturi de securitate la incendiu în rândul populației”, a mai spus Alin Băsăşteanu. 
 
Acțiunile de control au fost desfășurate cu sprijinul Inspectoratului Județean de Poliției și Inspectoratului Județean de Jandarmi. 
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here