Atenție la cozonacul din magazine! Conține mulți aditivi care pot afecta sănătatea

Mai este puțin și Sărbătorile ne vor bate la ușă. Pregătirile pentru Crăziun vor fi în toi, iar printre cele mai căutate alimente vor fi cozonacii. Pentru gospodinele care nu vor avea timp să-i facă în casă, aceștia pot fi găsiți și în comerț. Aici intervine marea atenție pentru că mai nou, producătorii acestora nu respectă rețeta tradițională, se arată în cea mai nouă cercetare realizată de Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România, conform știripesurse.

Într-un studiu realizat de către o echipă de experți a Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorului din România, coordonată de către conf. univ. dr. Costel Stanciu, s-a constatat că în afară de făină, zahăr, drojdie, sare iodată, în „cozonacul” industrial se găsesc și următoarele ingrediente: spărtură de soia, șrot de soia, făină de soia degresată, amidon din porumb, ou praf, pudră de albuș de ou, fibre de cartofi, zer praf, oțet din vin, făină de orz, lapte praf, gluten din grâu, ulei de palmier, ulei de rapiță, enzime, drojdie comprimată, făină de porumb, griș de grâu, pudră de zer, conservanți, coloranți, agenți de îngroșare, agenți de umezire, emulsifianți, corectori de aciditate, stabilizatori.

Niciunul din produsele analizate nu respectă rețeta tradițională a cozonacului, care conține făină tip 000, lapte dulce, zahăr, ouă, unt, umplutură de diferite tipuri.

Au fost analizate 31 de produse, în toate fiind identificați 30 de aditivi alimentari. Aceștia pot afecta sănătatea dacă sunt folosiți în exces.

“Cozonacul, fie de casă, fie de fabrică, este un produs pentru oameni sănătoși, fără boli metabolice și alte suferințe sensibile la alimente grele. Fiind un aliment realizat din ingrediente cu mare valoare nutritivă, concentrate, modificate major prin coacere, se înțelege că un consum excesiv de cozonac pune organismul la grea încercare. Aproape orice sortiment de cozonac conține circa 300 kcal /100 g și un conținut ridicat de glucide, astfel încât se indică un consum de max. 500 g cozonac /săptămână chiar pentru o persoană sănătoasă. Cozonacul de casă, făcut după rețete consistente, este cu mult mai greu pentru organism”, explică prof. univ. dr. Ion Schileru, Departamentul de Business, Științele Consumatorului și Managementul Calității, scrie eva.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here