George G. Potra a murit. Istoricul a fost de multe ori invitat de onoare la „Zilele Nicolae Titulescu” din Olt

George G. Potra a murit în ziua de 17 decembrie 2015. Născut în 9 februarie 1940, George G. Potra a fost istoric și cercetător, ziarist și autor al unui mare număr de lucrări științifice.

 
Invitat de onoare de multe ori de către Muzeul Judeţean Olt la „Zilele Nicolae Titulescu”, George G. Potra a dat curs întotdeauna acestor invitaţii, participând, alături de alţi reputaţi istorici, la aceste manifestări. Este motivul pentru care, apropiat al istoricului dispărut dintre noi, Laurenţiu Guţică, directorul Muzeului Judeţean Olt, i-a dedicat un lung necrolog pe care îl redăm în întregime.

 

George G. Potra a plecat spre Țara Drepților… Omagiu etern unui ambasador al spiritului românesc 

Pe 17 decembrie 2015 inima istoricului Geoge G. Potra a încetat să mai bată. Sufletul său a pășit discret în Marea Călătorie spre Țara Drepților… Muzeul Județean Olt deplânge cu tristețe pierderea unui ambasador al spiritului românesc, a unui titulescolog inconfundabil și a unui luptător pentru „restituirea dreptului la medalie pe care îl are istoria națională”. 

Ne-am întâlnit cu George G. Potra în urmă aproape 35 de ani. A fost una dintre șansele Muzeului Județean Olt și ale Casei Memoriale „Nicolae Titulescu”. A devenit unul dintre părinții noștri spirituali. Am fost împreună într-o permanentă cruciadă culturală numită „Zilele Nicolae Titulescu”, la București, Slatina, Șcheii Brașovului sau în comuna Nicolae Titulescu, din județul Olt, mărturisindu-ne crezul și iubirea necondiționată față de „cei care și-au amestecat oasele la temelia Țării”. Așa cum afirma George G. Potra „fiecare victorie a adus la lumina zilei o carte, o conferință sau un eveniment cultural, ridicând stavilă în fața râului de ticăloșie ce vrea acum să inunde, să corupă sufletul românesc”. 

Era născut la 9 februarie 1940. A absolvit Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti (1956–1962). A urmat studii postuniversitare de ştiinţe politice (1980) şi de ziaristică (1987). A fost referent relaţii în Ministerul Afacerilor Externe, Direcţia Politică de Sinteză, Oficiul de Studii şi Documentare (1964–1967), apoi director adjunct al Secretariatului Comisiei Naţionale Române pentru UNESCO (1967–1969). Ulterior a devenit comentator de politică externă, şef de secţie al săptămânalului „Lumea“ (1969–1973), iar în perioada 1979–1989 a fost redactor şef al Redacţiei publicaţiilor pentru străinătate. 

Între 1992–1994 a ocupat funcţia de redactor şef adjunct al cotidianului „Meridian“ (secţiile ştiinţă, literatură, artă), apoi redactor şef al Editurii Enciclopedice (1994–1997), director relaţii publice al Societăţii Profox (1997–1999), consilier ştiinţific pe lângă Direcţia Arhivelor Diplomatice din Ministerul Afacerilor Externe (2001), membru al Comisiei Naţionale pentru Publicarea Documentelor Diplomatice (2002), consilier personal al primului-ministru al Guvernului României (2002). 

Din anul 2002 a fost ales director executiv al Fundaţiei Europene Titulescu, iar din 2003 şi director ştiinţific al Asociaţiei de Drept Internaţional şi Relaţii Internaţionale din România. George G. Potra a fost coordonatorul Colecţiei de documente politico-diplomatice Nicolae Titulescu, apărute sub egida Fundaţiei Europene Titulescu. Opera sa istorică însumează peste 50 de volume: ediţii de documente, monografii pe probleme de politică externă sau de istoria culturii, istorie politico-diplomatică. Contribuțiile sale jurnalistice și istoriografice de excepție i-au fost recunoscute pe parcursul întregii sale cariere prin conferirea unor importante premii sau distincții: Premiul naţional de jurnalistică (1980), Premiul „Ion Ghica” al Fundaţiei Culturale „Magazin Istoric“ (1998) pentru lucrarea „Constantin Vişoianu, Misiunile mele”; „Appreciation Award”, acordat de Doina Romanian American Society of Las Vegas, SUA (2002); Premiul „I. C. Filitti” al Fundaţiei Culturale „Magazin Istoric” (2006) pentru lucrarea „Pro şi contra Titulescu”; Diploma de excelenţă a Fundaţiei Europene Titulescu (2006); Diploma Honoris Causa oferită de Lega Culturale Per L’Unità Dei Romeni Nel Mondo, Roma (2006); Premiul „Take Ionescu” pentru lucrarea „Organizarea instituţională a Ministerului Afacerilor Externe. Acte şi documente”, vol. II (1920–1947), apărută în 2007; Premiul revistei „Balcanii și Europa” (2012), Premiul „Nicolae Titulescu” pentru Diplomație și Politologie, din partea Academiei Române și Marii Loji Naționale acordat în anul 2015, pentru lucrarea „Titulescu – după 50 de ani din nou acasă” (2013). 

Istoricul George G. Potra va fi înmormântat în costumul de academician al Academiei Oamenilor de Știință din România, duminică, 20 decembrie 2015, ora 13,00, în cimitirul Reînvierea (Colentina) din București. 

Dumnezeu să-l odihnească în pace și lumină!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here