Percheziţii la Caracal, Traianu şi Mihăieşti: Poliţiştii au ridicat peste 5.300 de articole pirotehnice

Peste 5.300 de articole pirotehnice au fost ridicate, miercuri, de poliţiştii olteni în urma unor percheziţii la domiciliile unor persoane şi în urma unor controale efectuate în pieţe, informează OLT-ALERT. Pe numele a şase persoane au fost întocmite dosare penale.

Poliţiştii Biroului Arme, Explozivi, Substanţe Periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Olt au efectuat, miercuri, cinci percheziţii domiciliare la locuinţele unor persoane din localităţile Caracal, Traianu şi Mihăieşti.

În urma percheziţiilor au fost ridicate, în vederea continuării cercetărilor, 3.144 bucăţi de articole pirotehnice din clasele F1 şi F2, interzise la deţinere.

În cauză, au fost întocmite acte procedurale sub aspectul săvârşirii infracţiunii de operaţiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept.

Tot miercuri, poliţişti din cadrul Poliţiei Slatina au depistat, în zona unei pieţe din municipiul-reşedinţă de judeţ, un tânăr de 21 ani, din localitate, care oferea spre comercializare, fără drept, articole pirotehnice.

Asupra acestuia au fost găsite 2.220 bucăţi de articole pirotehnice cu diferite inscripţii, şase pachete cu baterii de artificii categoria 2 şi un pachet baterie de artificii categoria F2.

În cauză, au fost întocmite acte premergătoare sub aspectul săvârşirii infracţiunii de nerespectarea regimului materiilor explozive. Bunurile au fost ridicate, în vederea continuării cercetărilor.

Poliţia reaminteşte faptul că legislaţia în vigoare interzice comercializarea către persoanele fizice a obiectelor artizanale şi de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice din clasele F2 – f4, T.1, T.2.
 

„Persoanelor fizice li se interzice confecţionarea, deţinerea, comercializarea, importul, folosirea sau orice altă operaţiune cu obiecte artizanale şi de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice din categoriile menţionate. Persoanele juridice autorizate în condiţiile legii nu pot comercializa către alte persoane juridice autorizate decât articole pirotehnice din clasele/categoriile pentru care au fost autorizate, iar către populaţie nu pot comercializa articole pirotehnice din clasele/categoriile f2 f4. De asemenea, organizarea de jocuri cu articole pirotehnice de divertisment din categoriile f3 şi f4 este permisă numai în condiţiile în care există acordul primăriei, al inspectoratului pentru situaţii de urgenţă judeţean sau şi avizul inspectoratului judeţean de poliţie, pe a cărui rază se execută jocurile respective – jocuri profesionale”, a declarat ofiţerul de relaţii cu presa al IPJ Olt, comisarul Claudia Radu-

Pentru prevenirea evenimentelor nedorite, Poliţia Română atrage atenţia asupra periculozităţii folosirii materialelor pirotehnice interzise. Orice operaţiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la trei luni la un an.
 

Mai trebuie menţionat faptul că articolele pirotehnice din categoriile 1 şi P1 comercializate către persoanele cu vârsta sub limita prevăzută de lege, respectiv 18 ani, precum şi comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni constituie infracţiuni şi se pedepsesc tot cu închisoare de la trei luni la un an.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here