Lotul Vâlcov rămâne sub control judiciar. Ce a admis instanţa în cazul lui Cristian Tomescu

Toţi inculpaţii judecaţi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în dosarul de corupţie al fostului ministru de Finanţe Darius Vâlcov rămân sub control judiciar. Totuşi, instanţa şi-a întors puţin faţa către omul de afaceri Cristian Tomescu, care, deşi rămâne şi el sub control judiciar, se poate întâlni cu unele cunoştinţe faţă de care păstra, până acum, distanţa.
 
Decizia a fost luată de completul de judecată care judecă dosarul în şedinţa de miercuri. „În baza art. 362 alin. 2 Cod procedură penală raportat la art. 208 alin. 5 Cod procedură penală, menţine măsura preventivă a controlului judiciar luată faţă de inculpaţii Vâlcov Darius-Bogdan, Prina Minel Florin, Şuşală Lucian Petruţ, Timofte Petre Bogdan şi Tomescu Constantin Cristian”, se arată în soluţia instanţei.
 
Deşi i-a respins cererea de revocare a controlului judiciar, omul de afaceri Cristian Tomescu are voie să se întâlnească, de acum, cu mai vechile sale cunoştinţe Dănuţ şi Loredana Ţiganu, martori în dosar şi faţă de care fusese silit să păstreze distanţa. 
 
„Admite cererea de modificare a controlului judiciar formulată de inculpatul Tomescu Constantin Cristian, în sensul că înlătură obligaţia de a nu se apropia şi de a nu lua legătura, direct sau indirect, cu martorii Ţiganu Dănuţ Cristi şi Ţiganu Loredana Minodora. Respinge cererea de revocare a măsurii preventive a controlului judiciar formulată de inculpatul Tomescu Constantin Cristian. Cu drept de contestaţie în 48 de ore de la comunicare”, se mai arată în soluţia ÎCCJ.
 
Decizia poate fi contestată de cei nemulţumiţi.
 

Fostul ministru al Finanţelor Darius Vâlcov a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru trafic de influenţă, spălare de bani şi operaţiuni financiare sau acte de comerţ incompatibile cu funcţiile ocupate de acesta, de primar, senator şi ministru.

În acelaşi dosar, procurorii DNA l-au trimis în judecată şi pe fostul primar al Slatinei, Minel Florin Prina, pentru complicitate la trafic de influenţă şi complicitate la spălare de bani.

Ex-directorul SC Imobiliare Consloc SRL (aflată, în prezent, în procedura de faliment), Lucian Petruţ Şuşală este judecat pentru complicitate la trafic de influenţă, complicitate la spălare de bani şi complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată, iar oamenii de afaceri Petre Bogdan Timofte şi Constantin Cristian Tomescu  – pentru complicitate la trafic de influenţă, spălare de bani şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut că, în cursul anului 2009, administratorul unei societăți comerciale l-a contactat pe inculpatul Darius Bogdan Vâlcov, pe atunci primar al municipiului Slatina, căruia i-a propus ca, în schimbul oferirii sprijinului în influențarea factorilor de decizie din cadrul unei autorități contractante (SC Compania de Apă Olt SA), în vederea câștigării unor licitații de lucrări pentru obiective situate în Slatina şi orașele Scornicești, Piatra Olt și Drăgănești, să îi dea 20% din valoarea sumelor încasate (fără TVA), conform contractelor de execuție a respectivelor lucrări. Mita a fost primită în mai multe rânduri de Vâlcov atât în mod direct, cât şi prin intermediul celorlalţi inculpaţi în dosar.

Începând cu anul 2011 și până în prezent, inculpatul Darius Vâlcov a efectuat operațiuni financiare sau acte de comerț incompatibile cu funcțiile de primar, senator și ministru, utilizând informații deținute în virtutea acestora, în legătură cu șapte firme pe care le deține în fapt și pe care le administrează, prin interpuși, obținând, astfel, pentru sine, un folos în cuantum de 2.272.200 lei, mai arată procurorii DNA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here