Scandalos: Şefa AJPIS Olt, Ileana Ghiţă, îşi admiră subordonata care a delapidat instituţia

Contabila prinsă delapidând Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Olt, Mariana Ciucă, cercetată în prezent de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Slatina, fura de ani buni instituţia. Informaţia i-a scăpat actualei directoare a instituţiei, Ileana Ghiţă, care, într-o convorbire cu reprezentanţii Gazeta Nouă, aceasta a spus că „fură cam de mult, de când erau şi alţi directori”. De altfel, şefa instituţiei a şi lăudat-o pe femeie că este „foarte inteligentă” şi că „i-a mers mintea”. În plus, conducerea instituţiei s-a adresat destul de greu organelor de cercetare penală cu plângere împotriva angajatei, faptele Marianei Ciucă rămânând sub obroc o bună perioadă după ce un cetăţean a dat-o în vileag.

Mai mulţi funcţionari din cadrul Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Olt vorbesc între ei că obiceiul Marianei Ciucă de a fura bani nu era tocmai necunoscut în instituţie, cel puţin la anumite nivele, şi că faptele femeii ar fi fost acoperite de-a lungul timpului. Gazeta Nouă a intrat în posesia unei informaţii potrivit căreia un cetăţean din nordul judeţului s-a prezentat, în august 2015, la AJPIS cu o chitanţă eliberată de la Serviciul Contabilitate, omul manifestându-şi nemulţumirile în legătură cu plata unui debit. Cu acest prilej, s-a constatat faptul că numărul chitanţei era altul decât cel de pe copia înregistrată în evidenţa contabilă a instituţiei. Cu toate acestea, abia în luna octombrie, după un control al Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, conducerea AJPIS Olt avea să sesizeze Parchetul de pe lângă Judecătoria Slatina în acest caz. Explicaţia întârzierii ar fi aceea că funcţionarei prinse cu mâna-n banii statului i s-ar fi dat un răgaz pentru a restitui sumele furate. Întrebată asupra acestei probleme, directoarea AJPIS Olt a negat. 

„Eu am informat organul ierarhic superior, organul ierarhic superior a dispus un audit aici şi auditul a fost efectuat. Asta în luna octombrie. Auditul a lăsat o măsură, să se extindă controlul, să se înfiinţeze o comisie la nivelul AJPIS Olt, am înfiinţat această comisie, am solicitat la Bucureşti să vină cineva că nu ştiau, le era greu să depisteze ce prejudiciu era. Eu nu pot să îţi spun ţie în momentul ăsta ce şi cum. Eu am fost o perioadă şi în concediu. Şi care e problema dacă a venit omul ăla în august? Eu în baza a ce a spus omul ăla am sesizat ANPIS. Şi a venit auditul, dar nu vine domnule imediat. Ce, eu sunt ANPIS-ul să hotărăsc? Mie chestiile astea mi s-au mai reproşat în faţă, că de ce nu am chemat Poliţia s-o aresteze pe-asta. Astea sunt nişte prostii. Eu am sunat la Bucureşti şi s-a blocat accesul la calculator. Ce, eu sunt organ de cercetare s-o reţin pe-aia? Ăştia nu sunt întregi la minte”, a spus directoarea instituţiei.

Uimitor: „E o femeie foarte inteligentă şi i-a mers mintea”

Pe de altă parte, Ileana Ghiţă şi-a exprimat un soi de admiraţie faţă de funcţionara acuzată de delapidare. Mai mult, luând-o gura pe dinainte, şefa instituţiei a lăsat să se înţeleagă faptul că ştia că subordonata sa fura de ani de zile. „Ea şi-a permis să facă aşa ceva pentru că lucra pe parola alteia (Florenţa Roşianu – n.red.). Dar nu vreau să dezvolt subiectul, pentru că sunt organe în drept care să dezvolte subiectul, nu noi. Pentru că e o femeie care lucrează de 20 de ani în instituţie, foarte inteligentă, şi i-a mers mintea. De-aia… . Şi fură cam de mult, de când erau şi alţi directori”, ne-a informat directoarea AJPIS Olt. Aceasta s-a oprit apoi brusc, cerându-ne o solicitare oficială în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, spunându-ne că ne va răspunde la toate întrebările. I-am urmat îndemnul şi am depus la instituţie o asemenea solicitare. Dincolo de faptul că informaţiile au venit greu, după ce ni s-a cerut un răgaz peste limita prevăzută de lege sub motivul că îi este greu să adune informaţiile solicitate, răspunsurile primite într-un târziu au fost scurte, mare parte reluând poziţia oficială pe care conducerea instituţiei a prezentat-o mass-media anul trecut, când jurnaliştii au aflat de faptele Marianei Ciucă. În plus, Ileana Ghiţă, în răspăr cu ceea ce susţin subordonaţii, afirmă că totul ar fi fost descoperit nu în august 2015, ci în septembrie, că, de fapt, atunci s-ar fi prezentat cetăţeanul cu chitanţa falsă care a declanşat întregul scandal.

„AJPIS Olt s-a autosesizat în acest caz în urma prezentării, în luna septembrie 2015, de către un beneficiar a unei chitanţe privind plata unui debit şi s-a constatat o neconcordanţă între numărul chitanţei prezentate şi cea evidenţiată în contabilitatea instituţiei. De asemenea, AJPIS a ţinut cont de măsurile dispuse de ANPIS şi vă informăm că această situaţie este supusă cercetării penale şi administrative, iar în acest moment nu putem să vă indicăm în mod precis cuantumul prejudiciului şi nici identitatea persoanelor care se fac vinovate de cauzarea acestuia, până la cercetarea penală şi administrativă”, se arată în răspunsul primit. Timpul de reacţie a conducerii în acest caz s-a scurtat, aşadar, cu o lună, punând în lumină buna-credinţă a directoarei. Niciun cuvânt, însă, despre amănuntele fierbinţi care i-au scăpat doamnei Ghiţă în discuţiile directe cu reprezentanţii Gazeta Nouă.

Cârdăşie

În prezent, Mariana Ciucă, angajată pe un post la Resurse Umane, dar care lucra în Contabilitate, se află în concediu de odihnă, aşa cum s-a aflat şi la finalul anului trecut. Până se fie trimisă în concediu însă, după ce reprezentanţii ANPIS au descoperit ce făcea ea pe ascuns şi până după sesizarea organelor de cercetare penală, funcţionara a continuat, bine mersi, să lucreze în Contabilitate. Mai mult, instituţia a organizat un concurs pentru ocuparea unui post folosind semnătura acesteia, de data aceasta în calitate de funcţionară la Resurse Umane. Chiar dacă persoana care l-a susţinut nu a fost declarată admisă, concursul a fost invalidat ulterior de Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici fix pe motivul că documentaţia purta şi semnătura unui funcţionar public cercetat penal. Întreaga poveste are şi o nuanţă de cârdăşie în contextul în care în jurul acestui concurs apăruseră suspiciuni potrivit cărora postul vacant ar fi urmat să fie ocupat de o prietenă a directoarei, Gherghina Ioniţă, colegă de partid cu Ileana Ghiţă mai întâi în PNL, iar acum în ALDE, formaţiune din care face parte şi şeful ANPIS, Adrian Toader, vechi protejat al lui Călin Popescu Tăriceanu. Acestea fiind zise, parcă s-ar explica şi toleranţa şefei AJPIS Olt faţă de cea care a delapidat instituţia, ca şi admiraţia sa faţă de inteligenţa femeii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here